Principală  —  Ştiri  —  Politic   —   Radiografie electorală: Totul despre candidații…

Radiografie electorală: Totul despre candidații din circumscripția nr.36

Au rămas zile numărate până la alegerile parlamentare din 24 februarie, iar în acest context ZdG lansează o serie de articole informative despre candidații care vor lupta în fiecare circumscripție uninominală. 

Circumscripția uninominală nr. 36 include 23 de localități din raionul Ștefan Vodă și două localități din raionul Căușeni. În această circumscripție s-au înregistrat în cursa electorală doar patru candidați. Primul în buletinul de vot va figura Nicolae Molozea, candidatul PDM, urmat de Alexandru Jolnaci de la PSRM și Natalia Tcacenco de la Partidul „Șor”. Ultimul în buletinul vot va figura Andrei Dînga, înaintat de Blocul ACUM.

Foto: candidat.md

Nicolae Molozea, PDM

Nicolae Molozea este președinte al raionului Ștefan Vodă. Conform profilului realizat în cadrul inițiativei civice „Pentru un Parlament Curat”, din februarie până în iulie 2015 Molozea a fost deputat în Parlament, în fracțiunea PDM. Până a ajunge în Parlament, timp de două mandate consecutiv a fost consilier raional la Ștefan Vodă din partea PCRM.

La sfârșitul lui 2015 presa a scris că Nicolae Molozea a încălcat regimul juridic al incompatibilităților, el fiind președinte de raion și totodată administrator al unei companii, lucru interzis prin lege. Această incompatibilitate a fost prezentă şi atunci când el a fost deputat, după alegerile parlamentare din noiembrie 2014, potrivit portalului Moldova Curată. Ziariștii făceau trimitere la documente de la Camera Înregistrării de Stat, care demonstrau că Molozea a fost nu doar fondator unic al firmei IVS-Lux SRL, dar şi administrator.

În perioada 2017 – 2018, Molozea a obținut un salariu de aproape 287 de mii de lei de la Consiliul raional Ștefan Vodă. Tot pentru această perioadă, candidatul PDM declară dividende de peste 260 de mii de lei de la „Firma ELEX” SRL. Conform declarației de avere și interese personale, candidatul democraților deține trei terenuri, două apartamente, o casă de locuit de 150 m2, dar și alte două averi imobile.

Alexandru Jolnaci, PSRM

Alexandru Jolnaci este consilier local în Ștefan-Vodă. În prezent acest ocupă funcția de manager în cadrul întreprinderii individuale „Jolnaci Alexandru”, specializată în comerț.

Conform declarației de avere și interese personale pentru perioada 2017 – 2018, Jolnaci a obținut un salariu de 21 de mii de lei de la SRL „Verhovtevo-Trans”, dividende de aproape două mii de lei de la Combinatul atuo N4 și 1 800 de lei din funcția de consilier. Candidatul socialiștilor declară că este proprietarul unei case de locuit de 89 m2,  a altor trei bunuri imobile, dar și a unui Mercedes 0303, procurat în 2014 cu peste un milion de lei.

Foto: Facebook/Natalia Tcacenco

Natalia Tcacenco, Partidul „Șor”

Despre candidata Partidului „Șor” pe această circumscripție nu există prea multe informații publice. Pe site-ul Comisie Electorală este indicat că Tcacenco este profesoară, fără a fi indicat vreun loc de muncă.

Totuși, în declarația de avere și interese personale pentru 2017 – 2018, Tatiana Tcacenco indică că a obținut un salariu de 36 de mii de lei de la SRL „Ceinat” și că a ridicat și o pensie de aproape 28 de mii de lei. Candidata Partidului „Șor” nu declară niciun bun imobil, iar familia sa deține doar un automobil de model Toyota Carina E, procurat în 2013 cu trei mii de euro.

Foto: acum.md

Andrei Dînga, Blocul ACUM

Din 2014 până în prezent candidatul Blocului ACUM deține o afacere proprie în domeniul agriculturii – SRL„Ecoalimentprim”. Anterior acesta a activat la JP Morgan Chase & CO BANK din Londra, dar și la dealerul regional Vauxhall de automobile și piese auto, tot în Marea Britanie.

Pentru perioada 2017 – 2018, Andrei Dînga declară un salariu de aproape 118 mii de lei de la SRL „Ecoalimentprim”, în timp ce soția sa a obținut în această perioadă 80 de mii de lire. Candidatul Blocului ACUM indică în declarația sa de avere și interese personale că deține circa 50 de terenuri agricole trei depozite și 50% dintr-un al patrulea depozit. Dînga nu declară alte bunuri imobile sau automobile.

Vezi AICI lista tuturor secțiilor de votare din Circumscripția nr. 36