Principală  —  Ştiri  —  Politic   —   Radiografie electorală: Totul despre candidații…

Radiografie electorală: Totul despre candidații din circumscripția nr.13

Au rămas zile numărate până la alegerile parlamentare din 24 februarie, iar în acest context ZdG lansează o serie de articole informative despre candidații care vor lupta în fiecare circumscripție uninominală. 

Circumscripția uninominală nr. 13 cuprinde 38 de localități din două raioane ale Republicii Moldova – Rezina și Șoldănești. În total în această circumscripție au fost înregistrați în cursa electorală șapte candidați, dintre care unul este candidat independent. Democrata Eleonora Graur este prima pe listă, urmată de candidatul Partidului „Șor” Leonid Nauc și socialistul Valeriu Ciorici. Ultimii patru din listă sunt Serghei Cataranciuc (Blocul ACUM), Elena Macrii (PCRM), Ion Perciun (candidat independent) și Galina Andrieș (PNL).

Eleonora Graur, PDM

Foto: candidat.md

Eleonora Graur este președinta raionului Rezina, Vice-Președinta Partidului Democrat din Moldova (PDM), Președinta Organizației Teritoriale a PDM și membră a Consiliului Național al PDM.

În declarația de avere și interese personale pentru anul 2017 și 2018 depusă la Comisia Electorală Centrală, ea a declarat un salariu de peste 270 mii de lei, însă  nu a indicat venitul obținut de către soțul său. Acesta este fondatorul și administratorul firmei SRL „Danaomix”, care comercializează echipamente agricole. Venitul obținut din deținerea cotelor-părți în această afacere nu este indicat.

Eleonora Graur este proprietara unei case de locuit din Chișinău, care este situată în apropierea Universității Agrare din Moldova, într-o zonă verde, despre care Moldova Curată a relatat anterior într-o investigație. Întrebată din ce surse și-a construit casa, ea a răspuns în cadrul emisiunii „Ora locală” de la Elita TV că această locuință a fost construită înainte să vină într-o funcție publică. Totuși, potrivit CV-ului, atunci când a intrat în posesia acestei locuințe, Eleonora Graur era lector superior la Universitatea Agrară de Stat din Moldova. Candidata mai indică un apartament, bun imobil care este al Consiliului raional Rezina. Eleonora Graur are încheiat pe acest bun imobil un contract de locațiune. În declarația de la CEC este indicat un alt bun imobil, înregistrat la rubrica „alte contracte translative și de posesie”.

În anul 2016, familia Graur a cumpărat o mașină de model Volvo XC 60 cu o valoare indicată de 220 de mii de lei (estimativ 11 mii de euro). Pe piață, prețul afișat al unui astfel de model de autoturism este mai mare. La o companie de vânzare (dealer autorizat), o astfel de mașină este pusă ofertată cu 44 de mii de euro. În anul 2017, Eleonora Graur a contractat un credit de 70 de mii de lei, la o rată a dobânzii anuale de 5%, bani pe care va trebui să-i restituie până în anul 2021.

Leonid Nauc, Partidul „Șor”

Foto: alege2019.md

Potrivit datelor disponibile pe site-ul Comisiei Electorale Centrale, Nauc este de profesie jurist, inginer-tehnolog și în prezent activează în funcția de manager-șef la ÎM hotelul „Codru”.

În declarația de avere și interese personale pentru 2017 – 2018 candidatul Partidului „Șor” declară un salariu de 204.889 lei  și un automobil Nissan Qashqai din 2015, achiziționat în 2018 cu 100 de mii de lei.

Valeriu Ciorici, PSRM

Foto: alege2019.md

În prezent Valeriu Ciorici este pensionar și nu deține nicio funcție.  A făcut parte din guvernarea comunistă, cariera sa cunoscând ascensiune în special din anul 2001, când puterea în Republica Moldova a fost preluată de PCRM, scrie portalul Moldova Curată. Mai întâi a fost promovat în funcțiile de șef al Secției Asistență Socială și Protecția Familiei și subprefect al județului Orhei pentru sectorul Rezina, apoi, după alegerile locale din 2003, la care comuniștii au câștigat majoritatea mandatelor în Consiliul raional, Valeriu Ciorici a devenit Președintele raionului Rezina, funcție pe care a deținut-o până în 2011.

La alegerile din 2011 comuniștii au acumulat doar o treime din mandatele de consilieri raionali și au făcut coaliție în Consiliul raional cu PDM. Astfel, comuniștii au obținut funcțiile a doi vicepreședinți de raion, una dintre care i-a revenit lui Valeriu Ciorici. Peste doi ani însă, cu voturile consilierilor PLDM, PDM și PL el și un coleg de-al său au fost demiși. Ulterior, Ciorici părăsește PCRM și aderă la PSRM. La alegerile locale din iunie 2015, deja din partea socialiștilor, a concurat pentru postul de primar al orașului Rezina, dar în turul doi a pierdut în fața reprezentantului Partidului Democrat.

În declarația sa de avere și interese personale pentru 2017 – 2018 Ciorici declară venituri din pensie de 89.372 lei și 18 mii lei indemnizații  de la Consiliul orășenesc. Familia Ciorici declară 14 terenuri, dintre care 13 sunt indicate cu valoarea 0 lei. Valeriu Ciorici deține 1/2 dintr-o casă de locuit de 95 m.p. (anul dobândirii – 1984), 1/2 dintr-un garaj și 1/2 dintr-o altă construcție. Toate cele trei bunuri imobile sunt indicate la o valoare de 0 lei.

Serghei Cataranciuc, Blocul ACUM

Foto: acum.md

Candidatul Blocului ACUM pe circumscripția nr. 13 ocupă în prezent funcția de director al Departamentului de matematică la Universitatea de Stat din R. Moldova. Este membru al Consiliului Societăţii Matematicienilor din RM și membru al Societăţii române de cercetări ştiinţifice în matematică.

În declarația sa de avere și interese personale pentru 2017 – 2018 Cataranciuc declară un venit de 354 mii lei din activitate didactică, activitatea de cercetare, funcții de conducere și expert al Consiliului Național pentru Acreditare și Atestare. Soția sa declară un venit de 98 mii lei din funcția de șef de secție la Teatrul Dramatic de Stat „A. P. Cehov”. Serghei Cataranciuc mai declară 142 mii lei  –  venit obținut din alte surse legale, o vilă achiziționată în 1988, o casă de locuit de 134,9 m.p. cu o valoare de 483.134 lei și două garaje. Familia Cataranciuc mai deține și trei apartamente: două dobândite prin moștenire (de 26 m.p. și 50 m.p.) și unul în proprietate – de 112 m.p. cu o valoare de 644.320 lei. Candidatul Blocului ACUM deține un automobil marca Renault Scenic (anul fabricării 2010) achiziționat în 2015 cu 65 mii lei.

Elena Macrii, PCRM

Despre candidata PCRM pe această circumscripție nu există prea multe informații publice. Potrivit datelor disponibile pe site-ul Comisiei Electorale Centrale, Elena Macrii este de profesie asistent social și temporar nu este angajată în câmpul muncii. În declarația sa de avere și interese personale pentru anii 2017-2018 , Macrii declară un venit de 2.200 lei, indemnizație de consilier, și o pensie de 24.121 lei. Familia Macrii mai deține cinci terenuri agricole, o casă de locuit de 60 m.p. și un autoturism Opel Astra (anul fabricării 2005), achiziționat în 2015 cu 40 mii lei.

Ion Perciun, candidat independent

Foto: alege2019

Potrivit datelor disponibile pe site-ul Comisiei Electorale Centrale, Ion Perciun este pensionar și nu este angajat în câmpul muncii. De profesie este inginer urbanist. În declarația sa de avere și interese personale pentru anii 2017-2018, Ion Perciun a declarat 37.264 lei, salariu de la publicația „Cuvântul”, 29.406 lei − pensie și 5.000 lei, indemnizație de consilier de la Primăria Rezina. Ion Perciun deține un teren de 0,35 ha obținut prin moștenire în 1989, un apartament de 63 m.p.  cu o valoare de 252 mii lei și o casă de locuit (dăruire părintească). Familia Perciun deține două depozite bancare de 172 mii lei, cu o dobândă de 6.5% și de 100 mii lei, cu o dobândă de 6%.

 

Galina Andrieș, PNL

Nici despre candidata PNL, Galina Andrieș, nu există prea multe informații publice. Din informațiile disponibile pe site-ul Comisiei Electorale Centrale Andrieș aflăm că Andrieș este de profesie pedagog, iar în prezent nu este angajată în câmpul muncii.  În declarația sa de avere și interese personale candidata PNL pentru circumscripția nr. 13 declară că a obținut în perioada 2017-2018 un salariu de 17.286 lei de la un SRL, deține un apartament de 34.2 m.p. cu o valoare de 20 mii lei. Familia sa deține un autoturism Audi (anul fabricării 2005) achiziționat în anul 2014.

Vezi AICI lista tuturor secțiilor de votare din Circumscripția nr. 13