Principală  —  Ştiri  —  Politic   —   Reacția MAEIE la atacurile rusești…

Reacția MAEIE la atacurile rusești asupra Ucrainei: „Încalcă grav orice normă a dreptului internațional umanitar”

Sursa foto: CNN

Ministerul Afacerilor Externe și Integrării Europene (MAEIE) își reiterează condamnarea în termenii cei mai fermi a războiului de agresiune al Federației Ruse împotriva Ucrainei. Conform MAEIE, acțiunile brutale care au vizat zone civile intens populate din orașele Kiev, Harkov, Nikolaev, Lvov, Odesa și Vinnîțea, „încalcă grav orice normă a dreptului internațional umanitar și, implicit, a Cartei Națiunilor Unite”.

„(…) Cetățenii noștri resimt consecințele dramatice ale acestui război, iar o dovadă în plus este descoperirea în zona sectorului de frontieră Larga din raionul Briceni a resturilor unei rachete, provenite din atacurile aeriene ale Rusiei asupra Ucrainei. R. Moldova exprimă și pe această cale sprijinul neclintit pentru suveranitatea, independența și integritatea teritorială a țării vecine”, a declarat purtătorul de cuvânt al MAEIE, Daniel Vodă.

Rusia a lansat în după-amiaza zilei de sâmbătă, 14 ianuarie, un al doilea val de rachete asupra Ucrainei, forțând oamenii să se adăpostească, în timp ce sirenele au răsunat în toată țara, la doar câteva ore după loviturile aeriene de dimineață care au lovit infrastructuri critice în Kiev și în orașul Harkov din estul țării.

Urmare a bombardamentelor masive ale Rusiei asupra Ucrainei, o patrulă a poliției de frontieră a descoperit în zona sectorului de frontieră Larga (raionul Briceni), resturile unei rachete, provenită din atacurile aeriene ale Rusiei asupra Ucrainei.

„Din cauza bombardamentelor asupra Ucrainei, IGPF a pus în aplicare planul de contingență și a sporit numărul patrulelor de poliției pe zona de frontieră cu Ucraina, cu observarea spațiului aerian și a fâșiei verzi de frontieră cu Ucraina.

Odată descoperite resturile presupusei rachete, imediat s-a luat măsura protejării zonei și a fost anunțat serviciul de urgență 112, precum și echipele Bombteh ale IGP. De asemenea, a fost anunțată și Procuratura raionului Briceni. IGSU și Poliția de Frontieră asigură perimetrul și pregătesc asistența pentru echipele de investigare și verificare ale Bombteh IGP și ale procuraturii”, subliniază MAI.

Ulterior, Ministerul Apărării a anunțat că sistemele de supraveghere aeriană ale Armatei Naționale nu au detectat survolări ale spațiului aerian al R. Moldova.