Principală  —  Ştiri  —  Politic   —   Rolul Rusiei în escaladarea tensiunilor…

Rolul Rusiei în escaladarea tensiunilor în R. Moldova, pe agenda sesiunii de primăvară a APCE

Sursa: coe.int

Subiectul privind rolul Federației Ruse în escaladarea tensiunilor în R. Moldova urmează a fi dezbătut la sesiunea de primăvară a Adunării Parlamentare a Consiliului Europei (APCE), se arată într-un comunicat publicat de Parlament. Dezbaterea va avea loc luni, 24 aprilie.

Pe ordinea de zi a sesiunii APCE se mai regăsește o dezbatere despre situația cetățenilor ucraineni, inclusiv copii, strămutați forțat în Federația Rusă sau pe teritoriul Ucrainei aflat sub controlul Federației Ruse. La discuții va participa online și prima doamnă a Ucrainei, Olena Zelenska.

Agenda sesiunii de primăvară a APCE mai include discuții despre strategiile politice de prevenire și pregătire pentru dezastre naturale și înfruntarea consecințelor acestora, precum și despre protejarea democrației, a drepturilor și a mediului în comerțul internațional. De asemenea, participanții se vor referi la implementarea hotărârilor Curții Europene a Drepturilor Omului, a prevederilor Convenției Europene a Drepturilor Omului și a constituțiilor naționale. Un alt subiect care se regăsește în agendă este tineretul și mass-media.

Totodată, președintele Islandei, Guðni Th. Johannesson, va ține un discurs în cadrul reuniunii APCE, iar ministrul islandez de externe, Þórdís Kolbrún Reykfjörð Gylfadóttir, va prezenta comunicarea Comitetului de Miniștri, pe care Islanda îl prezidează în prezent. Comisarul Consiliului Europei pentru Drepturile Omului, Dunja Mijatović, va prezenta raportul anual de activitate pentru anul 2022, iar secretarul general al Consiliului Europei, Marija Pejčinović Burić, va răspunde la întrebările parlamentarilor.

Sesiunea de primăvară a APCE va avea loc în perioada 24 – 28 aprilie, la Strasbourg. La discuții vor participa deputații Ion Groza, șeful delegației naționale la APCE, Mihail Popșoi, vicepreședintele Parlamentului și Natalia Davidovici.

APCE este formată din peste 300 de deputați, delegați de către legislativele naționale ale celor 46  de state membre ale Consiliului Europei.