• Radiografie electorală: Totul despre candidații din circumscripția nr.2

  Radiografie electorală: Totul despre candidații din circumscripția nr.2
  vizualizări
  01 februarie 2019 | 14:34

  Au rămas zile numărate până la alegerile parlamentare din 24 februarie, iar în acest context ZdG lansează o serie de articole informative despre candidații care vor lupta în fiecare circumscripție uninominală. 

  În circumscripția uninominală nr. 2 (Ocnița), la alegerile parlamentare vor concura șase candidați, înaintați în această competiție de partidele politice. Spre deosebire de alte circumscripții, la Ocnița nu candidează niciun concurent independent. Primul pe listă este candidatul democrat Vadim Lesnic, urmat de Irina Lozovan (PSRM) și Eduard Fedișin (Partidul „Șor”). Lista este continuată de candidatul PCRM, Andrei Țopa, Remus Ciobanu, înaintat de Blocul ACUM și Eduard Pleșca, concurent electoral din partea Partidului Nostru.

  Foto: ziarulnostru.info

  Vadim Lesnic, PDM

  Lesnic este președinte al Consiliului raional Dondușeni de la sfârșitul anului 2017. Anterior acesta a activat în calitate de reprezentant al SA „Moldtelecom,” regiunea Nord a Republicii Moldova. Lisnic a ocupat și funcția de consilier raional din anul 2015 în Consiliul raional Dondușeni, dar și coordonator al Aparatului Central al PDM în raionul Dondușeni.

  Democratul a ridicat în perioada 2017 – 2018 un salariu de funcție în valoare de 257 de mii de lei, dar și o indemnizație de consilier în mărime de 3 600 de lei. Potrivit declarației de avere și interese pentru 2017-2018funcționarul Lesnic a obținut 100 mii de lei din vânzarea unei mașini de model Land Rover Discovery, iar în schimb și-a cumpărat o mașină Skoda care valorează 700 mii de lei. Candidatul democraților nu deține terenuri, apartamente sau case de locuit.

  Irina Lozovan, PSRM

  Foto: tribuna.md

  Alege2019 scrie că Irina Lozovan și-a început activitatea profesională în 2001 în funcția de juristă a SRL Dermax din or. Lipcani, r. Briceni. Ulterior, între  2003 și 2012, a lucrat în cadrul Poliției de Frontieră (inspector, plutonier major) în or. Lipcani. Din 2014 ea este angajată a PSRM, inițial în calitate de Secretar Executiv al Organizației Teritoriale Ocnița, iar din 2015, în calitate de Președintă a Organizației Teritoriale Ocnița.

  Conform declarației de avere și interese personale pentru 2017 – 2018, Lozovan a ridicat un salariu de peste 100 de mii de la PSRM. Candidata socialiștilor are în proprietate două terenuri intravilane, obținute în 2004 și 2003.  Tot în 2003, Lozovan arată că a primit printr-un contract de donație o casă de locuit de 99,5 m.p., a cărei valoare o estimează la aproape 66 mii de lei.

  Foto: Facebook

  Eduard Fedișin, Partidul „Șor”

  Potrivit informațiilor disponibile pe Alege2019, în campania electorală parlamentară din 2014, Eduard Fedișin a figurat pe lista persoanelor de încredere din partea Partidului Politic PATRIA. Ulterior, la 2 iulie 2018, Eduard Fedișin a fost desemnat Reprezentant Împuternicit al PP Șor în raioanele Ocnița și Dondușeni.

  În declarația de avere și interese pentru 2017 – 2018, Fedișin nu declară nici un venit obținut la locul de muncă sau vreo altă sursă de venit. Totodată, concurentul Partidului „Șor” deține un automobil de model Audi A6 și cota parte dintr-un teren intravilan, iar în 2018 a contractat un împrumut în mărime de 100 de mii de lei, cu o rată a dobânzii de 13%.

  Foto: ocnita.md

  Andrei Țopa, PCRM

  Andrei Țopa a fost ales în 2015 vicepreședinte al raionului Ocnița. Candidatul PCRM la alegerile parlamentare a ocupat această funcție și în perioada 2004 – 2011.

  Potrivit declarației de avere și interese pentru 2017 – 2018, Țopa a ridicat un salariu de circa 176 de mii de lei  din funcția de consilier raional și o pensie în mărime de 154 de mii de lei. Candidatul comuniștilor deține mai multe terenuri agricole și intravilane, dar și un apartament de 63 m2, o casă de locuit de 55 m2, un garaj, și alte două bunuri imobile. În 2016 Andrei Țopa a contractat un împrumut în mărime de 79 de mii de lei, scandent în 2021.

  Foto: moldovacurata.md

  Remus Ciobanu, Blocul ACUM

  Remus Ciobanu este om de afaceri, director al propriei întreprinderi „Construct-Comfort” SRL, fondată în anul 2007. Potrivit Moldova Curată, Ciobanu este membru al PPDA din 2016. Remus Ciobanu a declarat pentru reporterul Inițiativei Civice pentru un Parlament Curat 2019 că nu a deținut niciodată funcții publice.

  În declarația de avere și interese personale depusă la CEC în campania electorală 2019 candidatul arată că în ultimii doi ani, împreună cu soția, a avut venituri din salariu de 47 227 de lei, din darea în arendă a terenului – 19 000 de lei, iar din activitatea SRL ”Constructor-Comfort” a obținut alte 29 602 lei. Remus Ciobanu deține 3 hectare de teren agricol. Familia sa deține o casă și un apartament. La capitolul vehicule, declară că este proprietarul unui camion MAZ 5548 fabricat în 1988 și cumpărat în 2006, și al două autoturisme: un Renault fabricat în anul 2000 și cumpărat în anul 2005 și un Hunday Santa Fe din 2014, cumpărat în același an cu 573 645 lei.

  Foto: pnru.md

  Eduard Pleșca, Partidul Nostru

  Alege2019 menționează că Eduard Pleșca este jurist la Academia de Teologie Ortodoxă din Moldova și Președinte al Asociației Obștești „Sacrament”. În perioada 2013-2018 acesta a activat și în calitate de jurist al Mitropoliei Moldovei, iar din 2015 este consilier local din partea Partidului Nostru.

  Conform declarației de avere și interese pentru 2017 – 2018, Eduard Pleșca a ridicat un salariu de 16 mii de lei de la Mitropolie și 40 de mii de lei de la Academia de Teologie Ortodoxă. La salariu se mai adaugă și o indemnizație în mărime de circa 20 de mii de lei din funcția de consilier. Pleșca nu are în proprietate terenuri sau bunuri imobile, ci doar un automobil de model Toyota Auris, procurat în 2014 cu 5 mii de euro.

  Vezi AICI lista tuturor secțiilor de votare din Circumscripția nr. 2.

  Abonează-te pentru a fi la curent cu toate noutățile!

  Ziarul de Gardă. Singurul ziar de investigații din Republica Moldova. Abonează-te și tu! Abonează-te

  Maia Sandu: „Exclud în totalitate orice discuție cu PSRM și cu Igor Dodon. Noi am trecut deja printr-o experiență. Noi am văzut ce fel de parteneri pot fi ei”

  Lidera Partidului Acțiune și Solidaritate, Maia Sandu, susține că exclude orice fel de discuții cu Partidul Socialiștilor din R. Moldova și cu președintele Igor Dodon. Declarațiile au fost făcute în cadrul emis…
  Maia Sandu: „Exclud în totalitate orice discuție cu PSRM și cu Igor Dodon. Noi am trecut deja printr-o experiență. Noi am văzut ce fel de parteneri pot fi ei”

  Alături de Igor Dodon, la parada militară de la Moscova dedicată „Zilei Victoriei”, vor participa și 75 de militari ai Armatei Naționale

  Alături de Igor Dodon, la parada militară de la Moscova, dedicată „Zilei Victoriei”, vor participa și 75 de militari din „Garda de Onoare”,  ai Armatei Naționale. Informația a fost comunicată pentru Ziarul de G…
  Alături de Igor Dodon, la parada militară de la Moscova dedicată „Zilei Victoriei”, vor participa și 75 de militari ai Armatei Naționale

  La Taraclia, pacienții infectați cu COVID – 19 sunt internați pe coridoarele spitalului raional. Directorul instituției: „Nu mai avem locuri”

  La Taraclia, pacienții diagnostigați cu noul tip de coronavirus sunt internați pe coridoarele spitalului raional. Administrația spitalului susțin că nu există suficiente locuri pentru spitalizarea pacienților c…
  La Taraclia, pacienții infectați cu COVID – 19 sunt internați pe coridoarele spitalului raional. Directorul instituției: „Nu mai avem locuri”

  Noi critici de la Bruxelles: „Dodon şi Chicu par decişi să facă orice numai ca R. Moldova să nu stea pe drumul său european”

  Raportorul Parlamentului European pentru Republica Moldova, europarlamentarul grupului Renew Europe, Dragoș Tudorache, a adus critici dure politicii promovate de președintele Igor Dodon și premierul Ion Chicu.
  Noi critici de la Bruxelles: „Dodon şi Chicu par decişi să facă orice numai ca R. Moldova să nu stea pe drumul său european”

  Precizările MSMPS, ANSA, MAI și ANSP în contextul relaxării măsurilor de răspândire a infecției COVID – 19

  Ministerul Sănătății, Muncii și Protecției Sociale, Ministerul Afacerilor Interne, Agenția Națională pentru Siguranța Alimentelor și Agenția Națională pentru Sănătate Publică își vor intensifica acțiunile de pr…
  Precizările MSMPS, ANSA, MAI și ANSP în contextul relaxării măsurilor de răspândire a infecției COVID – 19

  O femeie în vârstă de 69 de ani, infectată cu noul coronavirus, a căzut în gol de la etajul cinci al Spitalului de Urgență din Chișinău

  O femeie în vârstă de 69 de ani, infectată cu noul coronavirus, a căzut în gol de la etajul cinci al Spitalului de Urgență din Chișinău. Informația a fost confirmată de către vicedirectorul spitalului Igor Curo…
  O femeie în vârstă de 69 de ani, infectată cu noul coronavirus, a căzut în gol de la etajul cinci al Spitalului de Urgență din Chișinău