Principală  —  Ştiri  —  Politic   —   Radiografie electorală: Cine sunt candidații…

Radiografie electorală: Cine sunt candidații din circumscripția nr.33

Circumscripția nr.33, care cuprinde suburbiile capitalei, a rămas fără deputat după ce Andrei Năstase a renunțat la fotoliul din Parlament în favoarea fotoliului de la Guvern. Astfel, în circumstanțele în care mandatul a rămas vacant, la 20 octombrie, în această circumscripție vor avea loc alegeri parlamentare noi. În cursa electorală au fost înregistrați șase candidați.

Prima în buletinul de vot va figura candidata socialiștilor, Svetlana Popa, urmată de candidatul independent Nicolae Alexei și candidatul Blocului ACUM, Vasile Năstase. Următorii candidați sunt: Veaceslav Nedelea (Partidul Democrat), Tudor Deliu (Partidul Liberal Democrat) și Lidia Grozav (candidat independent).

Foto: Facebook/Svetlana Popa

Svetlana Popa, Partidul Socialiștilor

Svetlana Popa a candidat anterior la alegerile parlamentare din 24 februarie în circumscripția nr.32, însă a pierdut în fața candidatului Blocului ACUM, Mihai Popșoi. Conform informațiilor publicate pe Alege 2019, Svetlana Popa a ocupat fotoliul de consilier municipal din partea PCRM, dar și fotoliul de deputat în urma alegerilor din 2009, atunci când făcea parte din PCRM, partid la care a aderat în 2001. La începutul anului 2010 însă, în urma unor conflicte interne în partid, Popa a părăsit fracțiunea PCRM din Parlament și a aderat la PSRM. Ulterior, după alegerile locale din iunie 2015, Popa a devenit consilier municipal în Chișinău din partea PSRM. 

În prezent Svetlana Popa activează în calitate de marketolog la „Europrod Invest” SRL. Pentru perioada 2017 – 2018 candidata PSRM declară un salariu cumulativ de 42 de mii de lei de la două SRL-uri, la care se mai adaugă 60 de mii de lei pentru prestarea serviciilor de consultanță unui SRL. Conform declarației de avere și interese personale, Popa deține șase terenuri, un apartament de 120 m2, o casă de 86 m2, și alte două bunuri imobile procurate în 2014. Familia socialistei are în posesie un automobil de model Toyota Prado, care are o valoarea de 26 mii de dolari.

Nicolae Alexei, candidat independent

Generalul Nicolae Alexei este jurist de profesie și doctor în drept. În prezent, acesta nu declară niciun loc de muncă. În 1997, Nicolae Alexei a fost numit în funcția de director al Departamentului de Combatere a Crimei Organizate și Corupției (DCCOC). Ulterior, a fost destituit din funcție prin ordinul ex-ministrului de Interne, Victor Catan. Generalul Alexei a jucat un rol-cheie în numirea Guvernului Dumitru Braghiș, Partidul Popular Creștin Democrat condiționând sprijinirea guvernului de restabilirea lui Alexei în funcție. La 31 decembrie 1999, în „Monitorul Oficial” este publicată Hotărârea Guvernului cu privire la „restabilirea în organele Afacerilor Interne a general-maiorului de poliție Nicolae Alexei”, acesta fiind numit în funcția de viceministru de Interne.

Nicolae Alexei a candidat la alegerile parlamentare din 25 februarie 2001 pe listele Partidului Popular Creștin Democrat, condus de Iurie Roșca, fiind ales ca deputat. În iulie 2001, prin votul a 65 de deputați comuniști și doi deputați din Alianța „Braghiș”, împotrivă fiind exprimate patru voturi, generalului i s-a retras imunitatea parlamentară, iar dosarele penale intentate la adresa sa au fost redeschise. Alexei a respins toate acuzațiile care i se aduceau, calificându-le drept o „încercare de răfuială politică”.

În ianuarie 2004, Curtea Supremă de Justiție din Republica Moldova l-a condamnat pe generalul-deputat Nicolae Alexei la cinci ani de închisoare cu suspendare. În februarie 2005, Plenul Curții Supreme de Justiție l-a grațiat însă pe general.

Pentru perioada 2017 – 2018, Alexei declară doar o pensie de 11 mii de lei și un automobil de model Skoda, pe care îl are în posesie din 2018.

Foto: Facebook/Vasile Nastase

Vasile Năstase, Blocul ACUM

Jurnalist de profesie, candidatul Blocului ACUM este redactor șef al publicației periodice „Glasul națiunii”. Vasile Năstase a ocupat fotoliul de deputat în primul Parlament al R. Moldova, fiind și membru-fondator al Platformei Civice „Demnitate și Adevăr”. Candidatul ACUM este semnatar al Declarației de independență a R. Moldova, iar la începutul anilor 1990 a făcut parte din Comitetul Executiv al Frontului Popular din Moldova.

În declarația de avere și interese personale pentru anii 2017 – 2018, Năstase declară un salariu cumulativ de 153 de mii de lei de la „Glasul Națiunii” și SRL Reforma ART ICS. Familia candidatului deține un apartament de 29 m2, o casă de locuit de 147 m2, și alte două bunuri imobile. În declarație a fost trecut și un automobil de model Subaru Forester, procurat în 2009.

Năstase mai deține o cotă de participare de 51% în cadrul instituției „Glasul națiunii” și 20% din societatea comercială „Proancor SRL”.

Veaceslav Nedelea, Partidul Democrat

Veaceslav Nedelea este fost deputat, iar Parlament a ajuns în mai 2018, din postura de administrator principal interimar al Zonei Antreprenoriatului Liber „Expo-Business-Chișinău”, fiind desemnat în această funcţie de către Guvernul Filip, la începutul anului 2016. Nedelea a activat anterior și la Întreprinderea de Stat CRIS „REGISTRU”, dar și la SA „Moldtelecom”. În perioada 2004 – 2007 acesta a ocupat fotoliul de primar interimar de Durlești.

Conform profilului realizat în cadrul inițiativei civice „Pentru un Parlament Curat”, deși a activat preponderent în instituții de stat, Veaceslav Nedelea a dobândit o avere de milioane. El conduce, conform informațiilor din declarația de avere și interese personale un automobil de marcă Land Rover care valorează 111,8 mii de euro (peste 2 milioane de lei). Mașina a fost achiziționată în 2018, după ce candidatul la funcția de deputat a vândut un alt automobil de aceeași marcă, dar care valora 87 de mii de euro. Familia Nedelea deține în proprietate cinci terenuri intravilane, obținute în 2011 și 2019, două apartamente, cumpărate în 2005 și 2013 și cote părți din două garaje. Din funcția de administrator al „Expo-Business-Chișinău”, Nedelea a ridicat în perioada 2017 – 2018 un salariu de aproape 705 mii lei.

Veaceslav Nedelea se numără și printre finanțatorii Partidului Democrat din ultimii ani. El a donat 30 de mii de lei în 2010, iar campania electorală din noiembrie 2014, Veaceslav Nedelea a contribuit cu suma de 10 mii de lei, iar soția sa, Claudia, cu alți 5 mii de lei.

Tudor Deliu, Partidul Liberal Democrat

Tudor Deliu este președinte al Partidului Liberal Democrat. Tudor Deliu a studiat la facultatea Filologie a USM, iar ulterior a făcut studii în domeniul administrației publice și dreptului constituțional. A fost conferențiar universitar la Academia de Administrare Publică, iar din 2010 a ocupat fotoliul de deputat în Parlamentul R. Moldova. Anterior, în perioada 1990-1994, Deliu a fost primar al satului Răzeni din raionul Ialoveni.

Tudor Deliu a fost primul președinte al mișcării social-politice „Pentru Neam și Țară”, din 5 mai 2007 până în vara anului 2008, atunci când formațiunea a aderat la Partidul Liberal Democrat din Moldova. 

În declarația de avere și interese personale, depusă la Comisia Electorală Centrală, Deliu declară că, în perioada 2017 – 2018, a ridicat un salariu în mărime de 323 de mii de lei din funcția de deputat și alte 62 de mii de lei obținute din activități didactice. Fostul deputat indică că familia sa deține două apartamente și un garaj, dar și un automobil de model Toyota Avensis, procurat în 2012, și a cărui valoare este de 5 mii de euro.

Lidia Grozav, candidată independentă

Despre candidata Lidia Grozav nu se cunosc prea multe informații, aceasta lipsind de la mai multe dezbateri publice electorale, deși a fost invitată. Conform informațiilor disponibile pe site-ul Comisiei Electorale Centrală, Lidia Grozav este jurist de profesie, însă nu este angajată în prezent.

În declarația de avere și interese personale pentru 2017 – 2018, Grozav nu indică niciun venit. La capitolul bunuri mobile și imobile, candidata nu declară niciun apartament sau vreau casă de locuit, ci doar un automobil de model Skoda Superb, procurat în 2019, a cărui valoare indicată este de 100 mii lei. Din declarație mai aflăm că aceasta deține o cotă de participare de 100% în cadrul întreprinderii individuale „Grozav Lidia”, 54% din SRL „Sadamas-Com” și 100% din SRL „Formuniconsult”, toate trei având ca și tip de activitate comerțul.