Principală  —  Ştiri  —  Politic   —   Peste 50 la sută din…

Peste 50 la sută din bugetul pe anul 2020, destinat achizițiilor, și anume peste 43 mil. lei au fost cheltuite prin ocolirea procedurilor legale, anunță MAI

În cadrul auditului sistemului afacerilor interne s-a depistat că peste 43 mil. lei au fost cheltuite prin ocolirea procedurilor legale, anunță Ministerul Afacerilor Interne (MAI) printr-un comunicat de presă.

În acest sens, una dintre activitățile imediat demarate a fost auditul proceselor, serviciilor și achizițiilor desfășurate în cadrul MAI. Astfel, potrivit datelor preliminare, de-a lungul timpului au fost identificate fraude, încălcări de procedură și utilizare ineficientă a resursei umane și financiare”, se arată în comunicat.

Potrivit raportului preliminar, s-a constatat că 54,5 la sută din bugetul total pe anul 2020, destinat achizițiilor,  și anume peste 43 mil. lei au fost cheltuite prin ocolirea procedurilor legale, fără licitație publică, cerere de oferte de prețuri sau acord-cadru. Totodată, potrivit MAI, achiziționarea autoturismelor în valoare de 50 mil. lei a fost realizată cu abateri și încălcări, fiind ratate economii de cca 10 mil. lei. S-a mai constatat realizarea lucrărilor de construcție și achitarea în avans a acestora cu încălcarea prevederilor legale, fără proiect, cu un deviz de cheltuieli în valoare de peste 100 mil. lei. Avansuri nejustificate achitate operatorilor economici pentru lucrările neexecutate în valoare de aproape 30 mil. lei.

Una dintre măsurile imediat întreprinse a fost stoparea achizițiilor în derulare, în valoare de peste 43 mil. lei. A fost creat un grup de control al achizițiilor cu un plan concret de verificare complexă, susțin reprezentanții MAI.

Un alt element al auditului demarat abordează funcțiile și atribuțiile îndeplinite în prezent de către sistemul afacerilor interne, calitatea serviciilor oferite și eficiența acestora.

„S-a identificat că în perioada precedentă, MAI nu avea niciun document de politici actualizat, care să coordoneze domeniile pe care le are în gestiune. În acest sens, a fost format Biroul de Analiză și Dezvoltare, care va concepe Programul de Dezvoltare Strategică al sistemului afacerilor interne. Acest program va sta la baza documentelor de politici sectoriale și instituționale, propunerilor legislative, programelor bugetare și proiectelor strategice cu partenerii de dezvoltare care urmează să fie promovate la nivelul MAI”.

Totodată, potrivit MAI, au fost pornite 16 cauze penale în privința angajaților ministerului și inițiate peste 170 de anchete de serviciu, dar nu este indicată perioada.