• Radiografie electorală: Totul despre candidații din circumscripția nr.31

  Radiografie electorală: Totul despre candidații din circumscripția nr.31
  vizualizări
  13 februarie 2019 | 13:20

  Au rămas zile numărate până la alegerile parlamentare din 24 februarie, iar în acest context ZdG lansează o serie de articole informative despre candidații care vor lupta în fiecare circumscripție uninominală. 

  În circumscripția uninominală nr. 31, care include mai multe străzi din sectoarele Râșcani și Ciocana, vor candida șapte concurenți electorali. Primul în buletinul de vot va figura socialistul Grigore Novac, urmat de Iurii Cuznețov de la Partidul „Șor” și candidatul independent Mihail Cîrlig. Blocul ACUM au înaintat-o în această circumscripție pe Liliana Nicolaescu-Onofrei, PCRM pe Igor Grițco, PL pe Ilie Crețu iar PDM pe Chiril Gaburici.

  Foto: Facebook/Grigore Novac

  Grigore Novac, PSRM

  Grigore Novac a devenit deputat în urma alegerilor parlamentare din 2014. Novac este membru-fondator al asociaţiilor obşteşti „Garda Tânără” şi „Institutul de modernizare a Moldovei”, dar și semnatarul proiectului de lege privind denunţarea Acordului de Asociere cu Uniunea Europeană (2014). Potrivit profilului realizat în cadrul inițiativei civice „Pentru un Parlament Curat”, de când a devenit deputat, Novac a ieşit în evidenţă prin comportamentul său. În mai 2015 la şedinţa Consiliului Municipal un grup de socialişti, din care făcea parte şi deputatul Novac, s-a luat la bătaie cu aleşii locali, cerând retragerea de pe ordinea de zi a unor proiecte funciare.

  Deputatul Grigore Novac ar fi donat sume semnificative partidului în ultimii ani, cel puțin așa arată rapoartele depuse la CEC. De exemplu, în anul 2015 a donat PSRM-ului 95.000 lei pentru alegerile locale. Grigore Novac susține că ar fi câștigat acești bani în anii precedenți, muncind peste hotare.

  Conform declarației de avere și interese personale pentru 2017 – 2018, Novac a ridicat un salariu de 302 mii de lei  și o indemnizație de 207 mii de lei de la Parlament. Novac nu deține niciun apartament sau vreo casă de locuit, ci doar un teren și un automobil de model Volvo XC 90, procurat în 2015 cu 113 mii de lei.

  Foto: Facebook/Iurii Cuznețov

  Iurii Cuznețov, Partidul „Șor”

  Iurii Cuznețov este președintele organizației teritoriale Râșcani a Partidului „Șor”. Acesta a activat la Banca Socială, de la care a obținut în perioada 2017 -2018 un salariu de 208 mii lei.  Încă  79 de mii de lei Cuznețov i-a obținut de la alte patru companii la care a fost angajat.

  Conform declarației de avere și interese personale, candidatul Partidului „Șor” a mai obținut și o indemnizație în mărime de circa 97 de mii de lei de la CNAS. Familia lui Cuznețov deține cota parte într-un apartament de 70,9 m2, un alt apartament de 85 m2, dar și alte două bunuri imobile. Candidatul lui „Șor” conduce un automobil procurat în 2013 cu 10 mii de lei și deține 33,33% din acțiunile SRL-ului „Fabricat Acasa”, care a are ca domeniu de activitate comerțul și publicitatea.

  Foto: interese.md

  Mihail Cîrlig, candidat independent

  Mihail Cîrlig este președinte al Asociației Patronale a „Asociațiilor de Coproprietari în Condominiu”. În 2015 acesta a participat la alegerile locale pentru funcția de primar de Chișinău din partea Partidului Popular din R. Moldova. Din 2007 până în 2015 acesta a ocupat fotoliul de pretor al sectorului Râșcani, mun. Chișinău, iar anterior a activat în domeniul privat.

  Conform declarației de avere și interese personale pentru 2017 -2018, Cîrlig a obținut 270 de mii de lei din vânzarea unui BMW și a unui Peugeot. Deși a vândut două automobile, Cîrlig mai deține încă două autoturisme: un Suzuki Swift, procurat în 2016, dar și un Volkswagen Transporter, dobândit în 1999, a căror valoare nu a fost indicată. Candidatul independent deține o casă de locuit pe care a dobândit-o în 2006, dar și 1/2 dintr-o altă casă, moștenită în 1988.

  Foto: acum.md

  Liliana Nicolaescu Onofrei, Blocul ACUM

  Conform profilului realizat în cadrul inițiativei civice „Pentru un Parlament Curat”, Liliana Nicolaescu-Onofrei a ajuns pentru prima dată într-o funcţie publică în Guvern în noiembrie 2012 atunci când, prin ordinul actualei sale şefe de partid, Maia Sandu, pe atunci ministră, a fost numită consilieră în cadrul Ministerului Educaţiei. Câteva luni mai târziu, Nicolaescu-Onofrei a fost numită viceministră a Educaţiei, funcţie pe care a deţinut-o până în august 2015. A plecat de la minister după ce în fruntea Ministerului Educaţiei, în locul Maiei Sandu, a fost numit un alt ministru.

  În declarația de avere și interese personale pentru 2017 – 2018 Onofrei indică că a obținut un salariu cumulativ de 292 de mii de lei și 3 200 de euro de mai multe posturi de muncă. Candidata Blocului ACUM deținde cote părți în două apartamente și păstrează în bănci peste 2 000 de euro. Liliana Nicolaescu Onofrei mai declară că deține 50% din acțiunile „L&D ProiectPlus SRL”, care oferă servicii de consultanță.

  Foto: unimedia.md

  Igor Grițco, PCRM

  Igor Grițco a fost membru al fracțiunii PCRM în consiliul municipal Chișinău. Jurist de profesie, Grițco ocupă în prezent funcția de prim-secretar al Comitetului de la Ciocana al PCRM, funcție din care a obținut în perioada 2017 – 2018 un salariu de 78 de mii de lei. Conform declarației de avere și interese personale, candidatul comuniștilor deține un apartament dobândit în 2015, dar și un automobil de model Volkswagen, cumpărat în 2006 cu 20 de mii de lei.

  Foto: Facebook/Cretu Ilie Constantin

  Ilie Crețu, PL

  Ilie Crețu este președintele Organizației de Tineret Ciocana. Jurist de profesie, Crețu ocupă funcția de manager în cadrul „Atlantis Com” SRL, de la care a obținut în perioada 2017 – 2018 un salariu de 23 de mii de lei, la care se mai adaugă 48 de mii de lei de la PL și un salariu de aproape 130 de mii de lei de la întreprinderea de stat „Expediția Hidro-geologică din Moldova”.

  În declarația de avere și interese personale Crețu nu indică niciun bun imobil, ci doar un automobil de model Ford Fusion, procurat în 2017 cu 30 de mii de lei. În 2018 candidatul PL a contractat un împrumut de 100 de mii de lei, scadent în 2022.

  Chiril Gaburici, PDM

  Conform profilului realizat în cadrul inițiativei civice „Pentru un Parlament Curat”, Gaburici ocupă funcția de ministru al Economiei din decembrie 2017. În perioada în care a ocupat fotoliul de ministru, Gaburici s-a remarcat prin promovarea politicilor partidului din partea căruia candidează la funcția de deputat, fiind promotorul programelor „Drumuri bune pentru Moldova”, „Cetățenie pentru investiții” sau „Arena Chișinău”, toate criticate de unii experți din domeniu. Chiril Gaburici a ajuns în politică în februarie 2015, după ce a condus mai mulți ani compania de telecomunicații „Moldcell”, fiind candidatul PLDM la funcția de prim-ministru. A demisionat însă peste câteva luni, după ce, Ziarul de Gardă a scris, într-o anchetă jurnalistică publicată la data de 5 martie 2015, că Chiril Gaburici a picat BAC-ul și a făcut studii economice „fără frecvență” la o universitate nelicențiată în acel moment.

  După acel articol, Procuratura a inițiat un proces penal privind studiile fostului premier, iar la scurt timp a fost pornită o cauză penală. Ulterior s-a stabilit că Chiril Gaburici a ajuns la universitate, inițial la Academia de Studii Economice din Moldova, iar ulterior, la Universitatea Slavonă, în baza unei diplome care conține elemente de falsificare, diplomă eliberată de Liceul Ștefan cel Mare, fostul gimnaziu nr. 8 din Chişinău, instituție pe care Gaburici nu a frecventat-o. Diploma a fost eliberată în 1994, când Gaburici era, de fapt, elev la Colegiul Republican de Microelectronică și Tehnică de Calcul din Chișinău, acolo unde nu a susținut BAC-ul. Nici în perioada în care a deținut funcția de premier și nici ulterior, când a ajuns în fotoliul de ministru, Chiril Gaburici nu a vorbit despre circumstanțele prin care a ajuns să fie înmatriculat la universitate în baza unei diplome false, evitând discuțiile cu presa la acest subiect. Dosarul penal în care a figurat Chiril Gaburici a fost clasat pe motivul expirării termenului de prescripție la scurt timp după demisia sa.

  În perioada 2017 -2018 Gaburici a obținut un salariu de 312 mii de lei din funcția de ministru și 7,7 mii lei de la  „Green Property” SRL. Conform declarației de avere și interese personale, ministru a obținut în această perioadă și un venit de aproape 2 500 de lei din vânzarea cotelor părți pe care le deținea la „Legal 4 Business” SRL și „Fly Ren Energy Company” SRL. Familia ministrului a mai ridicat și 65 de mii de euro din vânzarea unei case de locuit, dar și 100 de mii de lei din vânzarea unui BMW 750 LI.

  Gaburici indică că familia sa deține o casă de locuit de 135 m2, cota parte dintr-o altă casă de locuit, un apartament de 65 m2 și cota parte dintr-un alt apartament, dar și un spațiu comercial/de producție cu o suprafață de 135,60 m2. Ministrul și soția dețin și mai multe automobile de lux: o Tesla Model S, procurată în 2017 cu 30 de mii de euro, un Porsche Cayenne, procurat în 2016 cu 65 200 euro, un Hyundai Tucson, procurat cu 26 de mii de euro, dar și un Volkswagen Jetta, procurat în 2017. Ministrul are în proprietate și o motocicletă de model BMWG 650GS, procurată în 2015 cu 8 mii de euro, dar și un camion Mercedes 315 CDI, procurat în 2015 cu 5 mii de euro.

  În declarația de avere și interse personale Gaburici a mai declarat că a oferit împrumuturi în mărime de 1 990 000 lei, dar și că este în posesia unei colecții de ceasuri care valoarează 120 de mii de euro.

  Chiril Gaburici și soția sa deține calitatea de asociat sau fondator la mai multe companii: „M-Docs” S.R.L., „Green Property” S.R.L. „Mobil Import” SRL și „Crazy Kart” SRL.

  Vezi AICI lista tuturor secțiilor de votare din Circumscripția nr. 31

  Preluarea textelor de pe pagina www.zdg.md se realizează în limita maximă de 1000 de semne. În mod obligatoriu, în cazul paginilor web, ÎN LEAD, trebuie indicat și linkul direct către articolul preluat, iar în text, minim încă un hyperlink la sursa primară. Instituțiile de presă care preiau articole sau imagini pentru emisiuni TV sau radio, vor cita sursa, iar edițiile tipărite vor indica sursa și autorul informației. Materialele de pe www.zdg.md sunt protejate de Legea 139 privind dreptul de autor și drepturile conexe, inclusiv de Codul Deontologic al Jurnalistului din Republica Moldova. Preluarea integrală a materialelor ZdG se poate realiza doar în condițiile unui acord prealabil cu redacția.

  Abonează-te pentru a fi la curent cu toate noutățile!

  Ziarul de Gardă. Singurul ziar de investigații din Republica Moldova. Abonează-te și tu! Abonează-te

  Gațcan ar fi revenit în R. Moldova. Mai mulți agenți ai SPPS au fost desfășurați la domiciliul său din Chișinău

  Mai multe surse comunică în această seară că deputatul Ștefan Gațcan ar fi revenit marți, 7 iulie, în R. Moldova. TV 8 transmite că la domiciliul acestuia din Chișinău sunt mai mulți agenți ai Serviciului de Pr…
  Gațcan ar fi revenit în R. Moldova. Mai mulți agenți ai SPPS au fost desfășurați la domiciliul său din Chișinău

  Dodon afirmă că ar putea candida la prezidențiale „din partea mai multor forțe politice”

  Igor Dodon refuză să răspundă cert dacă va lupta pentru al doilea mandat de președinte al R. Moldova, menționând că decizia va fi anunțată în septembrie. Șeful statului a declarat în cadrul ediției din 7 iulie…
  Dodon afirmă că ar putea candida la prezidențiale „din partea mai multor forțe politice”

  Noile declarații ale reprezentanților OMS despre posibilitatea răspândirii noului coronavirus prin aer

  Organizaţia Mondială a Sănătăţii (OMS) a recunoscut marţi, 7 iulie, că există „dovezi emergente” despre răspândirea noului coronavirus prin aer, transmite stirileprotv.ro. Anunțul vine după ce mai mulţi oameni…
  Noile declarații ale reprezentanților OMS despre posibilitatea răspândirii noului coronavirus prin aer

  Și director al unei agenții de stat, și consilier raional. Ce riscă funcționarul care a deținut simultan două funcții publice

  Autoritatea Națională de Integritate (ANI) a constatat încălcarea regimului juridic al incompatibilităților în privința directorului Agenției pentru Eficiență Energetică, Alexandru Ciudin. În cadrul controlulu…
  Și director al unei agenții de stat, și consilier raional. Ce riscă funcționarul care a deținut simultan două funcții publice

  Președintele Braziliei a confirmat că are COVID-19

  Preşedintele brazilian Jair Bolsonaro a anunţat marţi, 7 iulie, într-un interviu televizat, că a fost testat pozitiv cu noul coronavirus, pe care l-a minimalizat în mod neîncetat de la începutul pandemiei COVID…
  Președintele Braziliei a confirmat că are COVID-19

  O misiune a FMI a început discuțiile cu autoritățile R. Moldova despre un nou program pentru trei ani

  Prim-ministrul Ion Chicu a avut marți, 7 iulie, o întâlnire cu echipa de experţi ai Fondului Monetar Internaţional (FMI), condusă de Ruben Atoyan, în cadrul căreia au fost inițiate negocierile unui nou program…
  O misiune a FMI a început discuțiile cu autoritățile R. Moldova despre un nou program pentru trei ani