• Radiografie electorală: Totul despre candidații din circumscripția nr.8

  Radiografie electorală: Totul despre candidații din circumscripția nr.8
  vizualizări
  04 februarie 2019 | 12:10

  Au rămas zile numărate până la alegerile parlamentare din 24 februarie, iar în acest context ZdG lansează o serie de articole informative despre candidații care vor lupta în fiecare circumscripție uninominală. 

  Circumscripția uninominală numărul 8 include 34 de localități din raionul Florești. În total în această circumscripție au fost înregistrați în cursa electorală șapte pretendenți. Primul în buletinul de vot figurează democratul Eugeniu Nichiforciuc, urmat de candidatul PSRM, Sergiu Groza, și Grigore Cojocaru, înaintat de PCRM. Următorii candidați sunt Ghenadie Ladaniuc (Partidul „Șor”), Ludmila Crijanovschi (Partidul Nostru), Iurie Țap (Blocul ACUM) și Anatolie Cărbune (PL).

  Foto: candidat.md

  Eugeniu Nichiforciuc, PDM

  Nichiforciuc este deputat în Parlament din partea Partidului Democrat. Nichiforciuc a fost activist comunist, care a plecat mai apoi la Partidul „Moldova Unită”, condusă de Vladimir Ţurcan, pentru ca ulterior să adere la PDM.

  Potrivit declarației de avere și interese personale pentru perioada 2017 – 2018, Nichiforciuc a avut un salariu de aproape 318 mii de lei și o indemnizație de 131 de mii de lei de la Parlament, la care se mai adaugă 100 de mii de lei din vânzarea cotei părți de 67% al SRL Construct AgentGrup și dividente în mărime de 2,2 milioane de lei de la SRL TransAgentGrup și SRL ConstructAgentGrup. Tot în această perioadă, deputatul democrat a vândut un automobil de model Land Rover Discovery, iar în urma tranzacției a obținut 350 de mii de lei. Familia Nichiforciuc a obținut și donații în mărime de 108 mii de lei și 5 000 de euro cu ocazia evenimentelor de familie. Candidatul democraților deține cote părți și în mai multe firme. Potrivit Moldova Curată, Nichiforciuc a deschis trei firme în doi ani, adică în 2014 și 2015, la una dintre ele investind un capital social de mai mult de un milion de lei. Familia candidatului PDM deține două apartamente și are în folosință un automobil de model Audi Q5. În 2016 Nichiforciuc a contractat un împrumut în mărime de 200 de mii de lei, scadent în 2021.

  Foto: actualitati.md

  Sergiu Groza, PSRM

  Sergiu Groza ocupă din 2017 funcţia de deputat în Parlamentul R. Moldova, fiind membru al fracţiunii PSRM. În perioada 2015–2017, acesta a exercitat funcţia de consilier în Consiliul raional Floreşti, iar din anul 2012, deţine funcţia de preşedinte al Organizaţiei teritoriale Floreşti a PSRM, notează avere.md.

  În declarația sa de avere și interese personale, Groza indică pentru 2017 -2018 un salariu de circa 223 de mii de lei și o indemnizație de 146 de mii de lei de la Parlament, precum și o pensie  în mărime de 150 de mii de lei. Acesta deține un teren intravilan și 6 terenuri agricole. Groza mai are în proprietate o casă de locuit și un garaj, achiziționate în 2017, despre care arată că l-ar fi costat 110 mii lei și, respectiv, 32 mii lei. Groza mai este proprietarul a două automobile cumpărate în 2015, unul marca Hyundai și altul – Peugeot, care l-ar fi costat 80 de mii de lei și, respectiv, 40 de mii de lei. Groza, de asemenea, face parte din cei 74 de deputați care în iulie 2017 au votat pentru schimbarea sistemului electoral.

  Foto: moldovacurata.md

  Grigore Cojocaru, PCRM

  În 2017 Cojocaru a activat în cadrul SA „Servicii Comunale Florești”. Potrivit Alege 2019, în perioada 2011-2015 Cojocaru a fost primar al orașului Florești, reprezentând Partidul Comuniștilor din Republica Moldova. În alegerile locale din 2015, însă, a pierdut competiția electorală pentru funcția de primar al or. Florești în fața reprezentantului Partidului Nostru.

  În declarația de avere și interese prezentată la Comisia Electorală Centrală, Cojocaru precizează că nu este angajat în câmpul muncii. În 2017 acesta a obținut un salariu de 126 de mii de lei, dar și o indemnizație de cinci mii de lei. Cojocaru declară că deține două terenuri, dar și un alt bun imobil, fără a indica însă dacă e vorba de un apartament sau o casă de locuit. Candidatul PCRM conduce un automobil de model Nissan, procurat încă în 1996.

  Ghenadie Ladaniuc, Partidul „Șor”

  Despre Ghenadie Ladaniuc nu există prea multe informații publice. Potrivit datelor disponibile pe site-ul Comisiei Electorale Centrale, Ladaniuc este temporar neangajat în câmpul muncii, iar de profesie este montor-electric pentru deservirea aparatelor industriale. În declarația de avere și interese personale pentru 2017 – 2018 nu sunt declarate nici un fel de venituri, terenuri sau proprietăți. Candidatul Partidului „Șor” susține că deține doar două automobile de model Mercedes 123 și Renault Espace, procurate cu 2 000 de lei și, respectiv, 10 mii de lei.

  Foto: pnru.md

  Crijanovschi Ludmila, Partidul Nostru

  Potrivit informațiilor disponibile pe site-ul Comisiei Electorale Centrale, Crijanovschi este temporar neangajată în câmpul muncii. În prezent, aceasta ocupă funcția de secretar al Organizației Teritoriale Florești, fiind zoo-inginer de profesie.

  Pentru că nu este angajată, candidata Partidului Nostru nu declară nici un venit obținut la locul de muncă în perioada 2017 – 2018. Crijanovschi a obținut însă 15 mii de lei de la înstrăinarea unui automobil, dar și 96 de mii de lei pentru că a dat în arendă o încăpere Partidului Nostru. Conform declarației de avere și interese personale, Crijanovschi este proprietara unei case de locuit de 200 m2, dar și a patru construcții auxiliare. Candidata la parlamentare păstrează într-un cont bancar 96 de mii de lei.

  Iurie Țap, Blocul ACUM

  Iurie Țap este deputat în Parlament din 2009. În perioada 2009 – 2010 acesta a ocupat funcția de vicepreședinte al Parlamentului, iar din 1999 până în 2009 a fost primar al orașului Florești.

  Conform declarației de avere și interese personale, Țap a ridicat în perioada 2017 – 2018 un salariu de 328 de mii de lei de la Parlament, la care se mai adaugă 5 500 de lei de la Academia de Administrare Publică. Țap a obținut și o pensie de 276 mii de lei, dar și o indemnizație de 66 de mii de lei de la Parlament. Candidatul Blocului ACUM este proprietarul unui apartament din 1982, iar în 2012 și-a procurat un automobil de model Chevrolet Aveo, al cărui valoare indicată este de 170 de mii de lei. În declarația de avere și interese personale se mai precizează că în 2016 deputatul a contractat un împrumut de 80 de mii de lei, cu o rată a dobânzii de 17%, scadent în 2018.

  Anatolie Cărbune, PL

  Despre candidatul Partidului Liberal pe această circumscripție nu există prea multe informații publice. Pe site-ul Comisiei Electorale Centrale se menționează doar că acesta este originar din orașul Florești, fiind pedagog de profesie.

  În declarația de avere și interese personale a candidatului nu este indicat nici un salariu de la locul de muncă. Cărbune a ridicat însă în perioada 2017 -2018 o pensie de 42 de mii de lei. Candidatul PL deține un apartament de 53 m2, obținut în 2002, al cărui valoare este de circa 17 mii de lei.

  Vezi AICI lista tuturor secțiilor de votare din Circumscripția nr. 8

  Preluarea textelor de pe pagina www.zdg.md se realizează în limita maximă de 1000 de semne. În mod obligatoriu, în cazul paginilor web, ÎN LEAD, trebuie indicat și linkul direct către articolul preluat, iar în text, minim încă un hyperlink la sursa primară. Instituțiile de presă care preiau articole sau imagini pentru emisiuni TV sau radio, vor cita sursa, iar edițiile tipărite vor indica sursa și autorul informației. Materialele de pe www.zdg.md sunt protejate de Legea 139 privind dreptul de autor și drepturile conexe, inclusiv de Codul Deontologic al Jurnalistului din Republica Moldova. Preluarea integrală a materialelor ZdG se poate realiza doar în condițiile unui acord prealabil cu redacția.

  Abonează-te pentru a fi la curent cu toate noutățile!

  Ziarul de Gardă. Singurul ziar de investigații din Republica Moldova. Abonează-te și tu! Abonează-te

  Un șofer de ambulanță care a activat la Substația de Asistență Medicală Urgentă Rîșcani a pierdut lupta pentru viață din cauza COVID-19: „Până în ultima zi a fost o persoană activă, energică și plină de viață”

  Un șofer de ambulanță care a activat la Substația de Asistență Medicală Urgentă Rîșcani a pierdut lupta pentru viață din cauza COVID-19. Anunțul a fost făcut de Centrul Național de Asistență Medicală Urgentă Pr…
  Un șofer de ambulanță care a activat la Substația de Asistență Medicală Urgentă Rîșcani a pierdut lupta pentru viață din cauza COVID-19: „Până în ultima zi a fost o persoană activă, energică și plină de viață”

  PSRM și PD anunță că vor vota legea cu privire la Organizațiile Neguvernamentale, una dintre condițiile pentru obținerea tranșei a doua din asistența macrofinanciară din partea UE

  Partidul Socialiștilor din R. Moldova(PSRM) și Partidul Democrat(PD) au decis astăzi, 5 iunie, că vor vota, în lectură finală, Legea cu privire la Organizațiile Neguvernamentale, una dintre condițiile pentru ob…
  PSRM și PD anunță că vor vota legea cu privire la Organizațiile Neguvernamentale, una dintre condițiile pentru obținerea tranșei a doua din asistența macrofinanciară din partea UE

  Primul caz de infectare la Curtea Supremă de Justiție. Instituția va activa în regim special

  Curtea Supremă de Justiție informează că în cadrul instituției a fost confirmat un caz de infectare cu noul tip de coronavirus. Astfel, începând cu 9 iunie, în cadrul Curții se instituie regim special de muncă.
  Primul caz de infectare la Curtea Supremă de Justiție. Instituția va activa în regim special

  Maia Sandu îndeamnă cetățenii să nu meargă la cimitire de Paștele Blajinilor: „Să te expui riscului de îmbolnăvire nu înseamnă să fii curajos, asta înseamnă să fii iresponsabil”

  Lidera Partidul Acțiune și Solidaritate, Maia Sandu, îndeamnă cetățenii R. Moldova printr-o înregistrare video să nu meargă la cimitire de Paștele Blajinilor. „În fiecare an, de Paștele Blajinilor, împreună cu…
  Maia Sandu îndeamnă cetățenii să nu meargă la cimitire de Paștele Blajinilor: „Să te expui riscului de îmbolnăvire nu înseamnă să fii curajos, asta înseamnă să fii iresponsabil”

  Peste trei mii de polițiști vor asigura ordinea publică de Paștele Blajinilor. Cei care nu vor respecta regulile riscă amenzi de 22.500 lei

  În legătură cu organizarea sărbătorii Paștele Blajinilor, în perioada 7-8 iunie, peste 3 mii de polițiști, carabinier și salvatori vor asigurara ordinea publică și monitorizarea respectării regulilor de preveni…
  Peste trei mii de polițiști vor asigura ordinea publică de Paștele Blajinilor. Cei care nu vor respecta regulile riscă amenzi de 22.500 lei

  Ombudsmanul copilului consideră discriminatorii unele prevederi ale legii privind anularea examenelor naționale de absolvire a programelor de studii în învățământul general

  Avocatul Poporului pentru drepturile copilului, Maia Bănărescu, a expediat în adresa președintelui Parlamentului, prim-ministrului și ministrului Educației, Culturii și Cercetării o scrisoare prin care solicită…
  Ombudsmanul copilului consideră discriminatorii unele prevederi ale legii privind anularea examenelor naționale de absolvire a programelor de studii în învățământul general