• Radiografie electorală: Totul despre candidații din circumscripția nr.47

  Radiografie electorală: Totul despre candidații din circumscripția nr.47
  vizualizări
  20 februarie 2019 | 15:36

  Au rămas zile numărate până la alegerile parlamentare din 24 februarie, iar în acest context ZdG lansează o serie de articole informative despre candidații care vor lupta în fiecare circumscripție uninominală. 

  În circumscripția uninominală nr. 47 or. Camenca, Râbnița, Dubăsari și Grigoriopol au fost înregistrați șase pretendenți la fotoliul de deputat. Primul în buletinul de vot va figura socialistul Grigore Filipov, urmat de candidații independenți Ion Lapicus și Alexandr Oleinic. Al patrulea în listă figurează Ivan Delibaltov de la PDM, urmat de candidatul independent Alexei Frunze și Eleonora Cercavschi (Blocul ACUM).

  Foto: alege2019

  Grigore Filipov, PSRM

  Grigore Filipov este consilier raional, ales la alegerile locale din anul 2015 pe lista PSRM și face parte din Consiliul Republican al PSRM.  Conform profilului realizat în cadrul inițiativei civice „Pentru un Parlament Curat” relația lui Grigore Filipov cu PSRM este mai specială. Acesta este tatăl finului de cununie al lui Igor Dodon. De asemenea, G. Filipov este tatăl lui Vadim Filipov, membru la CEC, desemnat de PSRM.

  În declarația de avere și interese personale depusă la Comisia Electorală Centrală, Grigore Filip a indicat că pe parcursul anilor 2017-2018 a avut un venit de peste 120 de mii de lei de la Asociația „Societatea Vânătorilor și Pescarilor din Republica Moldova”. Peste 6 600 de lei a constituit indemnizația în calitate de consilier raional pentru doi ani. Candidatul a mai obținut 25 de mii de lei din vânzarea unui autoturism de model Skoda Octavia. Din pensie, acesta a acumulat în doi ani 43 de mii de lei. Soția sa a avut venituri din pensie, dar și din activitatea de întreprinzător. Familia Filipov deține un teren agricol, unul intravilan, o casă în satul Cocieri și un apartament – toate bunurile fiind obținute în anii 90. Grigore Filipov conduce un autoturism Opel Zafira fabricat în 2004, achiziționat în 2018, pentru care candidatul indică prețul de 35 de mii de lei, deși pe piața secundară prețul unui astfel de autoturism, fabricat în anul 2004 începe de la 3 mii de euro.

  Ion Lapicus, candidat independent

  Foto: alege2019

  Ion Lapicus este profesor de istorie, iar în prezent activează în calitate de manager la SRL „Bias Trans VB”. În perioada 2007-2015, acesta a fost primarul s. Gura Bâcului din r. Anenii Noi, după care, timp de un an de zile a îndeplinit funcția de șef-adjunct al Oficiului Teritorial Căușeni al Cancelariei de Stat a R. Moldova. Din 2016 până în 2018, Lapicus a lucrat în calitate de specialist principal în cadrul Serviciului Relații Funciare și Cadastru din cadrul Consiliului Raional Anenii Noi.

  În declarația de avere și interese personale pentru ultimii doi ani, Ion Lapicus indică un salariu de aproape 60 de mii de lei de la Consiliul Raional Anenii Noi și 38 de mii de lei de la SRL „Bias Trans VB”. Candidatul are în proprietate două terenuri, o casă de locuit de 146 m2, dobândită prin donație în 2017 și un autoturism Dacia Logan din 2005, achiziționat în 2016 cu 15 000 de lei. Familia sa deține 50% din compania SRL „Coliba lui Toma”, specializată în activități turistice.

  Alexandr Oleinic, candidat independent

  Alexandr Oleinic a fost ales ca deputat în Parlamentul Republicii Moldova în două legislaturi consecutive între 2001-2009, pe listele partidului Blocul electoral Moldova Democrată, iar ulterior, în perioada 2009-2011 a fost Ministru al Tehnologiilor Informaționale și Comunicațiilor al Republicii Moldova.  Din noiembrie 2012 este președintele Partidului Popular din R. Moldova, înregistrat în aprilie 2011.

  În prezent, activează în calitate de președinte al Consiliului de administrare al concernului „Millenium Grup”. În ultimii doi ani, Lapicus declară că a obținut din funcția dată un salariu de 29 de mii de lei. Din înstrăinarea cotelor-părți dintr-un apartament, familia Lapicus a mai obținut un venit de 400 de mii de lei. Candidatul declară că are în posesie un teren de 106 ha în valoare de 976 de mii de lei și este proprietarul a cinci case de locuit, patru dintre care sunt dobândite prin donație. Familia sa deține și un apartament de 108 m2 cu o valoare de peste 700 de mii de lei, obținut la fel, prin donație, în 2018.

  Oleinic mai are în proprietate și două autoturisme: un Mercedes fabricat în 2007, procurat în același an cu 300 de mii de lei și o Volga Gaz-21 din 1960, achiziționată în anul 2000 cu 100 de mii de lei.

  Ivan Delibaltov, PDM

  Foto: candidat.md

  Conform informațiilor prezentate pe site-ul CEC, candidatul PDM de pe această circumscripție este de profesie economist și jurist, și activează în calitate de administrator la compania „Exidin Group” SRL, de unde a obținut în ultimii doi ani un salariu de 26 de mii de lei. Soția lui Ivan Delibaltov activează în cadrul Procuraturii Generale a R. Moldova , de unde a ridicat în perioada 2017-2018 un salariu de 438 500 lei.

  Candidatul PDM declară că are în folosință un apartament și deține un autoturism de model BMW 525i fabricat în 1992, achiziționat în 2016 cu 40 de mii de lei. În 2015, Delibaltov a împrumutat 9 000 de euro, pe care trebuie să o restituie până în 2020.

  Foto: alege 2019

  Alexei Frunze, candidat independent

  Alexei Frunze este de profesie jurist și activează în calitate de avocat la propriul său cabinet de avocatură, de unde a obținut în ultimii doi ani un salariu de 160 de mii de lei. O altă sursă de venit a candidatului este pensia lunară de circa 3 600 de lei.

  Alexei Frunze are în proprietate un teren de 745 m2, achiziționat în 2013 cu 50 de mii de lei și două autoturisme: un Vaz 21-21 din 1982 procurat în 2013 cu 20 de mii de lei și un Volvo XC90 fabricat în 2007, achiziționat în 2011 cu 180 de mii de lei.

  Foto: acum.md

  Eleonora Cercavschi, Blocul ACUM

  Eleonora Cercavschi este directroarea Liceului Teoretic „Ștefan cel Mare și Sfânt” din orașul Grigoriopol, de unde a obținut în ultimii doi ani un salariu de 278 794 de lei.

  În declarația de avere și interese personale, Eleonora Cercavshi nu indică niciun bun imobil sau mobil. În afară de salariu, aceasta declară la rubrica „venitul obținut din alte surse legale” suma de 78 880 de lei.

  Vezi AICI lista tuturor secțiilor de votare din Circumscripția nr. 47

  Preluarea textelor de pe pagina www.zdg.md se realizează în limita maximă de 1000 de semne. În mod obligatoriu, în cazul paginilor web, ÎN LEAD, trebuie indicat și linkul direct către articolul preluat, iar în text, minim încă un hyperlink la sursa primară. Instituțiile de presă care preiau articole sau imagini pentru emisiuni TV sau radio, vor cita sursa, iar edițiile tipărite vor indica sursa și autorul informației. Materialele de pe www.zdg.md sunt protejate de Legea 139 privind dreptul de autor și drepturile conexe, inclusiv de Codul Deontologic al Jurnalistului din Republica Moldova. Preluarea integrală a materialelor ZdG se poate realiza doar în condițiile unui acord prealabil cu redacția.

  Abonează-te pentru a fi la curent cu toate noutățile!

  Ziarul de Gardă. Singurul ziar de investigații din Republica Moldova. Abonează-te și tu! Abonează-te

  Un șofer de ambulanță care a activat la Substația de Asistență Medicală Urgentă Rîșcani a pierdut lupta pentru viață din cauza COVID-19: „Până în ultima zi a fost o persoană activă, energică și plină de viață”

  Un șofer de ambulanță care a activat la Substația de Asistență Medicală Urgentă Rîșcani a pierdut lupta pentru viață din cauza COVID-19. Anunțul a fost făcut de Centrul Național de Asistență Medicală Urgentă Pr…
  Un șofer de ambulanță care a activat la Substația de Asistență Medicală Urgentă Rîșcani a pierdut lupta pentru viață din cauza COVID-19: „Până în ultima zi a fost o persoană activă, energică și plină de viață”

  PSRM și PD anunță că vor vota legea cu privire la Organizațiile Neguvernamentale, una dintre condițiile pentru obținerea tranșei a doua din asistența macrofinanciară din partea UE

  Partidul Socialiștilor din R. Moldova(PSRM) și Partidul Democrat(PD) au decis astăzi, 5 iunie, că vor vota, în lectură finală, Legea cu privire la Organizațiile Neguvernamentale, una dintre condițiile pentru ob…
  PSRM și PD anunță că vor vota legea cu privire la Organizațiile Neguvernamentale, una dintre condițiile pentru obținerea tranșei a doua din asistența macrofinanciară din partea UE

  Primul caz de infectare la Curtea Supremă de Justiție. Instituția va activa în regim special

  Curtea Supremă de Justiție informează că în cadrul instituției a fost confirmat un caz de infectare cu noul tip de coronavirus. Astfel, începând cu 9 iunie, în cadrul Curții se instituie regim special de muncă.
  Primul caz de infectare la Curtea Supremă de Justiție. Instituția va activa în regim special

  Maia Sandu îndeamnă cetățenii să nu meargă la cimitire de Paștele Blajinilor: „Să te expui riscului de îmbolnăvire nu înseamnă să fii curajos, asta înseamnă să fii iresponsabil”

  Lidera Partidul Acțiune și Solidaritate, Maia Sandu, îndeamnă cetățenii R. Moldova printr-o înregistrare video să nu meargă la cimitire de Paștele Blajinilor. „În fiecare an, de Paștele Blajinilor, împreună cu…
  Maia Sandu îndeamnă cetățenii să nu meargă la cimitire de Paștele Blajinilor: „Să te expui riscului de îmbolnăvire nu înseamnă să fii curajos, asta înseamnă să fii iresponsabil”

  Peste trei mii de polițiști vor asigura ordinea publică de Paștele Blajinilor. Cei care nu vor respecta regulile riscă amenzi de 22.500 lei

  În legătură cu organizarea sărbătorii Paștele Blajinilor, în perioada 7-8 iunie, peste 3 mii de polițiști, carabinier și salvatori vor asigurara ordinea publică și monitorizarea respectării regulilor de preveni…
  Peste trei mii de polițiști vor asigura ordinea publică de Paștele Blajinilor. Cei care nu vor respecta regulile riscă amenzi de 22.500 lei

  Ombudsmanul copilului consideră discriminatorii unele prevederi ale legii privind anularea examenelor naționale de absolvire a programelor de studii în învățământul general

  Avocatul Poporului pentru drepturile copilului, Maia Bănărescu, a expediat în adresa președintelui Parlamentului, prim-ministrului și ministrului Educației, Culturii și Cercetării o scrisoare prin care solicită…
  Ombudsmanul copilului consideră discriminatorii unele prevederi ale legii privind anularea examenelor naționale de absolvire a programelor de studii în învățământul general