• Radiografie electorală: Totul despre candidații din circumscripția nr.28

  Radiografie electorală: Totul despre candidații din circumscripția nr.28
  12 februarie 2019 | 13:53

  Au rămas zile numărate până la alegerile parlamentare din 24 februarie, iar în acest context ZdG lansează o serie de articole informative despre candidații care vor lupta în fiecare circumscripție uninominală. 

  În circumscripția uninominală numărul 28, care include mai multe adrese din municipiul Chișinău, candidează șapte concurenți electorali. Primul în buletinul de vot este pretorul de Râșcani, Nicolae Balaur, urmat de deputatul socialist Vlad Batrîncea și Reghina Apostolova, candidata Partidului „Șor”. Lista este continuată de Alexandru Slusari (Blocul ACUM), Dumitru Cebotarescu (candidat independent), Ion Cebanu (PL) și Dumitru Ciubașenco (Partidul Nostru).

  Foto: candidat.md

  Nicolae Balaur, PDM

  Nicolae Balaur a fost numit pretor al sect. Râșcani în ianuarie 2017, printr-o dispoziție a ex-primarului Dorin Chirtoacă. Anterior Balaur a candidat din partea Partidului Liberal pentru funcția de primar de Stăuceni și s-a regăsit pe lista PL și la alegerile parlamentare din 2014. Înainte de a ajunge la șefia preturii, Balaur a fost consilierul deputatului Iurie Dârda, iar anterior a exercitat funcția de manager la compania de construcții „D&D Companie” SRL.

  Conform declarației de avere și interese personale pentru 2017 – 2018, Balaur a ridicat un salariu de 196 de mii de lei de la pretură, 11 mii de lei de la Secretariatul Parlamentului și 20 de mii de lei de la Asociaţia de Coproprietari în Condominiu nr.55/414. Candidatul PDM declară că tot în această perioadă familia sa a obținut donații în mărime de 1 000 de euro, dar și peste 540 de mii de lei din vânzarea unui imobil. Balaur nu indică niciun bun imobil, deși în declarația din 2016 indica că are în proprietate o casă de 200 m2, pe care a primit-o donație. Pretorul de Râșcani declară o Toyota Yaris, procurată în 2016 cu 65 de mii de lei.

  Balaur indică că păstrează în mai multe conturi bancare circa 21 de mii de lei și 4 266 RON. Din iunie 2016, Nicolae Balaur este fondatorul și administratorul companiei „B&B LIDER COMPANY” SRLPrintre genurile de activitate licențiate ale afacerii pretorului se numără construcţiile de clădiri şi (sau) construcţii inginereşti, instalaţii şi reţele tehnico-edilitare, reconstrucţiile, consolidările, restaurările, dar și activitatea de evaluare a bunurilor imobile.

  Foto: Facebook/Vlad Batrîncea

  Vlad Batrîncea, PSRM

  Conform profilului realizat în cadrul inițiativei civice „Pentru un Parlament Curat”, Vlad Batrîncea este deputat în fracțiunea PSRM, secretar executiv al PSRM, co-fondator al Fundaţiei „Soluţia” şi al Asociaţiei „Iubesc Moldova”. Batrîncea este unul dintre cei mai generoşi sponsori ai PSRM în timpul tuturor campaniilor electorale. El apare în rapoartele financiare ale PSRM cu donaţii consistente, deşi a declarat venituri modeste pentru 2013 şi 2014. De pildă, pentru 2013 şi 2014, Batrîncea a declarat 85.585 de lei obţinuţi la „locul de muncă de bază”, din salariul de deputat şi de secretar al PSRM. În acelaşi timp, el a făcut donaţii pentru PSRM în campania electorală din noiembrie 2014 în valoare de 90.000 de lei.

  În perioada 2017 – 2018 Batrîncea a ridicat un salariu de circa 324 de mii de lei din funcția de deputat și o indemnizație de 137 de mii de lei de la Parlament. Conform declarației de avere și interese personale, la capitolul bunuri imobile deputatul declară că deține 1/3 dintr-un apartament de aproape 95 m2, dobândit în 2014, a cărui valoare nu este indicată.

  Captură privesc.eu

  Reghina Apostolova, Partidul „Șor”

  Apostolova s-a născut în Siberia, din părinţi deportaţi. A fost profesoară, apoi directoarea Liceului Teoretic „Natalia Gheorghiu”, unde a lucrat timp de 46 de ani. Din 2015, este viceprimară de Orhei. Reghina Apostolova figurează în primul raport KROLL privind „furtul miliardului”. Numele Reghina Apostolova apare în lista de persoane private care, în 2013, au cumpărat acţiuni de la Banca Socială şi Unibank, pe bani împrumutaţi de la off-shore-uri britanice, folosind conturi în banca letonă ABLV Bank.

  Apostolova a candidat din partea Partidului „Șor” și la alegerile locale din 2018 pentru funcția de primar de Chișinău, doar că a fost exclusă din cursa electorală.

  În perioada 2017 – 2018 Apostolova a obținut 147 de mii de lei de la Primăria Orhei. Conform declarației de avere și interese personale Apostolova a primit în această perioadă și o indemnizație de 4 800 de lei, dar și o pensie în mărime de aproape 90 de mii de lei. Candidata Partidului „Șor” declară cota parte dintr-un apartament de 93,7 m2, dobândit în 2018, și care are o valoare de peste 541 mii lei.

  Foto: acum.md

  Alexandru Slusari, Blocul ACUM

  Alexandru Slusari este vicepreşedinte al Partidului Platforma DA, funcţie pe care o deţine din decembrie 2015. Anterior acesta a activat în calitate de jurist în cadrul mai multor proiecte și companii, iar în prezent este administrator al SRL „Rural-Asig”, la care deține o cotă de participare de 100%.

  În declarația de avere și interese personale pentru 2017 – 2018 Slusari indică că a ridicat un salariu de cumulativ de circa 150 de mii de lei de la mai multe SRL-uri. Slusari declară și dividende în mărime de peste 570 de mii de lei, obținute de la SRL „Rural-Asig”, dar și 77 de mii de lei din activitatea de întreprinzător. Candidatul Blocului ACUM deține un apartament de 113 m2, dobândit în 2012, dar și cota parte dintr-un alt apartament de 45,4 m2. Slusari conduce un automobil de model Nissan X-Trail, cumpărat în 2015 cu 25 de mii de lei.

  Foto: protv.md

  Dumitru Cebotarescu, candidat independent

  De profesie inginer-mecanic și psiholog, Dumitru Cebotarescu deține mai multe afaceri în Capitală. Conform declarației de avere și interese personale, Cebotarescu indică cote părți majoritare la mai multe SRL-uri ce dețin rețele de restaurante din capitală, cum ar fi „Roma Club”, „Trattoria della Nonna”, „Star Kebab”, „Don Taco”.

  Candidatul independent declară că în perioada 2017 – 2018 a ridicat un salariu de peste 43 de mii de lei de la „Trattoria” SRL și ÎI „Cross Cebotarescu”, care are ca domeniu de activitate comerțul cu amănuntul. Totodată, Cebotarescu a obținut 330 de mii de lei din vânzarea a două bunuri imobile, dividende în mărime de 65 de mii de lei de la „Trattoria” SRL și aproape 404 mii de lei în urma unui contract de locațiune. Cebotarescu are în proprietare un apartament de 115 m2, dobândit în 2014, dar și două construcții.  Candidatul independent a mai trecut în declarația sa de avere și trei automobile: un Volkswagen Crafter, obținut în 2017, dar și un Mercedes 316 CDI și un Volkswagen Caddy, dobândite în 2018.

  Foto: Facebook/Ion Cebanu

  Ion Cebanu, Partidul Liberal

  Ion Cebanu a fost ministru al Tineretului și Sportului în Guvernul Filat în perioada 2009 – 2013, director la „Mina din Chișinău” între 2013 – 2015, dar și director general al Agenției Moldsilva, funcție din care și-a dat demisia în 2017, după ce Partidul Liberal a anunțat că părăsește coaliția de guvernare. În prezent Ion Cebanu este consiler municipal în fracțiunea Partidului Liberal.

  În perioada 2017 -2018 Ion Cebanu a obținut 61 de mii de lei de la Agenția Moldsilva și circa 107 mii de lei Partidul Liberal. Consilierul municipal mai declară o indemnizație de circa 77 de mii de lei de la SA „Apă Canal” șio indemnizație de consilier de 22 de mii de lei. Ion Cebanu nu indică în declarația sa de avere și interese personale niciun bun imobil sau mobil.

  Foto: agora.md

  Dumitru Ciubașenco, Partidul Nostru

  Dumitru Ciubaşenco este vicepreședinte al Partidului Nostru, iar în 2016 a candidat la funcția de președinte al R. Moldova. De profesie jurnalist, Dumitru Ciubaşenco a făcut mai multe oscilaţii în sfera politică din R. Moldova.  În perioada sovietică, a activat la agenţiile de ştiri oficiale, ulterior a devenit fondator şi redactor-şef al ziarului „Republica”, organ al Partidului Social-Democrat condus în acea perioadă de Oazu Nantoi. În anii guvernării comuniste, a criticat dur regimul Voronin, dar şi pe liderul PPCD, Iurie Roşca

  În cadrul alegerilor parlamentare anticipate din 29 iulie 2009, fiind redactor-şef la „Moldavschie Vedomosti”, el a fost al 25-lea în lista electorală a PLDM, condus de Vladimir Filat. La scurt timp, Ciubaşenco a primit „Ordinul Republicii” din partea preşedintelui interimar Mihai Ghimpu şi s-a distanţat de PLDM. În electorala din 2010, Ciubaşenco a reprezentat Partidul Umanist, condus de ex-directorul SIS, Valeriu Pasat, însă, la fel ca în 2009, nu a acces în Parlament. Înaintea scrutinului, Ciubaşenco a renunţat la Ordinul Republicii, în semn de protest faţă de decorarea lui Mihail Saakaşvili cu aceeaşi distincţie, pe motiv că fostul preşedinte georgian ar fi promovat o politică anti-rusă.

  Conform declarației de avere și interese personale pentru 2017 – 2018, Ciubașenco a obținut 7 mii de euro din vânzarea unui apartament. Familia vicepreședintelui PN deține un apartament, o vilă obținută în 2017, dar și un garaj. În declarația de avere a lui Ciubașenco a fost trecut și un automobil de model Subaru Forester, dobândit în 2011 cu 21 de mii de euro. Ciubașenco deține o cotă de participare de 50% la ziarul „Panorama”, dar și 100% din agenția de publicitate „Art-Image” SRL.

  Vezi AICI lista tuturor secțiilor de votare din Circumscripția nr. 28

  [gs-fb-comments]

  Abonează-te pentru a fi la curent cu toate noutățile!

  Ziarul de Gardă. Singurul ziar de investigații din Republica Moldova. Abonează-te și tu! Abonează-te

  Şeful secţiei internare al Spitalului Clinic Municipal „Sfânta Treime”, diagnosticat cu noul coronavirus

  Şeful Secţiei Internare al Spitalului Clinic Municipal „Sfânta Treime” a fost diagnosticat cu COVID-19. Potrivit Cristinei Stratulat, consilierul în comunicare a Ministerului Sănătății, Muncii și Protecției Soc…
  Şeful secţiei internare al Spitalului Clinic Municipal „Sfânta Treime”, diagnosticat cu noul coronavirus

  Încă un deces cauzat de COVID-19 înregistrat în stânga Nistrului

  Autoritățile de la Tiraspol au confirmat astăzi, 4 aprilie, cel de-al treilea deces cauzat de noul coronavirus din stânga Nistrului. Este vorba despre o tânără de 27 de ani care era într-o stare gravă, având in…
  Încă un deces cauzat de COVID-19 înregistrat în stânga Nistrului

  Campania “Accesul la Justiție”. Starea de urgență: libertăți și drepturi restricționate

  În Republica Moldova a fost instituită stare de urgență pentru 60 de zile, până la 15 mai 2020. Urmând exemplul altor țări, autoritățile moldovenești au aprobat un set de măsuri pentru a diminua extinderea infe…
  Campania “Accesul la Justiție”. Starea de urgență: libertăți și drepturi restricționate

  DOC/ Cetățenii R. Moldova care vin cu avionul vor putea achita poliția medicală în termen de trei zile

  Cetățenii R. Moldova care intenționează să revină acasă nu vor mai fi obligați să achite polița pentru asigurare medicală pentru a li se permite să revină în țară cu o cursă charter. Aceștia vor putea achita as…
  DOC/ Cetățenii R. Moldova care vin cu avionul vor putea achita poliția medicală în termen de trei zile

  Moldoveancă stabilită în Franța, despre lucrurile pe care le-a schimbat pandemia în mica sa afacere

  Cristina Garabajiu este o moldoveancă stabilită în Franța de aproape trei ani. Fiind fotografă de meserie, și-a făcut din asta o afacere, din care își întreține și familia. Am discutat cu ea despre felul în car…
  Moldoveancă stabilită în Franța, despre lucrurile pe care le-a schimbat pandemia în mica sa afacere

  ZdG întreabă: Cum va fi viața după COVID-19?

  Gheorghe Erizanu, scriitor, directorul Editurii „Cartier” Vom învăța să mergem din nou. Lumea nu trece prima dată prin pandemii asemănătoare celei de azi. La începutul secolului XIV, o galeră genoveză intra în…
  ZdG întreabă: Cum va fi viața după COVID-19?