Principală  —  Ştiri  —  Politic   —   Nicolai Grigorișin a anunțat că…

Nicolai Grigorișin a anunțat că va candida din partea Partidului Schimbării la următoarele alegeri pentru Primăria Bălți: Consilierii municipali au trecut, de asemenea, de partea formațiunii

Primarul municipiului Bălți, Nicolai Grigorișin, a declarat că la alegeri locale pentru Primăria Bălți va candida din partea Partidului Schimbării. Anunțul a fost făcut în cadrul unei conferințe de presă, susținute pe 3 februarie.

La alegerile locale din 2022 am câștigat pentru că ne-au susținut bălțenii. (…) Cred că ați văzut atunci că președintele Partidului Schimbării, Ștefan Gligor, m-a susținut. (…) Anunț oficial că la alegerile locale din 2023 voi candida din partea Partidului Schimbării”, a declarat Nicolai Grigorișin.

Ștefan Gligor, liderul Partidului Schimbării, a menționat că formațiunea pe care o conduce și Nicolai Grigorișin au început „colaborarea” după alegerile locale din 2021, când Grigorișin s-a clasat pe locul întâi în cel de-al doilea tur de scrutin al alegerilor noi pentru Primăria Bălți.

„În noiembrie-decembrie 2021, municipiul Bălți a trecut prin alegeri locale noi, care s-au soldat cu victoria domnului Nicolai Grigorișin, în calitate de candidat independent. În acea campanie electorală, reprezentanții grupării criminale Șor au făcut o tentativă de preluare a controlului asupra municipiului Bălți. (…) Partidul Schimbări a adoptat o poziție tranșantă cu privire la sancționarea penală a încălcărilor comise de Marina Tauber în alegerile din municipiul Bălți. (…) Din acel moment, echipa domnului Grgorișin și echipa Partidului Schimbării au colaborat în vederea elaborării unui plan de dezvoltare economică a municipiului Bălți”, a declarat Gligor.

De asemenea, Ștefan Gligor a anunțat și despre „constituirea fracțiunii majoritare a Partidului Schimbării în Consiliul municipal Bălți”.

În ultimii ani, Nicolai Grigorișin a fost primar și viceprimar al municipiului Bălți. După retragerea lui Renato Usatîi din fruntea primăriei, acesta a asigurat interimatul funcției de primar. Mai târziu, Usatîi declara că, după o discuție tensionată i-a spus lui Grigorișin „că poate să facă ce vrea, dar să fie clar că el nu are sprijinul partidului nostru”.

La alegerile locale din 2021, Nicolai Grigorișin a candidatul independent și s-a clasat pe locul întâi în cel de-al doilea tur de scrutin al alegerilor noi pentru Primăria Bălți. Potrivit Nord News, ulterior, Grigorișin ar fi dezvăluit că în campania electorală din 2021 a fost susținut de „Partidul Schimbării”.

Nicolai Grigorișin a apărut pe scena politică din R. Moldova odată cu Renato Usatîi în 2014. În acea perioadă, Grigorișin a devenit șeful filialei „Partidului Nostru” la Bălți, partid condus de Usatîi, iar soția sa Natalia a candidat la funcția de deputat la parlamentarele din 2014, fiind a 10-a pe listă.

Nicolai Grigorișin era în 2015 unul dintre cei mai săraci candidați la postul de consilier în Consiliul Municipal Bălți. Oficial, acesta nu deținea nimic și nu avea nici un fel de venit legal. Potrivit declarațiilor de avere, venitul familiei Grigorișin era de aproape două mii de lei pe lună, banii câștigați din afaceri de soția actualului consilier, scria anticorupție.md.

La un an după alegeri, Grigorișin arată în declarații ca un veritabil baron local: e manager al unei companii din Ucraina, care controlează o pensiune pe litoralul ucrainean; este fondatorul clubului de fotbal FC Zaria din Bălți; are două automobile și ceasuri în valoare peste 600 mii de lei. Pensiunea se numește „Avtomobilist” și aparține firmei Nikdal SRL (în original Никдал – n.r.), a cărei director este Grigorișin.

Pe 11 ianuarie 2017, la o conferință de presă, consilierul a recunoscut că a avut afaceri în Ucraina, însă a fost nevoit să le vândă în 2015. Acesta susținea că serviciile secrete moldovenești vor fi avertizate de omologii săi ucraineni precum că el ar fi antrenat pe teritoriul pensiunii luptători pentru conflictul din Donbass.