• Radiografie electorală: Totul despre candidații din circumscripția nr.46

  Radiografie electorală: Totul despre candidații din circumscripția nr.46
  vizualizări
  20 februarie 2019 | 12:46

  Au rămas zile numărate până la alegerile parlamentare din 24 februarie, iar în acest context ZdG lansează o serie de articole informative despre candidații care vor lupta în fiecare circumscripție uninominală.

  Circumscripția uninominală nr. 46 include 11 localități din Unitatea Teritorială Autonomă (UTA) Găgăuzia. Pretind la un fotoliu de deputat în această circumscripție cinci candidați: Vadim Delibaltov, (PDM), Fiodor Gagauz (PSRM),  Svetlana Ivanova (Partidul „Șor”), Gheorghi Leiciu (candidat independent) și Grigorii Cadîn  (candidat independent).

  Foto: candidat.md

  Vadim Delibaltov, PDM

  Vadim Delibaltov este membru al PDM din 2012. Din 2017 până în octombrie 2018, a lucrat la „Moldova-Gaz” SA, iar pe 3 octombrie 2018 a fost numit administrator adjunct la ÎS „Gările și Stațiile Auto”.

  În ultimii doi ani, Delibaltov a ridicat un salariu de peste 490 de mii de lei de la  „Moldova-Gaz” SA și 41 de mii de lei de la ÎS „Gările și Stațiile Auto”. Candidatul PDM deține cinci terenuri agricole obținute prin donație în 2015 în valoare totală de 18 835 de lei. Delibaltov declară că deține 1/2 dintr-un apartament de 40,5 m2 cu o valoare de 28 de mii de euro și două autoturisme achiziționate în 2018: un BMW 530i din 2015, procurat cu 120 de mii de lei și o Dacia Logan din 2012, achiziționată cu 5 000 de lei.

  În 2018, Vadim Delibaltov a contractat un credit bancar de 100 de mii de lei, scadent în 2023, la o rată anuală a dobânzii de 11%. Candidatul PDM deține 0,25% din compania IM „Kvitka Ucraini” SRL, specializată în comerț.

  Fiodor Gagauz, PSRM

  Foto: alege2019

  Din decembrie 2014 Fiodor Gaguz este deputat în Parlamentul Republicii Moldova, ales pe listele PSRM. Face parte din Comisia parlamentară pentru drepturile omului și relații interetnice.

  Inițiativa civică „Pentru un Parlament Curat”, care a realizat profilului candidatului scrie că din decembrie 1999 acesta deţine funcția de președinte al Mișcării Obștești „Edinaia Gagauzia” („Găgăuzia Unită”) și, concomitent, din 1999–2002, cea de șef al Direcției Afacerilor Interne a autonomiei găgăuze. Deși Mișcarea „Edinaia Gagauzia” („Găgăuzia Unită”) este una obștească, aceasta a fost implicată în decursul mai multor ani în acțiuni politice. Astfel, mișcarea a jucat un rol important în organizarea referendumului ilegal din 2 februarie 2014, „pentru autodeterminarea externă a locuitorilor din regiunea găgăuză” și pentru „vectorul de dezvoltare externă a Republicii Moldova”, acțiune criticată de experți. Fiodor Gagauz s-a ocupat de „asigurarea conceptuală și pregătirea organizațională” a acestui pretins referendum.

  Din funcția de deputat, candidatul PSRM a ridicat în ultimii doi ani un salariu de peste 300 de mii de lei, dar și indemnizații de de peste 130 de mii de lei. În declarația de avere și interese personale pentru 2017-2018, Gagauz trece pe hârtie trei terenuri, trei apartamente de 45 m2, 101 m2 și 133 m2, dar și o casă de locuit de 136 m2 și două garaje. Din vânzarea unui autoturism de model Toyota Prado, Fiodor Gagauz a încasat suma de 110 mii lei.

  Foto: newsmaker.md

  Svetlana Ivanova, Partidul Șor

  Candidata Partidului Șor din această circumscripție, Svetlana Ivanova, este de profesie economist, însă conform datelor prezentate la CEC, aceasta nu activează nicăieri.

  Conform declarației de avere și interese personale, în anii 2017-2018, nici ea, nici soțul ei nu au obținut venituri, nu dețin averi și nici automobile. Unica mențiune din document este faptul că soțul candidatei este fondatorul companiei SRL „Dandelion”, specializată în fabricarea elementelor de dulgherie și tâmplărie pentru construcții.

  Gheorghi Leiciu, candidat independent

  Foto: alege2019

  Conform portalului nokta.md Gheorghi Leiciu este deputat al Adunării Populare a Găgăuziei. Din anul 2001 până în anul 2012, el a ocupat funcția de procuror al Găgăuziei. În ultimii ani, ex-procurorul Găgăuziei a activat în calitate de avocat.  În martie 2013, acesta și-a deschis propriul birou de avocatură.

  În perioada 2017-2018, Gheorghi Leiciu a obținut un salariu de peste 160 de mii de lei din funcția de avocat, peste 80 de mii de lei din activitatea didactică, dar și o pensie de 250 de mii de lei. Candidatul deține un depozit bancar de 160 de mii de lei. Din dobânzi bancare, Leiciu a ridicat în ultimii doi ani 3 000 de lei.

  Din averile deținute, el a indicat un apartament de 116 m2, pe care l-a cumpărat în ipotecă, în anul 2012, cu 39 de mii de dolari, dar și o casă cu suprafața de 86 m.p., procurată în anul 2016, cu aproape 65 mii de lei. Ex-procurorul Găgăuziei a indicat că deține un autoturism Subaru Forester, procurat în 2013 cu 8 500 de euro.

  Foto: alege2019

  Grigorii Cadîn, candidat independent

  Grigorii Cadîn este deputat în Adunarea Populară a Găgăuziei (APG) și conduce comisia permanentă pentru regulament, numiri și etica deputatului. Conform portalului newsmaker.md, Cadîn face parte din Uniunea popular-patriotică „Devlet”, creată recent, care l-a și înaintat în calitate de candidat la alegeri, în rezultatul alegerilor interne. Uniunea este condusă de ex-deputatul Parlamentului R. Moldova Nicolai Dudoglo. Deși Cadîn participă în calitate de candidat independent, pe site-ul PDM numele său se regăsește și acum în listele consiliului politic. În timpul campaniei prezidențiale din anul 2016, Cadîn a donat 30 mii de lei în susținerea cndidatului PDM Marian Lupu. În luna ianuarie anul trecut, deputatul APG a contribuit la finanțarea PDM cu 25 mii de lei.

  Cadîn conduce filiala Agenției Serviciilor Publice din Ceadîr-Lunga. Statul a cumpărat noua clădire în care a fost deschisă instituția, în anul 2018, de la firma „KolFilGRes”, care aparține familiei Cadîn.

  Grigore Cadîn a condus, mai bine de 10 ani, secția de înregistrare și examinare a mijloacelor de transport și de calificare a conducătorilor auto din cadrul filialei „Registru” din Ceadîr-Lunga. Newsmaker.md scrie că în anul 2013, ca director al acestei filiale din Ceadîr-Lunga, el a fost reținut de colaboratorii Centrului Național Anticorupție, într-un dosar penal despre luare de mită de 200 de euro. Împreună cu el, a fost reținut și Anatolii Blașcu care, conform anchetei, a fost intermediar în transmiterea mitei. Însă până la urmă, numele lui Cadîn a dispărut din dosar. De asemenea, el și-a păstrat postul de la filiala din Ceadîr-Lunga. Iar în dosarul respectiv, a fost pedepsit doar Blașcu – în luna octombrie 2014, el a fost amendat cu 25 mii de lei.

  Conform declarației de avere și interese personale, Grigorii Cadîn a obținut în perioada 2017-2018 un venit de 240 de mii de lei din salariu de la Agenția Serviciilor Publice din Ceadîr-Lunga. Cadîn are în proprietate o casă de locuit de 283 m2.

  Candidatul deține 100% din compania SRL „Saxan”, specializată în activități sportive. Soția sa este fondatoarea companiei SRL „KolFilGRes”, specializată în comerţul cu amănuntul în magazine nespecializate și deține 50% din compania SRL „KolFilGRes-li”, specializată în activităţi de testare şi analize tehnice a automobilelor. Din activitatea celor două companii, soția candidatului a primit  în ultimii doi ani dividende de peste 1 milion de lei.

  Vezi AICI lista tuturor secțiilor de votare din Circumscripția nr. 46

   

   

   

  Preluarea textelor de pe pagina www.zdg.md se realizează în limita maximă de 1000 de semne. În mod obligatoriu, în cazul paginilor web, ÎN LEAD, trebuie indicat și linkul direct către articolul preluat, iar în text, minim încă un hyperlink la sursa primară. Instituțiile de presă care preiau articole sau imagini pentru emisiuni TV sau radio, vor cita sursa, iar edițiile tipărite vor indica sursa și autorul informației. Materialele de pe www.zdg.md sunt protejate de Legea 139 privind dreptul de autor și drepturile conexe, inclusiv de Codul Deontologic al Jurnalistului din Republica Moldova. Preluarea integrală a materialelor ZdG se poate realiza doar în condițiile unui acord prealabil cu redacția.

  Abonează-te pentru a fi la curent cu toate noutățile!

  Ziarul de Gardă. Singurul ziar de investigații din Republica Moldova. Abonează-te și tu! Abonează-te

  Decizia Pro Moldova în legătură cu moțiunea de cenzură împotriva Guvernului Chicu

  Liderul fracțiunii parlamentare Pro Moldova, Andrian Candu, a anunțat miercuri, 15 iulie, că fracțiunea din care face parte va semna și va vota moțiunea de cenzură împotriva Guvernului condus de Ion Chicu. „Noi…
  Decizia Pro Moldova în legătură cu moțiunea de cenzură împotriva Guvernului Chicu

  Oficial. Italia își menține granițele închise pentru cetățenii moldoveni. Precizările ambasadei R. Moldova în Italia

  Reprezentanții ambasadei R. Moldova în Italia au emis o notă informativă prin care anunță oficial că Italia își va menține granițele închise pentru cetățenii R. Moldova până, cel puțin, la 31 iulie curent. Prec…
  Oficial. Italia își menține granițele închise pentru cetățenii moldoveni. Precizările ambasadei R. Moldova în Italia

  Parlamentul European susține că Polonia încalcă serios Tratatul UE și cere Consiliului European și Comisiei să aplice Articolul 7

  Comisia pentru libertăți civile (LIBE) din Parlamentul European urmează să adopte un proiect de rezoluție despre deteriorarea continuă a democrației, statului de drept și a drepturilor fundamentale din Polonia.
  Parlamentul European susține că Polonia încalcă serios Tratatul UE și cere Consiliului European și Comisiei să aplice Articolul 7

  Starea de sănătate a persoanelor infectate cu COVID-19: 346 de pacienți – în stare gravă, iar trei oameni au decedat

  Până la ora actuală, în Republica Moldova au fost confirmate 19 708 cazuri de infecție cu noul Coronavirus, dintre care 1328 în regiunea transnistreană. Starea de sănătate a persoanelor infectate: 346 stare gr…
  Starea de sănătate a persoanelor infectate cu COVID-19: 346 de pacienți – în stare gravă, iar trei oameni au decedat

  Țîcu a semnat, alături de Platforma DA, moțiunea de cenzură împotriva Guvernului Chicu

  Deputatul Octavian Țîcu susține că a semnat marți seara, împreună cu Platforma DA, moțiunea de cenzură împotriva Guvernului condus de Ion Chicu. Anunțul a fost făcut de Țîcu printr-un mesaj postat pe pagina sa…
  Țîcu a semnat, alături de Platforma DA, moțiunea de cenzură împotriva Guvernului Chicu

  Igor Dodon respinge acuzațiile privind modificările Codului Electoral și spune că-și dorește mai multe secții de vot în străinătate, dar echilibrat și pe Est, și pe Vest

  Șeful statului neagă acuzațiile Maiei Sandu care spunea ieri că prin modificările propuse la Codul Electoral, socialiștii vor să fraudeze alegerile astfel ca Igor Dodon să poată câștiga alegerile. „Acest cod e…
  Igor Dodon respinge acuzațiile privind modificările Codului Electoral și spune că-și dorește mai multe secții de vot în străinătate, dar echilibrat și pe Est, și pe Vest