• Pro Moldova solicită intervenția Consiliului Europei în cazul deputatului Gațcan. Declarație politică pentru aprobare în Parlament

  Pro Moldova solicită intervenția Consiliului Europei în cazul deputatului Gațcan. Declarație politică pentru aprobare în Parlament
  vizualizări
  03 iulie 2020 | 11:16

  Deputații Partidului Pro Moldova au formulat o declarație politică, în legătură cu situația creată în jurul deputatului Ștefan Gațcan, și anunță că o vor înregistra pentru aprobare în plenul Parlamentului.

  Parlamentarii solicită Procuraturii Generale să investigheze de urgență „sechestrarea și maltratarea deputatului Ștefan Gațcan pentru stabilirea tuturor circumstanțelor și a pedepsirii persoanelor care se fac vinovate” și solicită și implicarea Consiliului Europei în acest caz.

  Declarația politică semnată de Pro Moldova:

  „Noi de la Pro Moldova vrem să vă anunțăm că astăzi vom înregistra în Parlamentul Republicii Moldova o declarație politică, o declarație a Parlamentului Republicii Moldova privind împiedicarea prin presiune a exercitării mandatului de deputat.

  Parlamentul Republicii Moldova condamnă cu fermitate atentatele grave la exercitarea mandatului de deputat al domnului Ștefan Gațcan și consideră inadmisibilă situația în care un ales al poporului este persecutat, sechestrat și supus relelor tratamente pentru opiniile și acțiunile întreprinse în exercitarea mandatului. Cazul relevă o situație fără precedent în statele membre ale Consiliului Europei și reprezintă o încălcare grosolană a drepturilor și libertăților cetățenești – în primul rând și acelor conferite de statutul deputatului – în al doilea rând.

  Parlamentul își afirmă atașamentul față de supremația legii și statul de drept, principii ce constituie piatra de temelie a democrației din Republica Moldova, iar încălcarea acestora situează în afara legii orice entitate, fie instituție publică sau formațiune politică.

  Parlamentul Republicii Moldova subliniază că cazul Gațcan a adus grave prejudicii instituției parlamentare și parlamentarismului în țara noastră, iar modul în care s-au exercitat presiuni asupra deputatului descalifică atât pe comanditari cat și pentru executori.

  Acceptarea sau ignorarea acestui abuz înseamnă acceptarea de a trăi cu frica în fața unei puteri ilegitime. Parlamentul atrage atenția că s-a trecut linia roșie în vederea uzurpării puterii de stat și instituirii dictaturii personale, fapte ce constituie, conform Constituției, cele mai grave crime împotriva poporului.

  Parlamentul Republicii Moldova consideră că situația deputatului Ștefan Gațcan trebuie să facă obiectul unei anchete transparente și credibile, iar revenirea sa în țară și în forul legislativ suprem este singura finalitate acceptabilă. În lipsa prezenței fizice a acestuia, orice act și orice declarație se prezumă a fi obținută prin constrângere fizică și psihică și se consideră nulă în acest sens.

  Parlamentul solicită Procuraturii Generale să investigheze de urgență sechestrarea și maltratarea deputatului Ștefan Gațcan pentru stabilirea tuturor circumstanțelor și a pedepsirii persoanelor care se fac vinovate.

  Parlamentul Republicii Moldova consideră necesar crearea unei comisii de anchetă parlamentară care să elucideze modul în care au acționat instituțiile statului pentru a proteja atât integritatea fizică și psihică alesul lui poporului cat și acțiunile care au condus la împiedicarea exercitării mandatului de deputat.

  Parlamentul Republicii Moldova solicită Consiliului Europei să delege o comisie reprezentativă pentru a investiga această situație fără precedent de violare gravă a drepturilor și libertăților fundamentale ale omului în Republica Moldova. Facem apel către partenerii de dezvoltare să suspende orice dialog cu actuala putere până la clarificarea situației deputatului Ștefan Gațcan și restabilirea statului de drept în Republica Moldova”, este textul declarației Pro Moldova.

  De miercuri dimineață, 1 iulie, doctorul-deputat Ștefan Gațcan este de negăsit. Totul a început după ce parlamentarul a anunțat că părăsește PSRM și aderă la Pro Moldova.

  Preluarea textelor de pe pagina www.zdg.md se realizează în limita maximă de 1000 de semne. În mod obligatoriu, în cazul paginilor web, ÎN LEAD, trebuie indicat și linkul direct către articolul preluat, iar în text, minim încă un hyperlink la sursa primară. Instituțiile de presă care preiau articole sau imagini pentru emisiuni TV sau radio, vor cita sursa, iar edițiile tipărite vor indica sursa și autorul informației. Materialele de pe www.zdg.md sunt protejate de Legea 139 privind dreptul de autor și drepturile conexe, inclusiv de Codul Deontologic al Jurnalistului din Republica Moldova. Preluarea integrală a materialelor ZdG se poate realiza doar în condițiile unui acord prealabil cu redacția.

  TRIMITE ȘTIREA TA
  Cunoști o informație de interes public? Trimite-o la ZdG
  FORMULAR

  Abonează-te pentru a fi la curent cu toate noutățile!

  Ziarul de Gardă. Singurul ziar de investigații din Republica Moldova. Abonează-te și tu! Abonează-te

  Botnari s-a tratat de COVID-19. Primăria Hâncești își reia activitatea

  Primăria municipiului Hâncești anunță că, după două săptămâni de carantină, își reia, începând de luni, 10 august, activitatea „în regim limitat”. Primarul orașului, Alexandru Botnari, s-a tratat de COVID-19,…
  Botnari s-a tratat de COVID-19. Primăria Hâncești își reia activitatea

  Premierul României: Gazoductul Ungheni-Chișinău este gata

  Prim-ministrul României, Ludovic Orban, a anunțat vineri, 7 august, că a fost finalizat gazoductul Ungheni-Chișinău, menționând că R. Moldova va avea astfel o alternativă la gazul rusesc. „Am o veste bună. Chia…
  Premierul României: Gazoductul Ungheni-Chișinău este gata

  Luni, 10 august, va fi dat start Programului DOR 2020. BRD a publicat agenda

  Luni, 10 august, va fi dat startul Programului DOR 2020. Conform unui comunicat emis de Biroul Relații cu Diaspora (BRD), în acest an, participanții vor trăi o nouă experiență – „Un altfel de DOR: la dist…
  Luni, 10 august, va fi dat start Programului DOR 2020. BRD a publicat agenda

  VIDEO/ Un avion cu 191 de pasageri s-a rupt în două: Sunt morți și răniți

  UPDATE: Cel puţin 14 oameni au murit şi 15 sunt răniţi grav după ce un avion al Air India care transporta 191 de pasageri şi membri ai echipajului a părăsit pista la aterizarea pe aeroportul din Kozhikode, în v…
  VIDEO/ Un avion cu 191 de pasageri s-a rupt în două: Sunt morți și răniți

  A câștigat concursul. Vasilița a devenit oficial director al Spitalului „Toma Ciorbă”

  Sergiu Vasilița a fost desemnat de Ministerul Sănătății, Muncii și Protecției Sociale câștigător al concursului pentru ocuparea funcţiei de director al IMSP Spitalul Clinic de Boli Infecțioase „Toma Ciorbă”. L…
  A câștigat concursul. Vasilița a devenit oficial director al Spitalului „Toma Ciorbă”

  DOC/ Ultimele date: Țările care (nu) primesc cetățeni ai R. Moldova

  Ministerul Afacerilor Externe și Integrării Europene (MAEIE) a actualizat alertele de călătorie pentru mai multe state, conform situație din 7 august. Astfel, cetățenii R. Moldova pot merge liber în Turcia, Alb…
  DOC/ Ultimele date: Țările care (nu) primesc cetățeni ai R. Moldova