Principală  —  Ştiri  —  Politic   —   Radiografie electorală: Totul despre candidații…

Radiografie electorală: Totul despre candidații din circumscripția nr.20

Au rămas zile numărate până la alegerile parlamentare din 24 februarie, iar în acest context ZdG lansează o serie de articole informative despre candidații care vor lupta în fiecare circumscripție uninominală. 

În circumscripția uninominală numărul 20, care include 19 localități din raionul Strășeni și patru localități din raionul Orhei, s-au înregistrat în competiția electorală cinci candidați. Primul în buletinul de vot este premierul Pavel Filip, candidat al Partidului Democrat urmat de Veaceslav Anghel de la PSRM și Valeriu Tabacaru de la Partidul „Șor”. Următorii în buletinul de vot figurează candidatul Blocului ACUM, Igor Grosu și Nicoleta Malai (PL).

Foto: candidat.md

Pavel Filip, PDM

Primul în buletinul de vot pe circumscripția nr. 20 este premierul R. Moldova, democratul Pavel Filip. Guvernul Filip a fost votat la 20 ianuarie 2016, la ora 16.30, într-o ședință fulger a Parlamentului. Imediat după eveniment, mii de oameni au ieșit în stradă pentru a protesta. Jurământul a fost depus a doua zi, în jurul ore 23.00, în fața președintelui de atunci Nicolae Timofti. Evenimentul a fost unul secretizat la maxim. Procedura de depunere a jurământului a avut loc departe de ochii presei, reședința de stat fiind înconjurată de polițiști. Depunerea jurământului a fost confirmată la miezul nopții de un comunicat al președinției.

Conform CV-ului publicat pe site-ul Guvernului, începând cu anul 1991 Pavel Filip a activat timp de 18 ani la SA „Bucuria”, unde deține în prezent peste 700 de acțiuni, ocupând în perioada 2001-2008 funcția de director general. Ulterior, din 2008 până în 2011, Filip a fost directorul general al SA „TUTUN-CTC”. Inginer de profesie, Pavel Filip a venit în politică în 2011, alături de PDM, când a fost numit în funcția de ministru al Tehnologiei Informaţiei şi Comunicaţiilor, pentru o perioadă de cinci ani. În 2016, Filip a devenit prim-ministru.

Conform declarației de avere și interese personale, în perioada 2017-2018, Pavel Filip a obținut un salariu de 649.043 lei din funcția de premier și 353.260 lei de la SRL „Burex”, companie deținută de fiii premierului. Filip declară că are în proprietate zece terenuri cu o valoare totală de peste 600 mii lei, o casă de locuit de 54.3 m.p. obținută prin moștenire și un autoturism BMW X5 fabricat în 2005 și achiziționat în același an cu 400.000 lei. În declarația de avere și interese personale a premierului se regăsește și casa de locuit de 316 m.p., construită în 2010 în care locuiește în prezent, dar care oficial aparține fiului său mai mic.

Veaceslav Anghel, PSRM

Foto: alege2019

Pe circumscripția nr. 20 candidează și președintele organizației teritoriale PSRM, Veaceslav Anghel. Acesta este membru al PSRM şi consăteanul lui Igor Dodon,  iar anterior a fost candidatul nr. 46 în lista socialiştilor la alegerile din  2014. Tot atunci, Anghel a apărut şi într-un filmuleţ video, în care se prezenta ca fiind întreprinzător şi invita oamenii să-şi dea votul pentru PSRM.

În prezent activează în calitate de jurist la SRL „Exclusiv Media”, care gestionează mass-media asociată PSRM – posturile de televiziune NTV Moldova și Exclusiv TV (THT-Comedy), precum și publicația periodică Аргументы и факты в Молдове (aif.md). Anghel a fost anterior administrator şi fondator la firma  „Exclusiv Media” , însă, la finele anului 2015, rolurile sale au fost preluate de Petru Burduja şi Corneliu Furculiţă. Tot Anghel deține 100% din acțiuni și este administrator la „Hunter Elit Club” SRL, despre care presa a scris anterior că ar fi afiliată intereselor președintelui Igor Dodon. Portalul Anticoruptie.md a scris că firma încearcă să obțină, prin judecată, recuperarea unei datorii în valoare de peste 24 de milioane de lei de la Fabrica de conserve din Călărași. Inițial, firma a pretins o datorie de peste 13 milioane de lei de la fabrică. Suma a fost însă majorată ulterior cu încă 11 milioane de lei, penalități impuse în baza unor prevederi contractuale dubioase.

Conform declarației de avere și interese personale, în perioada 2017-2018, Anghel a obținut un salariu de 109.457 lei de la SRL „Exclusiv Media” și circa 13 mii lei – indemnizații de consilier raional și consilier orășenesc, Strășeni. Candidatul PSRM declară un teren agricol, o cotă de 1/5 dintr-un apartament de 86.2 m.p. și un autoturism BMW fabricat în 2002, achiziționat în 2005 cu 10.000 de lei.

Foto: alege2019

Valeriu Tabacaru, Partidul „Șor”

Valeriu Tabacaru, de profesie economist, este președintele Organizației Teritoriale Strășeni a Partidului „Șor”.

Conform declarației de avere și interese personale, în perioada 2017-2018  a obținut un salariu de 51.206 lei de la SRL „Climate Service” și 18 mii lei de la Partidul „Șor”. Tabacaru declară că are în proprietate un teren și un autoturism Subaru Forester din 2001. Candidatul Partidului „Șor” nu declară niciun bun imobil.

Igor Grosu, Blocul ACUM

Foto: acum.md

Igor Grosu, de profesie pedagog, este secretarul general al Partidului Acțiune și Solidaritate (PAS) din 2016. Conform profilului realizat în cadrul inițiativei civice „Pentru un Parlament Curat 2019”, în 2003, Grosu a exercitat funcția de coordonator de proiect la Ministerul Economiei. În decembrie 2003– iunie 2004, a fost manager de proiect la Ministerul Economiei, iar din 2004 până în 2008, a ocupat postul de șef al Secretariatului Consiliului pentru Participare din cadrul Ministerului Economiei. În august–septembrie 2008, Igor Grosu a fost șef al Secretariatului Consiliului pentru Participare, Departamentul pentru Analiza Politică al Cancelariei de Stat, PNUD. În 2009–2012, a fost expert principal în cadrul Cancelariei de Stat. În perioada 2005–2012 a deținut funcția de membru al Consiliului de Administrație „Amnesty International Moldova”.

Conform declarației de venit și interese personale pentru 2017 și 2018, secretarul general al PAS a menționat un venit cumulativ de 320.992 de lei de la „Fundația Konrad Adenauer”, de la Asociația Obștească „Forumul pentru transparență, implicare, unitate și schimbare” și de la PAS. Pentru soția sa, psihopedagog la Direcția Generală Educație, Tineret și Sport a Consiliului Municipal Chișinău, Grosu a trecut în declarație un venit în valoare de 145.658 de lei.

În aceeași perioadă, Grosu a avut un venit de 950 de euro din vânzarea automobilului Volkswagen Golf, alte 400 de euro din darea în chirie a apartamentului (2018). În plus, soția sa a înregistrat un venit în valoare de 237.825 de lei din partea ICS „Constr-Prim-Locuința” în urma executării unei decizii judecătorești.

Spre deosebire de anii precedenți, secțiunea declarației pentru terenuri, pentru 2017–2018, a fost completată cu bunuri noi. Este vorba de trei terenuri agricole dobândite prin moștenite în 2000. Pentru 2017, Grosu a indicat un teren situat în intravilanul unei localități, cu suprafața de 0,12 hectare, dobândit prin donație.

La secțiunea construcții și clădiri familia Grosu deține o casă de locuit cu suprafața de 82,3 m.p. obținută prin donație, alte trei imobile dobândite de asemenea prin donație, o casă de locuită de 121.7 m.p. cumpărată în 2011 cu peste 400 mii lei și un apartament de 47.2 m.p. procurat în 2000.

Foto: alege.md

Nicoleta Malai, PL

Candidata PL pe circumscripția nr. 20, Nicoleta Malai, deține funcția de primar în comuna Ghelăuza, raionul Strășeni de la vârsta de 25 de ani.

În toamana anului 2017, nouă persoane, printre care și Nicoleta Malai, au fost reținuți într-un dosar de trucare a licitațiilor privind construcţia sistemelor de canalizare şi staţiilor de epurare în mai multe localităţi din țară. Reținerile au avut loc după ce ofițerii Centrului Național Anticorupție și procurorii anticorupție au efectuat la 20 noiembrie 2017 percheziții la peste 20 de primării pe întreg teritoriul R. Moldova în cadrul mai multor cauze penale deschise pe faptul coruperii pasive, active şi escrocheriei. La 12 martie 2018, Nicoleta Malai a fost plasată în arest prevetiv.  Atunci, Malai a fost preluată de o ambulanță, în stare de inconștiență, din sediul judecătoriei Buiucani a capitalei, după trei ore de proces. Ulterior, instanța a decis eliberarea acesteia din arest preventiv și plasarea în arest la domiciliu.

Potrivit ofițerului de presă al Procuraturii Anticorupție, Anastasia Mihălceanu, urmărirea penală se află în prezent la etapa de finalizare, iar Nicoleta Malai are statut de învinuit. „În cauza penală figurează 15 învinuiți, iar cauza penală în privința respectivei nu a putut fi disjungată și expediată în judecată, deoarece sunt mai multe episoade care s-au petrecut în complicitate, acestea fiind investigate global. Mai mult, în privința Nicoletei Malai, în calitatea sa de candidat electoral, nu pot fi efectuate anumite măsuri procesuale, ceea ce la fel tergiversează desfășurarea anchetei”, a declarat Mihălceanu pentru Ziarul de Gardă.

Conform declarației de avere și interese personale, în perioada 2017-2018 Nicoleta Malai a ridicat un salariu de circa 125 mii lei și premii în sumă de 10 mii lei de la Primăria Ghelăuza. Candidata PL declară că nu deține niciun mijloc de transport. Deține o casă de locuit de 100 m.p. primită moștenire în 2013, iar în 2015 a obținut prin donație un apartament de 44.7 m.p..

Vezi AICI lista tuturor secțiilor de votare din Circumscripția nr. 20