• Radiografie electorală: Totul despre candidații din circumscripția nr.14

  Radiografie electorală: Totul despre candidații din circumscripția nr.14
  vizualizări
  06 februarie 2019 | 13:30

  Au rămas zile numărate până la alegerile parlamentare din 24 februarie, iar în acest context ZdG lansează o serie de articole informative despre candidații care vor lupta în fiecare circumscripție uninominală. 

  Circumscripția uninominală numărul 14 include 31 de localități din raionul Telenești, patru localități din raionul Șoldănești și două localități din raionul Orhei. Pentru un mandat de deputat în această circumscripție vor lupta șase candidați, iar primul în buletinul de vot este din nou un concurent din partea PDM, Vadim Lelic. Următorii pe listă figurează Alexandru Isac, candidatul PSRM, deputata Maria Ciobanu de la Blocul ACUM, Valerian Cristea (Partidul „Șor”), Veaceslav Căpățină de la PCRM și Mihail Moldovanu, candidat al PL.

  Vadim Lelic, PDM

  Vadim Lelic ocupă funcția de primar de Telenești din iunie 2007. Conform informațiilor disponibile pe site-ul Primăriei Telenești, Lelic a activat anterior în funcția de director al SRL-ului „LVM & TR” și SRL-ului „Le Va M”, la care deține o cotă de partiticipare de 50% și, respectiv, 80%.

  În declarația de avere și interese personale din perioada 2017 – 2018, candidatul PDM indică un salariu de 221 de mii de lei de la Primărie. Familia Lelic declară și 308 mii lei, obținuți din darea în arendă a unei locațiuni. Lelic este proprietarul unei cote părți dintr-un spațiu comercial, a unei case de locuit, dar și a unui apartament. Din 2010 candidatul PDM deține și un automobil de model Șkoda, al cărui valoare se ridică la 400 de mii de lei.

  Foto: socialistii.md

  Alexandru Isac, PSRM

  Despre candidatul PSRM pe această circumscripție nu există prea multe informații publice. Conform declarației de avere și interese personale, Isac nu a ridicat nici un salariu în perioada 2017 – 2018. Totuși acesta a primit 180 de mii de lei moștenire, dar și o donație 450 de mii de lei. O altă sursă de venit a candidatului a reprezentat-o pensia de de aproape 100 de mii de lei de la MAI.

  Alexandru Isac deține șapte terenuri intravilane, o casă de locuit de 119 m2, dar și alte șase bunuri imobile. La averea candidatului se mai adaugă și un automobil de model Nissan Qashqai, procurat în leasing cu aproape 19 mii de euro.

  Maria Ciobanu

  Maria Ciobanu, Blocul ACUM

  Până în anul 2010, când a fost aleasă în Parlament pe listele PLDM, Maria Ciobanu a făcut carieră în învățământul public. Conform profilului realizat în cadrul inițiativei civice „Pentru un Parlament Curat 2019”, Maria Ciobanu s-a remarcat prin declarații dure în adresa deputaților care și-au lăsat partidele cu care au intrat în Parlament și au trecut la PDM.

  De când a venit în politică, deputata declară în fiecare an că deține o garsonieră în or. Nisporeni cu suprafața de 33,6 m2.  Începând cu declarația pentru anul 2015, Maria Ciobanu a adăugat la lista proprietățlor sale un imobil cu suprafața de 62 m.p., evaluat la 17 mii de lei cu tot cu terenul de 8 ari, și un teren cu destinația grădină cu suprafața de 30 ari, evaluat cu mai puțin de 4 mii de lei, ambele dobândite în 2015 prin moștenire. În declarația pentru anul 2016 Maria Ciobanu indică un cont bancar de depozit cu 103,8 mii lei. Veniturile monetare ale deputatei în anul 2016 au constituit 142 933 mii lei, 11 mii lei – plăți compensatorii obținute de la Parlament, și 59 214 lei – pensie pentru limita de vârstă, care ajunge la aproximativ 5 mii de lei lunar.

  Pe perioada 2017-2018 Maria Ciobanu a declarat salariul de deputată în mărime de peste 279 mii lei, pensia de 126.147 lei și plăți din partea Parlamentului în valoare de 24 mii lei. Deputata declară o casă de locuit de 62.3 m.p. și un apartament de 33.6 m.p. pe baza dobândite pe baza contractelor translative de posesie și de folosință.

  Foto: stiri24.md

  Valerian Cristea, Partidul „Șor”

  Valerian Cristea este viceprimar de Orhei, iar anterior acesta a ocupat funcția de viceprim-ministru în guvernul lui Vasile Tarlev, dar și ambasador. Candidatului Partidului „Șor” a ocupat și fotoliul de deputat.

  Din funcția de viceprimar, Cristea a ridicat un salariu de 152 de mii de lei în perioada 2017 – 2018, dar și o pensie de 270 de mii de lei. Conform declarației de avere și interese personale, candidatul Partidului „Șor” deține un apartament de 145 m2, dar și un teren dobândit în 2007.

  Veaceslav Căpățină, PCRM

  Candidatul comuniștilor activează în funcția de prim-secretar al Consiliului raional Telenești din partea PCRM. Totodată, Căpățină ocupă și fotoliul de director comercial la SRL Eduardprosper.

  Conform declarației de avere și interese, în perioada 2017 – 2018, Căpățină a ridicat un salariu de circa 279 de mii de lei de la Orhei-Gaz, Consiliul raional și SRL Eduardprosper. Candidatul PCRM deține un teren agricol, un bun imobil și 11 bunuri mobile.

  Mihail Moldovanu, PL

  Moldovanu a făcut carieră activând la Primărie, Legislativ și Executiv și fiind membru, apoi vicepreședinte, al Partidului Liberal. În 2017 ZdG a scris despre casa de lux în care Moldovanu locuiește împreună cu partenera sa, asta după ce în 2013 a mai fost publicat un articol despre „cetatea” de milioane de lei și afacerile de familie ale lui Moldovanu.

  Conform profilului realizat în cadrul inițiativei civice „Pentru un Parlament Curat 2019”, în 2015 Mihai Moldovanu a devenit subiectul unei verificări efectuate de fosta Comisie Națională de integritate (CNI), demarate după ce actualul președinte Igor Dodon, pe atunci deputat din partea PSRM, a depus o sesizare privind verificarea veniturilor și proprietăților funcționarului. La 12 martie 2015, CNI a clasat cauza.

  În declarație de avere și interese pentru 2017-2018, Moldovanu a raportat venituri de 146.840 lei de la Direcția Sănătății. Soția/concubina sa declară venituri de peste 430 mii lei. La capitolul construcţii, Moldovanu a trecut două case de locuit, dintre care una este pe numele său și trei apartamente despre care candidatul scrie că sunt în baza contractelor translative de posesie și folosință. În același act mai găsim  un automobil Volvo XC 90, fabricat în 2011 şi achiziţionat în 2014 cu 170 de mii de lei, și un automobil Kia Sportage dobândit în 2016 cu 300 mii lei. În vigoare rămân și acțiunile lui Mihai Moldovanu la cele două companii cu activități în agricultură: SRL „Agrovas Impex” și SRL „Avisalim”. În 2016, liberalul a contractat două împrumuturi, de câte 25 de mii de euro, pe care trebuie să le restituie până în 2019, dar care sunt fără dobândă.

  Vezi AICI lista tuturor secțiilor de votare din Circumscripția nr. 14

  Preluarea textelor de pe pagina www.zdg.md se realizează în limita maximă de 1000 de semne. În mod obligatoriu, în cazul paginilor web, ÎN LEAD, trebuie indicat și linkul direct către articolul preluat, iar în text, minim încă un hyperlink la sursa primară. Instituțiile de presă care preiau articole sau imagini pentru emisiuni TV sau radio, vor cita sursa, iar edițiile tipărite vor indica sursa și autorul informației. Materialele de pe www.zdg.md sunt protejate de Legea 139 privind dreptul de autor și drepturile conexe, inclusiv de Codul Deontologic al Jurnalistului din Republica Moldova. Preluarea integrală a materialelor ZdG se poate realiza doar în condițiile unui acord prealabil cu redacția.

  Abonează-te pentru a fi la curent cu toate noutățile!

  Ziarul de Gardă. Singurul ziar de investigații din Republica Moldova. Abonează-te și tu! Abonează-te

  Donald Trump a purtat mască de protecție în public, pentru prima oară de la debutul pandemiei de COVID-19

  Pentru prima oară de la începutul pandemiei, președintele Donald Trump a purtat o mască de protecție în public. El a mers la un spital militar de lângă Washington ca să discute cu militarii aflați acolo în…
  Donald Trump a purtat mască de protecție în public, pentru prima oară de la debutul pandemiei de COVID-19

  Proteste în regiunea Habarovsk din Rusia în apărarea guvernatorului regiunii care a fost arestat

  La 11 iulie zeci de mii de oameni din regiunea Habarovsk din Rusia au participat la o acțiune de protest în apărarea guvernatorului regiunii, Serghei Furgal, anunță meduza.io. Mass-media locală a calificat acți…
  Proteste în regiunea Habarovsk din Rusia în apărarea guvernatorului regiunii care a fost arestat

  Cum două județe din România reușesc să țină sub control numărul persoanelor infectate cu Covid-19

  Numărul cazurilor de COVID-19 continuă să crească în România, dar există şi două judeţe, Satu Mare şi Sălaj, care reuşesc să ţină sub control epidemia. Au puţine persoane infectate cu COVID-19 şi niciun caz înr…
  Cum două județe din România reușesc să țină sub control numărul persoanelor infectate cu Covid-19

  Oleg Pruteanu se află în reanimare și este intubat. Precizările ANP referitor la cazul de COVID-19 confirmat în penitenciar

  Deținutul Oleg Pruteanu, care a fost diagnosticat cu Covid-19 în urma testului prelevat vineri și care a fost internat în Penitenciarul spital nr. 16, a fost transferat la Institutul de Medicină Urgentă (IMU).
  Oleg Pruteanu se află în reanimare și este intubat. Precizările ANP referitor la cazul de COVID-19 confirmat în penitenciar

  Live/ Lansarea Partidului Politic „NOI” cu sloganul „Noi reînnoim Moldova”

  La 11 iulie curent se lansează Partidul Politic „NOI”. Evenimentul se desfășoară în Grădina Publică „Ștefan cel Mare” din mun. Chișinău. Ziarul de Gardă nu a găsit un site oficial al partidului și nici măcar o…
  Live/ Lansarea Partidului Politic „NOI” cu sloganul „Noi reînnoim Moldova”

  Alte 284 de cazuri de infectare cu Covid-19 și cinci decese. S-a stins o soră-gospodină de la spitalul din Briceni

  Ministerul Sănătății, Muncii și Protecției Sociale (MSMPS) a anunțat despre alte 284 de cazuri noi de infectare cu COVID-19 care au fost confirmate astăzi în R. Moldova, dintre care 12 în Transnistria. Din numă…
  Alte 284 de cazuri de infectare cu Covid-19 și cinci decese. S-a stins o soră-gospodină de la spitalul din Briceni