Principală  —  IMPORTANTE   —   Raportorul PE pentru R. Moldova:…

Raportorul PE pentru R. Moldova: Suspiciunile de fraudă sau neregulile electorale nu mai trebuie să existe în turul doi

Raportorul Parlamentului European pentru Republica Moldova, Dragoș Tudorache, a venit cu un mesaj după ce au fost dăcute publice rezultatele primului tur al alegerilor prezidențiale. Acesta i-a felictat pe lidera PAS, Maia Sandu și pe candidatul independent, Igor Dodon, și a sugerat că suspiciunile de fraudă sau neregulile electorale nu mai trebuie să existe în turul doi.

Îi felicit pe cei doi candidați care merg mai departe în cursa prezidențială din Republica Moldova. Acest prim rezultat este unul bun pentru democrație. Un al doilea tur de scrutin le oferă actualului președinte și Maiei Sandu ocazia de a pune și mai clar în fața electoratului viziunile lor despre viitorul, opțiunile și direcția Moldovei.

Ar fi fost și mai bine dacă nu erau suspiciuni de fraudă sau nereguli electorale. Ele nu mai trebuie să existe în turul doi, este esențial ca ambii candidați să înțeleagă că e în interesul Moldovei ca acest scrutin să fie unul curat, bine organizat. Doar așa își vor legitima pe deplin mandatul în aceste vremuri dificile.Vreau să îi felicit și pe cetățenii care s-au mobilizat la vot. Lor li s-a arătat că fiecare voce contează în democrație, că voința de schimbare și modernizare a comunităților în care trăim nu se face stând acasă resemnați și inactivi, ci implicându-ne și asumându-ne votul!Dragi moldoveni, acesta este momentul în care decizia fiecăruia de a merge la vot determină viitorul națiunii.

Mi-aș dori să văd în turul al doilea că mult mai mulți înțeleg acest lucru. Știm cu toții că votul este un drept al fiecărui cetățean și că datoria civică este fundamentul construcției democrației. În virtutea acestor principii și pentru a le fi mai ușor în a-și apăra propriile drepturi și libertăți, cetățenii Republicii Moldova trebuie să își exercite cu deplină încredere și speranță alegerea personală în ziua celui de-al doilea tur
„, a susținut Tudorache.

Primul tur al alegerilor prezidențiale 2020 au avut loc la 1 noiembrie. Conform datelor preliminare, au participat 1 348 549 de alegători.CEC a făcut publice rezultatele preliminare după prelucrarea tuturor proceselor verbale. Astfel, în turul I, Maia Sandu a acumulat circa 487 de mii de voturi, echivalentul la 36.16%, în timp ce pentru Igor Dodon și-au dat votul aproape 440 de mii de alegători (32.61%). Respectiv, pentru lidera PAS au votat cu 47 769 de persoane mai mult decât pentru Igor Dodon. Dorin Chirtoacă a acumulat 1,2% din sufragii. 

Cel de-al doilea tur va avea la 15 noiembrie.