Principală  —  Ştiri  —  Politic   —   Poșta Moldovei, despre livrarea ziarelor…

Poșta Moldovei, despre livrarea ziarelor PAS cu o zi înainte de începerea campaniei electorale: „Livrăm contra plată, inclusiv materiale electorale”

Colaj ZdG

Î.S „Poșta Moldovei” a venit joi, 5 octombrie, cu precizări, după ce în spațiul public au apărut mai multe imagini cu un vehicul al întreprinderii care livra ziare cu însemnele Partidului Acțiune și Solidaritate (PAS).

Transportarea materialului publicitar electoral de către curierii Î.S „Poștei Moldovei”” ar fi avut loc în orașul Rîșcani, conform mai mult canale de Telegram, cu o zi înainte de începerea campaniei electorale pentru concurenții electorali înregistrați la alegerile locale generale din 5 noiembrie.

„Potrivit prevederilor articolului 25 al Legii nr. 36/2016, Î.S. „Poșta Moldovei” este desemnată furnizor de servicii poștale universale pe teritoriul R. Moldova, inclusiv servicii de livrare a trimiterilor de curierat pe întreg teritoriul țării. La subiect, Î. S. „Poșta Moldovei”, prestează servicii de livrare calitative, mai bine de 10 ani, în bază de contract, contra plată, conform tarifelor în vigoare care sunt publicate pe pagina web oficială a întreprinderii. Serviciile noastre comerciale sunt accesibile pentru toate organizațiile și agenții economici care au nevoie de cei mai buni curieri din țară. Livrăm contra plată, inclusiv materiale electorale”, a transmis întreprinderea de stat.

Conform Codului electoral, se interzice concurenților electorali, participanților la referendum și grupurilor de inițiativă să utilizeze mijloace financiare, altele decât din contul cu mențiunea  „Fond electoral”/„Destinat grupului de inițiativă”. Totodată, Codul electoral prevede că „transferurile mijloacelor bănești de pe acest cont se vor face doar după ce concurentul electoral, participantul la referendum sau grupul de inițiativă va fi înregistrat, dar nu mai devreme de 30 de zile înainte de ziua alegerilor”.

Mâine, 6 octombrie 2023, începe campania electorală pentru concurenții electorali înregistrați la alegerile locale generale din 5 noiembrie 2023.

CEC a atenționat că candidații, dosarele cărora se află în proces de examinare de către consiliile electorale de circumscripție, vor începe campania electorală la data înregistrării.

Conform prevederilor Codului electoral, în campania electorală, candidaților le este interzis să utilizeze resursele administrative, inclusiv prin lansarea sau participarea la lansarea proiectelor de infrastructură sau a achizițiilor efectuate din bugetul public național, utilizarea echipamentelor, a mijloacelor, a bunurilor publice. Autoritățile/instituțiile publice și cele asimilate nu pot transmite/acorda concurenților electorali bunuri publice sau alte favoruri decât pe bază de contract, în condițiile de egalitate.

Competitorilor electorali li se interzic organizarea de concerte, concursuri, alte evenimente sau demonstrații cu implicarea interpreților, a personalului de creație și/sau artistic atât din țară, cât și de peste hotare, afișarea în timpul desfășurării acestora slogane sau alte mesaje și/sau distribuirea de materiale ce conțin simbolistica competitorului electoral sau alte elemente de identificare a acestuia, precum și participarea la aceste evenimente în scop de promovare politică.

Concurenții electorali pot organiza întâlniri cu alegătorii, iar autoritățile administrației publice locale sunt obligate să asigure posibilitatea desfășurării unor astfel de întâlniri în termeni și condiții egale.