R. Moldova: în căutarea „securităţii”
Leancă la Washington: o vizită istorică. Ce va urma?
Vitalia Pavlicenco, preşedinte PNL
Mesajul liderului de la Casa Albă arată un angajament clar al SUA pentru cursul geopolitic ales de R. Moldova, dar şi un semnal dat Moscovei că SUA nu mai sunt dispuse să accepte „cordonul roşu” dintre Est şi Vest. Am senzaţia că Occidentul a devenit mai hotărât, iar Rusia bate în retragere, după ce a pierdut ca imagine în urma deconspirării naturii sale imperialiste şi expansioniste în Ucraina. Conjunctura politică este una extrem de favorabilă pentru noi. SUA şi UE sunt alături de noi, avem alături de noi România, care e un partener de încredere pentru Occident… Nu cred că R. Moldova ar putea repeta soarta Ucrainei, dar pentru asta trebuie s-o terminăm, la nivelul conducerii, cu jocul la două porţi. „Gafa Ianukovici” trebuie exclusă.
Anatol Ţăranu, analist politic
Faptul că un preşedinte a ales să se întâlnească cu un premier – lucru nespecific cutumei diplomatice, vorbeşte de la sine despre nivelul relaţiilor moldo-americane, în contextul evenimentelor din Ucraina şi perspectivei europene a R. Moldova. De altfel, acum o săptămână, liderul de la Casa Albă s-a întâlnit şi cu premierul Georgiei, ceea ce înseamnă că Georgia şi R. Moldova se bucură de acelaşi sprijin în efortul lor pro-european. Pe fundalul presiunilor pe care le face Rusia, acest semnal este foarte important. Desigur, nimeni nu ne poate garanta că Rusia ne va da pace, dar faptul că această vizită a pus începutul unui dialog strategic dintre Chişinău şi Washington înseamnă că noi putem miza pe o asistenţă mult mai consistentă din parea SUA.
Olga Nicolenco, comentator politic
E impresionant că, deşi vizita era programată la nivelul vicepreşedintelui SUA, Joe Biden, Barack Obama şi-a făcut timp pentru o întrevedere cu premierul Leancă – dovadă că Chişinăul are tot sprijinul american pentru a semna în vară Acordul de Asociere cu UE. Evident că Rusia nu va întârzia să acţioneze, fie la Nistru, fie în Găgăuzia. Trebuie să ne aşteptăm la tot genul de provocări, dar nu cred că se va ajunge la un conflict armat. Rusia va căuta să provoace destabilizări de situaţie şi să compromită R. Moldova în faţa Europei, iar asta înseamnă că UE va trebui să dea dovadă de un curaj excepţional, ca să semneze cu noi Acordul de Asociere la vară.
Anderi Covrig, Asociaţia Drept Umanitar
Nivelul sporit de încredere din partea SUA este îmbucurător. Chişinăul va avea de câştigat în relaţiile umanitare, economice, financiare, comerciale cu Occidentul. SUA, de altfel, sunt alături de noi de la momentul declarării Independenţei. Legat de vizită, întrebarea mea ar fi: înseamnă ea că SUA ne-ar putea proteja de un eventual scenariu ucrainean? Puţin probabil. Pentru SUA şi pentru comunitatea europeană durerea de cap este acum acutizarea primăvăratică de nervi prin care trece Putin. După ultimele declaraţii de presă, legate de Ucraina, pare oricând posibil să ne pomenim, la Chişinău, cu aeropurtaţi, fără semne distinctive, care vor acţiona, la fel ca şi în Ucraina. Problema noastră e că R. Moldova nu este încadrată în niciun accord internaţional de securitate, bilateral sau colectiv.
Nicolae Osmochescu, profesor universitar
Mesajul preşedintelui Obama este foarte clar: relaţii strânse şi sprijin pentru R. Moldova pe toate planurile, inclusiv strategic. Acuma
depinde ce va face Chişinăul. Dacă va călca pe urmele lui Ianukovici, vom avea ceea ce are Ucraina. Sper ca liderilor noştri să le ajungă înţelepciunea să înţeleagă că orice altă decizie, decât asocierea la UE, înseamnă moarte pentru R. Moldova. Noi avem nevoie de un alt statut, cu alte garanţii de securitate. Asocierea la UE ne poate oferi acest statut. Este clar că Rusia nu se va ogoi. Dacă Moscova şi-a permis să scuipe pe un sistem colectiv de securitate, creat cu greu după cel de-al doilea război mondial, vă puteţi da seama câtă previzibilitate există în capul lui Putin. Şi, totuşi: e important să mergem înainte.