Radiografie electorală: Totul despre candidații din circumscripția nr.32 – Ziarul de Gardă
 • Radiografie electorală: Totul despre candidații din circumscripția nr.32

  Radiografie electorală: Totul despre candidații din circumscripția nr.32
  13 februarie 2019 | 18:03

  Au rămas zile numărate până la alegerile parlamentare din 24 februarie, iar în acest context ZdG lansează o serie de articole informative despre candidații care vor lupta în fiecare circumscripție uninominală. 

  Circumscripția uninominală nr. 32 include mai multe străzi din localitățile Cricova, Vadul lui Vodă, Vatra, Bubuieci, Budești, Ciorescu, Colonița, Cruzești, Ghidighici, Grătiești, Stăuceni și Tohatin. În această circumscripție s-au înscris în cursa electorală șase candidați. Prima în buletinul de vot va figura Nina Costiuc de la PDM, fiind urmată de Svetlana Popa de la PSRM și Mihail Popșoi de la Blocul ACUM. Tot în această circumscriție vor mai candida Dorin Chirtoacă (PL), Sergiu Cebotari (Partidul „Șor”) și Mocan Gheorghii (PCRM).

  Foto: candidat.md

  Nina Costiuc, PDM

  Nina Costiuc este primar de Budești din 1995 și președinte al Rețelei Femeilor Primari, pe lângă Consiliul Administrației Publice Locale din R. Moldova. Din 2010 Costiuc este și membru supleant al Delegaţiei RM în Congresul Consiliului Europei la Strasbourg. Totodată, în perioada 1999 – 2016 aceasta a fost membru al delegației RM în Congresul Puterilor Locale și regionale al Consiliului Europei.

  În perioada 2017 – 2018 Costiuc a ridicat un salariu de aproape 142 de mii de lei de la Primăria Budești, dar și o pensie în mărime de 125 de mii de lei. Conforme declarației de avere și interese personale, candidata PDM nu deține niciun spațiu locativ, ci doar un teren agricol. Totuși, familia Ninei Costiuc are în proprietate două automobile: o Skoda Octavia procurată în 2008 cu 30 de mii de lei, dar și o Honda CV, procurată în 2009 cu 50 de mii de lei.

  În perioada 2017 – 2018 Costiuc a donat peste 800 de mii de lei unei persoane al cărei nume este identic cu cel al fiului ei, Valeriu Costiuc.

  Publicitate
  Publicitate
  Foto: Facebook/Svetlana Popa

  Svetlana Popa, PSRM

  Conform informațiilor publicate pe Alege 2019, Svetlana Popa a ocupat fotoliul ce consilier municipal din partea PCRM, dar și fotoliul de deputat în urma alegerilor 2009, atunci când făcea parte din PCRM, partid la care a aderat în 2001. La începutul anului 2010 însă, în urma unor conflicte interne în partid, Popa a părăsit fracțiunea PCRM din Parlament și a aderat la PSRM. Ulterior, după alegerile locale din iunie 2015, Popa a devenit consilier municipal în Chișinău din partea PSRM.  În martie 2010 ziarul „Timpul” a scris că în perioada în care era consilier municipal din partea PCRM, Popa a fost implicată într-o schemp de înstrăinare a mai multor bunuri imobile care au prejudiciat bugetul public.

  În prezent Svetlana Popa ocupă și funcția de administrator al „Linimobil Grup” SRL, la care dețin o cotă de participare de 50%. Pentru perioada 2017 – 2018 candidata PSRM declară un salariu cumulativ de 42 de mii de lei de la două SRL-uri, dar și o indemnizație de peste 32 de mii de lei din funcția de consilier, la care se mai adaugă 60 de mii de lei pentru prestarea serviciilor de consultanță unui SRL. Conform declarației de avere și interese personale, Popa deține șase terenuri, un apartament de 120 m2, o casă de 86 m2, și alte două bunuri imobile procurate în 2014. Familia socialistei are în posesie și un automobil de model Toyota Prado, care valoarea 26 de mii de dolari.

  Foto: acum.md

  Mihail Popșoi, Blocul ACUM

  Mihail Popșoi este vicepreședintele PAS. Conform profilului realizat în cadrum inițiativei civice „Pentru un Parlament Curat”, Popșoi s-a evidențiat ca analist politic la „Jamestown Foundation” (SUA),  a fost manager de proiect în cadrul Oficiului NATO din R. Moldova și analist politic la Ambasada SUA din R. Moldova.

  Candidatul Blocului ACUM a obținut în perioada 2017 – 2018 un salariu cumulativ de aproape 525 de mii de lei de la mai multe posturi de muncă. Conform declarației de avere și interese personale Popșoi a beneficiat și de o bursă doctorală în mărime de peste 496 mii lei de la Universitatea Milano. Vicepreședintele PAS deține un teren și două apartamente, ultimul fiind procurat în 2016. Popșoi are în proprietate și un automobil de model Toyota Corolla, procurat în 2015 cu 98 de mii de lei. Totodată, Popșoi indică că a contractat în 2012 un împrumut de 30 de mii de lei, care expiră în 2019.

  facebook.com/Dorin-Chirtoacă

  Dorin Chirtoacă, PL

  Dorin Chirtoacă are două dosare penale active și se află sub control judiciar. În primul caz este bănuit de trafic de influență și corupere pasivă în dosarul parcărilor cu plată, iar în al doilea – de depășirea atribuțiilor de serviciu, se preciează în profilul elaborat în cadrul inițiativei civice „Pentru un Parlament Curat”. Chirtoacă respinge acuzațiile, se declară nevinovat și susține că dosarele sunt politice.

  Dorin Chirtoacă a fost ales primar de Chișinău la 17 iunie 2007. În 2009, în ambele scrutine parlamentare, a fost primul pe lista de candidaţi ai PL, însă nu a devenit deputat, alegând să rămână la Primărie. În 2011, l-a confruntat pe Igor Dodon și a mai obținut un mandat de primar al capitalei. În 2015, a obținut cel de-al treilea mandat de primar, confruntându-se cu Zinaida Greceanâi. Ulterior, la 16 februarie 2018, după ce pe numele lui au fost deschise dosare penale, și după ce PL părăsise majoritatea parlamentară controlată de PDM, pentru a bloca rămânerea Silviei Radu în funcția de primar interimar, Dorin Chirtoacă a demisionat, generând alegeri locale noi.

  Chirtoacă declară că în perioada 2017 – 2018 a ridicat un salariu de primar de peste 202 mii de lei, la care se mai adaugă 54 de mii de lei, obținuți de la PL. Fostul primar are în proprietate un teren și un alt bun imobil, din care deține doar o cotă-parte. Familia lui Chirtoacă mai are în proprietate un automobil de model Opel, dobândit în 1993. În declarația de avere și interese personale Chirtoacă indică și două depozite bancare în mărime de 200 de mii de lei și 10 mii de euro.

  Publicitate

  Sergiu Cebotari, Partidul „Șor”

  Conform informațiilor disponibile pe site-ul Comisiei Electorale Centrale, Sergiu Cebotari este director la „Scorpion Pro” SRL, specializat în activități de comerț. În declarația de avere și interese personale pentru 2017 – 2018 Sergiu Cebotari indică că a obținut un salariu de 20 de mii de lei. Candidatul Partidului „Șor” nu indică alte surse se venit sau bunuri imobile, ci doar un automobil de model BMW X5, procurat în leasing în 2016 cu 8 500 de euro.

  Gheorghii Mocan, PCRM

  Gheorghii Mocan este electrogazosudor de profesie. Conform declarației de avere și interese personale, în perioada 2017 – 2018 Mocan a ridicat un salariu de peste 127 de mii de lei, la care se mai adaugă un venit de circa 5 000 de lei, obținuți din vânzarea unei cote-părți dintr-un teren. Candidatul PCRM indică că deține două terenuri, dar și o casă de locuit de 91 m2.

  Vezi AICI lista tuturor secțiilor de votare din Circumscripția nr. 32

  Publicitate
  Publicitate
  Ne puteți urmări și pe Telegram, unde publicăm investigații și cele mai importante știri ale zilei, dar și pe YouTube, Facebook, Instagram și TikTok.

  Preluarea textelor de pe pagina www.zdg.md se realizează în limita maximă de 1000 de semne. În mod obligatoriu, în cazul paginilor web, ÎN LEAD, trebuie indicat și linkul direct către articolul preluat, iar în text, minim încă un hyperlink la sursa primară. Instituțiile de presă care preiau articole sau imagini pentru emisiuni TV sau radio, vor cita sursa, iar edițiile tipărite vor indica sursa și autorul informației. Materialele de pe www.zdg.md sunt protejate de Legea 139 privind dreptul de autor și drepturile conexe, inclusiv de Codul Deontologic al Jurnalistului din Republica Moldova. Preluarea integrală a materialelor ZdG se poate realiza doar în condițiile unui acord prealabil cu redacția.

 • TRIMITE ȘTIREA TA
  Cunoști o informație de interes public? Trimite-o la ZdG
  FORMULAR

  Abonează-te pentru a fi la curent cu toate noutățile!

  Ziarul de Gardă. Singurul ziar de investigații din Republica Moldova. Abonează-te și tu! Abonează-te

  Ziua Internațională a Studenților: Student din R. Moldova peste hotare vs student străin în R. Moldova

  Tot mai mulți tineri din R. Moldova aleg să studieze la instituții de învățământ superior de peste hotare. Motivele deciziei de a pleca sunt diverse: de la calitatea precară a studiilor la nerecunoașterea diplo…
  Ziua Internațională a Studenților: Student din R. Moldova peste hotare vs student străin în R. Moldova

  VIDEO/ „Împlinesc 17 ani de când citesc Ziarul de Gardă”. De vorbă cu Ion Boțan, fost profesor de limbă și literatură română în comuna Mingir

  Ion Boțan, cititor fidel al Ziarului de Gardă a fost profesor de limbă și literatură română timp de patru decenii în școala din comuna Mingir. S-a născut în comuna Chiperceni, raionul Orhei, iar la Hâncești a v…
  VIDEO/ „Împlinesc 17 ani de când citesc Ziarul de Gardă”. De vorbă cu Ion Boțan, fost profesor de limbă și literatură română în comuna Mingir

  VIDEO/ „În 25 de ani, am asistat doar la distrugerea justiției”. De vorbă cu magistratul Ion Cotea despre un sfert de secol din viața sa

  După un sfert de secol, pe care l-a dedicat sistemului judecătoresc din R. Moldova, magistratul Ion Cotea constată cu regret că în toți acești ani „a asistat doar la distrugerea justiției”. Judecătorul afirmă c…
  VIDEO/ „În 25 de ani, am asistat doar la distrugerea justiției”. De vorbă cu magistratul Ion Cotea despre un sfert de secol din viața sa

  CSE a solicitat ANRE să aprobe până la 31 ianuarie noile tarife la gazele naturale. Principalele subiecte discutate de către membrii CSE

  Situația din sectorul energetic și măsurile necesare pentru eliminarea riscurilor sistării furnizării de gaze naturale au fost analizate joi, 27 ianuarie, în cadrul ședinței Comisiei Situații Excepționale (CSE)…
  CSE a solicitat ANRE să aprobe până la 31 ianuarie noile tarife la gazele naturale. Principalele subiecte discutate de către membrii CSE

  „La Microinvest nu facem diferența dintre clienții Agro mici sau mari, credem în agricultura modernă și finanțăm orice idee de dezvoltare” – Vasilii Macovei, manager regional Nord

  Aproximativ 1 miliard de lei din portofoliul Microinvest este destinat sectorului Agro. Agricultorii din toată țara își finanțează cele mai moderne proiecte, beneficiind de suport financiar și soluții personali…
  „La Microinvest nu facem diferența dintre clienții Agro mici sau mari, credem în agricultura modernă și finanțăm orice idee de dezvoltare” – Vasilii Macovei, manager regional Nord

  Mesajul prim-ministrei Gavrilița după ce Promo-LEX a anunțat că regretă declarațiile ei privind presupusul interes al R. Moldova în reluarea importului de fier vechi pentru uzina metalurgică din Râbnița

  „Acuzația că Guvernul nu acționează pentru protejarea drepturilor omului pe teritoriul controlat de autoritățile de la Tiraspol nu corespunde adevărului. Subiectul se află în permanență pe agenda Cabinetului de…
  Mesajul prim-ministrei Gavrilița după ce Promo-LEX a anunțat că regretă declarațiile ei privind presupusul interes al R. Moldova în reluarea importului de fier vechi pentru uzina metalurgică din Râbnița