Principală  —  Ştiri  —  Politic   —   Radiografie electorală: Cine sunt candidații…

Radiografie electorală: Cine sunt candidații din circumscripția nr. 48

Mandatul de deputat în circumscripția nr. 48 (Tiraspol și Bender) a devenit vacant după ce Viorel Melnic, care a câștigat independent în această circumscripție la 24 februarie, a decis să renunțe la fotoliul de parlamentar. Astfel, pentru acest mandat, la alegerile parlamentare noi din 20 octombrie, vor lupta cinci candidați. Primul în buletinul de vot va figura candidatul socialiștilor, Vitalii Evtodiev, urmat de independentul Petru Ursu și Alexei Frunze (PLDM). Următorii candidați sunt Teodor Turta (candidat independent) și Ion Iovcev (Blocul ACUM).

Foto: alege2019

Vitalii Evtodiev, Partidul Socialiștilor

Vitalii Evtodiev își încearcă pentru a doua oară norocul în această circumscripție, după ce la 24 februarie a fost învins de Viorel Melnic. Candidatul socialiștilor are studii superioare și este de profesie inginer-constructor. Deține funcția de expert judiciar în cadrul firmei „Savim-Com” SRL, care este specializă în expertize în construcții, și la care figurează în calitate de „asociat”. Evtodiev a donat pentru PSRM 65 de mii de lei în campania electorală din 2016.

În  declarația de avere și interese personale depusă la CEC în campania electorală 2019, el arată că în 2017-2018, din activitatea la „Savim-Com” SRL a obținut un salariu de aproape 96 de mii de lei. De asemenea, timp de doi ani, de la aceeași firmă, Evtodiev a avut dividende în sumă de 470 106 mii lei. Din înstrăinarea unui bun, candidatul PSRM a mai ridicat un venit de peste 390 de mii de lei.

Evtodiev a mai indicat că este proprietarului unui automobil de model Audi Q7, estimat la 15 mii de euro, în timp ce soția are în proprietate o Toyota Camry. Familia socialistului mai deține un apartament de 72 m2, o vilă de 46 m2 și încă un imobil de 53 m2.

Petru Ursu, candidat independent

Petru Ursu, de profesie jurist, activează în calitate de avocat și are propriul birou de avocatură. În declarația de avere și interese personale pentru 2017 – 2018, Ursu indică un venit de 30 de mii de ruble rmn obținute de la Colegiul de Medicină și o pensie de 28 de mii de lei. Candidatul declară că are în proprietate 1/2 dintr-un teren, și 1/2 dintr-un apartament, dar și un autoturism Toyota Corola din 2005, procurat în 2012 cu 47 de mii de lei.

În baza a două contracte de asistență juridică cu Primăria Maximovca, Petru Ursu a obținut în 2017 și 2018 suma de 66 de mii de lei.

Foto: alege 2019

Alexei Frunze, Partidul Liberal Democrat

Alexei Frunze a candidat independent la alegerile parlamentare din 24 februarie în circumscripția nr. 47 (or. Camenca, Râbnița, Dubăsari și Grigoriopol), iar în aceste alegeri a decis să candideze în circumscripția nr. 48.

Frunze este de profesie jurist și activează în calitate de avocat la propriul său cabinet de avocatură. În declarația de avere și interese personale depusă în această campanie electorală, Frunze nu declară niciun venit, pe când în declarația depusă la alegerile din februarie, acesta indica că a ridicat în ultimii doi ani un salariu de 160 de mii de lei din funcția de avocat. O altă sursă de venit a candidatului este pensia lunară de circa 3 600 de lei.

Candidatul PLDM nu declară nicio avere imobilă și indică în declarația sa de avere o cotă de participare de 1/2 în cadrul SRL „Conso imobil”, care nu mai activează.

Teodor Turta, candidat independent

Teodor Turta este de profesie inginer mecanic și activează în calitate de administrator al companiilor „Teletransinfo” și „Ecometz SRL”. În perioada 2006 – 2019 a activat în calitate de director și fondator al mai multor companii în domeniul tehnologiilor informaționale și financiare.

În declarația de avere și interese personale pentru 2017 – 2018, candidatul indică un salariu cumulativ de aproape 212 mii lei și dividende de 438 de mii de lei de la trei companii. Teodor Turta deține patru terenuri intravilane, un apartament de 171 m2 și alte două bunuri imobile. La averea candidatului se adaugă și două automobile: o Kia Rio și un Mitsubishi Lancer, a căror valoare nu a fost declarată.

Teodor Turta deține o cotă de participare de 100% în cadrul a patru companii: „Teletransinfo SRL”, „Ecomunit SRL”, „Vertutas SRL” și „Ecometz SRL”.

Foto: acum.md

Ion Iovcev, Blocul ACUM

Candidatul Blocului ACUM își încearcă și el norocul pentru a doua oară în această circumscripție, după ce la alegerile din februarie 2019 a pierdut în fața lui Melnic.

Începând cu 27 mai 1992, Ion Iovcev se află în funcția de director al Liceului Teoretic cu predare în limba română „Lucian Blaga” din Tiraspol. Ion Iovcev a fost personal ţinta mai multor ameninţări, pentru a fi convins să renunţe la acest liceu.

În perioada anilor 2017-2018, Iovcev a obținut un salariu de 333 750 de lei din funcția de director și o pensie de 63 de mii lei. Are în posesie 1/2 cota parte dintr-un apartament dobândit în 1980. Alte averi și surse de venit nu sunt indicate în declarația de avere și interese personale.