Principală  —  Ştiri  —  Politic   —   Pro Moldova solicită intervenția Consiliului…

Pro Moldova solicită intervenția Consiliului Europei în cazul deputatului Gațcan. Declarație politică pentru aprobare în Parlament

Deputații Partidului Pro Moldova au formulat o declarație politică, în legătură cu situația creată în jurul deputatului Ștefan Gațcan, și anunță că o vor înregistra pentru aprobare în plenul Parlamentului.

Parlamentarii solicită Procuraturii Generale să investigheze de urgență „sechestrarea și maltratarea deputatului Ștefan Gațcan pentru stabilirea tuturor circumstanțelor și a pedepsirii persoanelor care se fac vinovate” și solicită și implicarea Consiliului Europei în acest caz.

Declarația politică semnată de Pro Moldova:

„Noi de la Pro Moldova vrem să vă anunțăm că astăzi vom înregistra în Parlamentul Republicii Moldova o declarație politică, o declarație a Parlamentului Republicii Moldova privind împiedicarea prin presiune a exercitării mandatului de deputat.

Parlamentul Republicii Moldova condamnă cu fermitate atentatele grave la exercitarea mandatului de deputat al domnului Ștefan Gațcan și consideră inadmisibilă situația în care un ales al poporului este persecutat, sechestrat și supus relelor tratamente pentru opiniile și acțiunile întreprinse în exercitarea mandatului. Cazul relevă o situație fără precedent în statele membre ale Consiliului Europei și reprezintă o încălcare grosolană a drepturilor și libertăților cetățenești – în primul rând și acelor conferite de statutul deputatului – în al doilea rând.

Parlamentul își afirmă atașamentul față de supremația legii și statul de drept, principii ce constituie piatra de temelie a democrației din Republica Moldova, iar încălcarea acestora situează în afara legii orice entitate, fie instituție publică sau formațiune politică.

Parlamentul Republicii Moldova subliniază că cazul Gațcan a adus grave prejudicii instituției parlamentare și parlamentarismului în țara noastră, iar modul în care s-au exercitat presiuni asupra deputatului descalifică atât pe comanditari cat și pentru executori.

Acceptarea sau ignorarea acestui abuz înseamnă acceptarea de a trăi cu frica în fața unei puteri ilegitime. Parlamentul atrage atenția că s-a trecut linia roșie în vederea uzurpării puterii de stat și instituirii dictaturii personale, fapte ce constituie, conform Constituției, cele mai grave crime împotriva poporului.

Parlamentul Republicii Moldova consideră că situația deputatului Ștefan Gațcan trebuie să facă obiectul unei anchete transparente și credibile, iar revenirea sa în țară și în forul legislativ suprem este singura finalitate acceptabilă. În lipsa prezenței fizice a acestuia, orice act și orice declarație se prezumă a fi obținută prin constrângere fizică și psihică și se consideră nulă în acest sens.

Parlamentul solicită Procuraturii Generale să investigheze de urgență sechestrarea și maltratarea deputatului Ștefan Gațcan pentru stabilirea tuturor circumstanțelor și a pedepsirii persoanelor care se fac vinovate.

Parlamentul Republicii Moldova consideră necesar crearea unei comisii de anchetă parlamentară care să elucideze modul în care au acționat instituțiile statului pentru a proteja atât integritatea fizică și psihică alesul lui poporului cat și acțiunile care au condus la împiedicarea exercitării mandatului de deputat.

Parlamentul Republicii Moldova solicită Consiliului Europei să delege o comisie reprezentativă pentru a investiga această situație fără precedent de violare gravă a drepturilor și libertăților fundamentale ale omului în Republica Moldova. Facem apel către partenerii de dezvoltare să suspende orice dialog cu actuala putere până la clarificarea situației deputatului Ștefan Gațcan și restabilirea statului de drept în Republica Moldova”, este textul declarației Pro Moldova.

De miercuri dimineață, 1 iulie, doctorul-deputat Ștefan Gațcan este de negăsit. Totul a început după ce parlamentarul a anunțat că părăsește PSRM și aderă la Pro Moldova.