Principală  —  Ştiri  —  Politic   —   Omul care a împărţit „pomeni…

Omul care a împărţit „pomeni electorale” a ajuns ministru

Ministrul Dezvoltării Regionale şi Construcţiilor, Vasile Bâtcă, desemnat de PDM, ar fi fost implicat în scandalul „pomenilor electorale” de la alegerile prezidenţiale din România.

În timpul primului tur al scrutinului electoral pentru funcţia de preşedinte al României, desfăşurat în R. Moldova la 2 noiembrie 2014, presa a relatat despre implicarea liderilor locali ai Partidului Democrat din Nisporeni în coruperea alegătorilor. Oamenii erau îndemnaţi să-l voteze pe candidatul Victor Ponta, iar pentru aceasta erau remuneraţi cu bani şi cadouri. ZdG a publicat atunci un material în care mai mulţi martori recunoşteau că funcţionarii de la Primăria Nisporeni i-au corupt pentru a-şi da votul pentru Ponta. Pomenele electorale reprezentau ceasuri și bani care erau oferite în sediul Oficiul Stării Civile din Nisporeni. Şefa acestui oficiu, Lidia Ciorici, ne spunea atunci că, înaintea alegerilor, primarul oraşului Nisporeni, Ion Gangan, i-a cerut cheia de la oficiu, pentru ziua desfăşurării scrutinului, fiindcă aştepta duminică o delegaţie. „I-am spus că nu se ştie, pot să am vreo înregistrare, nuntă, dar el a insistat şi vineri şi sâmbătă. Când l-am întrebat pentru câte ore are nevoie, mi-a zis că de dimineaţă până la ora 21.00. L-am întrebat da ce va face delegaţia ceia atâta timp în sala de nunţi, dar el mi-a zis că vor fi mai multe delegaţii”.

Totodată mai mulţi martori afirmă că, la coruperea alegătorilor, a participat şi Vasile Bâtcă, fostul preşedinte al raionului Nisporeni. Primarul acestui oraş, Ion Gangan, şi actualul ministru, Vasile Bâtcă, şi-au negat atunci participarea la împărţirea „pomenilor electorale”. Totodată, Inspectoratul de Poliţie din Nisporeni a pornit investigarea presupusei coruperi.
Ieri, Nicanor Ciochină, şeful IP Nisporeni, ne spune că ulterior a fost emisă o ordonanţă de „nepornire a dosarului penal, deoarece legislaţia noastră nu prevede reglementarea scrutinului Prezidenţial, la noi el fiind ales de Parlament”.