Principală  —  Ştiri  —  Politic   —   Plahotniuc încurcat cu Prihodiko? Cine…

Plahotniuc încurcat cu Prihodiko? Cine a fost, de fapt, ținta tentativei de omor dejucată de poliția din Ucraina și R. Moldova

Șeful poliției și ministrul de interne al Ucrainei

După ce ieri, 7 aprilie, Ministerul de Interne al Ucrainei anunța, printr-un comunicat publicat pe site-ul ministerului, că, în comun cu polițiștii de la Chișinău, au dejucat o încercare de asasinare a „celui mai mare oligarh moldovean, Vlad Plahotniuc”, astăzi portalul omg.md a făcut publice imagini video de la briefingul ministrului de interne și al șefului poliției de la Kiev. În imaginile video cei doi nu pomenesc numele lui Vlad Plahotniuc, ci a unui oarecare Serghei Prihodiko, „fostul vice-premier al R. Moldova”. Deocamdată nu este clar de ce numele lui Prihodiko, pomenit de ministrul de Interne ucrainean în timpul briefingului, a fost înlocuit cu numele lui Plahotniuc în comunicatul publicat ulterior pe site-ul Ministerului Afacerilor Interne al Ucrainei. Poliția de la Chișinău nu a oferit nicio reacție, anunțând un briefing de presă abia pentru astăzi, 8 aprilie, ora 13.

Numele Serghei Prihodiko coincide cu cel al unui diplomat rus, fost consilier prezidențial și fost vicepremier al Federației Ruse, numit în funcție în 2013.

Amintim că ieri, Minis­te­rul de Inter­ne de la Kiev anun­ța, printr-un comunicat publicat pe site-ul său, că, împre­u­nă cu Minis­te­rul de Inter­ne din R. Mol­do­va, a deju­cat o ten­ta­ti­vă de asa­si­na­re a lui Vlad Pla­ho­t­niuc, pre­șe­din­te­le Par­ti­du­lui Demo­crat din Mol­do­va. Potrivit informațiilor din comunicat, minis­trul afa­ce­ri­lor inter­ne ucrai­ne­an, Arsen Ava­cov, și șeful poli­ți­ei Ucrai­nei, Ser­ghei Knea­zev, ar fi comunicat, în urma ope­ra­țiu­nii comu­ne cu poli­ția din Mol­do­va, orga­ni­za­to­rii ten­ta­ti­vei de omor au fost reți­nu­ți.

Șeful poli­ți­ei ucrai­ne­ne, Ser­ghei Knea­zev, ar fi decla­rat că ope­ra­țiu­nea a dema­rat după ce au pri­mit infor­ma­ții că se plă­nu­ia asa­si­na­rea la coman­dă a „celui mai mare oli­garh al Mol­do­vei”, fos­tul depu­tat și cunos­cut om de afa­ce­ri, Vla­di­mir Pla­ho­t­niuc. Knea­zev a mai spus că acțiu­ni­le de pre­ve­ni­re a omo­ru­lui s-au des­fă­șu­rat în ace­lași timp la Kiev și la Chi­și­nău. „Au fost reți­nu­ți toți mem­brii gru­pă­rii cri­mi­na­le, de la coman­di­tar până la exe­cu­tan­tul și com­pli­cii săi. Au fost ridi­ca­te arme și bani în Chi­și­nău, iar la Kiev au fost reți­nu­ți orga­ni­za­to­rii aces­tei ten­ta­ti­ve”, a decla­rat șeful poli­ți­ei ucrai­ne­ne, care a adă­u­gat că încă mai con­ti­nuă cău­tă­ri­le și strân­ge­rea pro­be­lor supli­men­ta­re.

UPDATE: Precizările IGP referitor la tentativa de asasinare a lui Vladimir Plahotniuc pentru 200 de mii de dolari