• Radiografie electorală: Totul despre candidații din circumscripția nr.27

  Radiografie electorală: Totul despre candidații din circumscripția nr.27
  12 februarie 2019 | 09:00

  Au rămas zile numărate până la alegerile parlamentare din 24 februarie, iar în acest context ZdG lansează o serie de articole informative despre candidații care vor lupta în fiecare circumscripție uninominală. 

  Circumscripția uninominală numărul 27 include mai multe adrese din sectorul Buiucani și Râșcani al municipiului Chișinău. În cursa electorală pe această circumscripție au fost înregistrați 6 candidați. Primul în buletinul de vot va figura democratul Veaceslav Nedelea, urmat de socialistul Radu Mudreac și reprezentantul Partidului „Șor”, Cristian Botnarenco. Lista este continuată de candidatul Blocului ACUM, Vladimir Bolea, reprezentantul Partidului Nostru, Ilian Cașu și Augustin Volconovici de la PCRM.

  Veaceslav Nedelea, PDM

  Veaceslav Nedelea a fost al 32-lea pe lista PDM la alegerile parlamentare din 2014. Nedelea este istoric de meserie, dar și cu diplomă de jurist.  Anterior, a fost director al Direcției Poșta Chișinău. În Parlament a ajuns însă în mai 2018, din postura de administrator principal interimar al Zonei Antreprenoriatului Liber „Expo-Business-Chișinău”, fiind desemnat în această funcţie de către Guvernul Filip, la începutul anului 2016. Nedelea a activat anterior și la Întreprinderea de Stat CRIS „REGISTRU”, dar și la SA „Moldtelecom”. În perioada 2004 – 2007 acesta a ocupat fotoliul de primar interimar de Durlești.

  Conform profilului realizat în cadrul inițiativei civice „Pentru un Parlament Curat”, deși a activat preponderent în instituții de stat, Veaceslav Nedelea a dobândit o avere de milioane. El conduce, conform informațiilor din declarația de avere și interese personale un automobil de marcă Land Rover care valorează 111,8 mii de euro (peste 2 milioane de lei). Mașina a fost achiziționată în 2018, după ce candidatul la funcția de deputat a vândut un alt automobil de aceeași marcă, dar care valora 87 de mii de euro. În perioada 2017-2018, Veaceslav Nedelea a avut venituri de 891,4 mii de lei din funcția de administrator al ZAL „Expo-Business Chișinău” și Parlamentul R. Moldova. Alți 422 de mii de lei, Veaceslav Nedelea i-a obținut în 2018 din vânzarea unui lot de teren, iar 63 de mii de euro din vânzarea automobilului de marcă Land Rover. Familia Nedelea deține în proprietate patru terenuri intravilane, obținute în 2011, două apartamente, cumpărate în 2005 și 2013 și cote părți din două garaje. Pe lângă automobilul Land Rover achiziționat în 2018, familia Nedelea mai are un Nissan Qashqai fabricat și cumpărat în 2015, dar și o motocicletă.

  Veaceslav Nedelea a finanțat PDM în ultimii ani. El a donat 30 de mii de lei în 2010. În campania electorală din noiembrie 2014, Veaceslav Nedelea a contribuit cu suma de 10 mii de lei, iar soția sa, Claudia, cu alți 5 mii de lei.

  Foto: Facebook/Radu Mudreac

  Radu Mudreac, PSRM

  Din 2014 Radu Mudreac ocupă fotoliul de deputat în Parlament. În perioada 2008 -2010 a fost Director General al Agenţiei Sanitar-Veterinare şi pentru Siguranţa Produselor de Origine Animală, iar din 2005 până în 2008 a activat în calitate de șef al Serviciului Sanitar Veterinar de Stat al municipiului Chişinău. Presa a scris anterior că Radu Mudreac este unul dintre deputații socialiști care deși este pro-rus, deține cetățenie română.

  Conform declarației de avere și interese personale, în perioada 2017 – 2018 Radu Mudreac a ridicat un salariu de aproximativ 342 de mii de lei de la Parlament. Totodată, din vânzarea a două bunuri imobile, Mudreac a mai obținut 75 de mii de euro. Deputatul socialist deține un teren intravilan, al cărui valoare s-ar ridica la 35 de mii de euro. Mudreac are în proprietate un apartament de 103,8 m2, dobândit în 2011 cu circa 686 mii lei, dar și o casă de locuit de 200 m2, pe care o deține din 2018 și a cărei valoare ajunge la 978 mii lei.

  Deputatul conduce un automobil de model Toyota Land Cruiser, pe care l-a procurat în 2012 cu 600 de mii de lei. Mudreac indică în declarația sa de avere și interese personale că deține o cotă de participare de 50% la SRL „Gradioni”.

  Foto: Facebook/Cristian Botnarenco

  Partidul „Șor”, Cristian Botnarenco

  Cristian Botnarenco ocupă în prezent funcția de consilier municipal la Orhei. Conform declarației de avere și interese personale pentru 2017 – 2018, Botnarenco a ridicat un salariu de peste 12 mii de lei de la Partidul „Șor” pentru „prestări servicii”. Întrebat în cadrul emisiunii „Te votezi la ProTV” despre ce servicii este vorba, Botnarenco a menționat inițial că este secret, ca ulterior să declare că a prestat servicii de transport.

  Din funcția de consilier candidatul Partidului „Șor” a câștigat 6 500 de lei, la care se mai adaugă 30 de mii de lei pe care i-a obținut la zilele de naștere. Botnarenco nu deține niciun teren, apartament, casă de locuit sau automobil. Acesta este însă fondatorul a două SRL-uri, care însă potrivit tânărului, nu mai activează.

  Foto: acum.md

  Vladimir Bolea, Blocul ACUM

  Vladimir Bolea este președinte al Organizației teritoriale Chișinău a Partidului Acțiune și Solidaritate. Din 2012 și până în prezent acesta activează în calitate de instructor în economie la Școala de Studii Avansate în Jurnalism. Totodată, Bolea este și fondator și director la „Holboca” SRL.

  Bolea indică că în perioada 2017 – 2018 a obținut un salariu de peste 33 de mii de RON (circa 134 mii lei moldovenești) din funcția de director al SRL-ului pe care l-a fondat și 3 800 de lei de la Școala de Studii Avansate în Jurnalism. Din partajarea averii Bolea a obținut 20 de mii de euro în baza contractului de divorț. Candidatul Blocului ACUM nu a declarat niciun bun imobil sau mobil în declarația sa de avere și interese personale.

  Foto: Facebook/Ilian Casu

  Ilian Cașu, Partidul Nostru

  Ilian Cașu a debutat în politică în anul 2015, când a candidat din partea formațiunii Partidul Nostru la funcţia de primar general al mun. Chişinău. Atunci a acumulat 4.87% din voturile chișinăuienilor. După alegerile locale și până în prezent Cașu deține funcția de consilier municipal, se menționează în profilul realizat în cadrul inițiativei civice „Pentru un Parlament Curat”.

  În declarația de avere și interese personale pentru 2017 – 2018, Ilian Cașu nu a indicat niciun salariu obținut la locul de muncă. Acesta declară însă o indemnizație de 35 de mii de lei obținută de la Primăria Chișinău. Soția lui Ilian Cașu a obținut pentru aceeași perioadă un salariu de aproape 189 de mii de lei și indemnizații de 422 de mii de lei din activitatea la Ambasada R. Moldova la Viena. Familia candidatului Partidului Nostru deține un apartament din 2017, dar și un automobil de model KIA Sportage, procurat în 2013 cu 21 de mii de euro.

  Foto: alege2019.md

  Augustin Volconovici, PCRM

  Augustin Volconovici este fiul lui Liviu Volconovici, fostul ministru al Agriculturii, Dezvoltării Regionale și Mediului (MADRM) și rector al Universității Agrare de Stat (UASM). În prezent Augustin Volconovici activează în calitate de consultant principal la MADRM. În martie 2018, ZdG scria că mai mulţi prieteni de-ai lui Augustin Volconovici, au fost angajaţi la UASM în perioada în care tatăl său era rector al acestei instituţii. 

  Augustin Volconovici este şi secretarul general al organizaţiei primare de partid nr. 42 a PCRM. Pe de altă parte, Augustin Volconovici este şi cumătrul deputatului democrat Sergiu Sîrbu, tot el şi profesor la catedra de drept a UASM.

  În perioada 2017 – 2018 Volconovici a ridicat un salariu de aproape 214 mii de lei din funcția pe care o deține la minister, la care se mai adaugă și 67 de mii de lei, obținuți de la UASM. Fiul fostului ministru a mai indicat în declarația sa de avere și interese personale și un salariu cumulativ de 94 de mii de lei de la Combinatul de Vinuri „Mileștii Mici”, SA „Barza Albă” și ÎS „Hîncești-Silva”. Candidatul PCRM indică că este proprietarul unui apartament obținut în 2014, dar și a două automobile: un Suzuki SX4, procurat în 2015 cu 12 300 euro, dar și o Skoda Octavia, procurată în 2017 cu 14 600 euro.

  Volconovici este membru în consiliul de administrare al Combinatului de Vinuri „Mileștii Mici”, SA „Barza Albă” și ÎS „Hîncești-Silva”.

  Vezi AICI lista tuturor secțiilor de votare din Circumscripția nr. 27

  Ne puteți urmări și pe Telegram, unde publicăm investigații și cele mai importante știri ale zilei, dar și pe YouTube, Facebook, Instagram și TikTok.

  Preluarea textelor de pe pagina www.zdg.md se realizează în limita maximă de 1000 de semne. În mod obligatoriu, în cazul paginilor web, ÎN LEAD, trebuie indicat și linkul direct către articolul preluat, iar în text, minim încă un hyperlink la sursa primară. Instituțiile de presă care preiau articole sau imagini pentru emisiuni TV sau radio, vor cita sursa, iar edițiile tipărite vor indica sursa și autorul informației. Materialele de pe www.zdg.md sunt protejate de Legea 139 privind dreptul de autor și drepturile conexe, inclusiv de Codul Deontologic al Jurnalistului din Republica Moldova. Preluarea integrală a materialelor ZdG se poate realiza doar în condițiile unui acord prealabil cu redacția.

 • TRIMITE ȘTIREA TA
  Cunoști o informație de interes public? Trimite-o la ZdG
  FORMULAR

  Abonează-te pentru a fi la curent cu toate noutățile!

  Ziarul de Gardă. Singurul ziar de investigații din Republica Moldova. Abonează-te și tu! Abonează-te

  VIDEO/ „Împlinesc 17 ani de când citesc Ziarul de Gardă”. De vorbă cu Ion Boțan, fost profesor de limbă și literatură română în comuna Mingir

  Ion Boțan, cititor fidel al Ziarului de Gardă a fost profesor de limbă și literatură română timp de patru decenii în școala din comuna Mingir. S-a născut în comuna Chiperceni, raionul Orhei, iar la Hâncești a v…
  VIDEO/ „Împlinesc 17 ani de când citesc Ziarul de Gardă”. De vorbă cu Ion Boțan, fost profesor de limbă și literatură română în comuna Mingir

  VIDEO/ „În 25 de ani, am asistat doar la distrugerea justiției”. De vorbă cu magistratul Ion Cotea despre un sfert de secol din viața sa

  După un sfert de secol, pe care l-a dedicat sistemului judecătoresc din R. Moldova, magistratul Ion Cotea constată cu regret că în toți acești ani „a asistat doar la distrugerea justiției”. Judecătorul afirmă c…
  VIDEO/ „În 25 de ani, am asistat doar la distrugerea justiției”. De vorbă cu magistratul Ion Cotea despre un sfert de secol din viața sa

  Ordinea de zi a primei ședințe de Guvern „se va axa pe înlocuirea unor oameni în poziții cheie”, susține candidata desemnată la funcția de premier Natalia Gavrilița

  Ordinea de zi a primei ședințe de Guvern „se va axa pe înlocuirea unor oameni în poziții cheie”, a declarat candidata desemnată la funcția de premier Natalia Gavrilița, în cadrul emisiunii „Moldova în direct”,…
  Ordinea de zi a primei ședințe de Guvern „se va axa pe înlocuirea unor oameni în poziții cheie”, susține candidata desemnată la funcția de premier Natalia Gavrilița

  Dosarul fostei Direcții nr. 5 a MAI. Arest preventiv prelungit cu încă 30 de zile și pentru șeful IP Bălți, dar și pentru un inspector al Poliției de Frontieră

  Judecătoria Chișinău, sediul Ciocana a dispus prelungirea arestului preventiv pentru încă 30 de zile atât pentru președintele Asociației FEA, Dorin Damir, cât și pentru șeful Inspectoratului de Poliție al munic…
  Dosarul fostei Direcții nr. 5 a MAI. Arest preventiv prelungit cu încă 30 de zile și pentru șeful IP Bălți, dar și pentru un inspector al Poliției de Frontieră

  Cine sunt cei care ar urma să-i înlocuiască pe cei patru deputați care au ales să facă parte din echipa guvernamentală: trei – de profesie juriști, iar unul – pedagog

  Următoarele patru persoane de pe lista candidaților la funcția de deputat din partea Partidului Acțiune și Solidaritate (PAS), care nu au obținut mandate de parlamentari, în urma alegerilor din 11 iulie, ar urm…
  Cine sunt cei care ar urma să-i înlocuiască pe cei patru deputați care au ales să facă parte din echipa guvernamentală: trei – de profesie juriști, iar unul – pedagog

  Guvernul Gavrilița anunță că în primele luni de mandat va prioritiza patru direcții de activitate. Care sunt acestea

  Guvernul Gavrilița anunță că în primele luni de mandat va prioritiza patru direcții de activitate: gestionarea eficientă a crizei sanitare cauzate de pandemia de COVID-19, demararea reformei justiției și pachet…
  Guvernul Gavrilița anunță că în primele luni de mandat va prioritiza patru direcții de activitate. Care sunt acestea