Principală  —  Ştiri  —  Politic   —   Federica Mogherini, în Parlamentul European:…

Federica Mogherini, în Parlamentul European: „R. Moldova are un nou guvern, dar nevoia de reforme rămâne”

barcashqip.net

În cadrul dezbaterilor din Parlamentul European, referitor la evoluţia Parteriatului Estic din care face parte şi R. Moldova, Federica Mogherni, a susţinut că odată cu schimbarea Guvernului la Chișinău necesitatea reformelor rămâne actuală.

Potrivit Înaltului Reprezentant al Uniunii Europene pentru Afaceri Externe și Politică de Securitate, Federica Mogherni, srijinul UE pentru R. Moldova rămâne condiționat și se va accentua combaterea corupției și depolitizarea instituțiilor publice.

„Prioritățile noastre sunt aceleași cu cele ale prietenilor noștri din țările Parteneriatului Estic, fie că este vorba de securitate, de locuri de muncă bune, de guvernare bună sau de instituții în care pot avea încredere și se pot baza. Acesta este și cazul R. Moldova, unde am sprijinit reformele structurale pentru combaterea corupției, îmbunătățirea cadrului electoral și asigurarea unui sistem de justiție independent și responsabil. Moldova are acum un nou guvern, dar rămâne nevoia implementării unor reforme autentice.

Ca întotdeauna, Uniunea Europeană este pregătită să sprijine reformele în toate modurile posibile și, ca întotdeauna, sprijinul nostru rămâne condiționat. Susținerea noastră este și cred că va continua să se concentreze în special pe reformele de combatere a corupției și a intereselor asumate și în asigurarea faptului că instituțiile statului își păstrează sau își construiesc autonomia și nu sunt politizate”, a susţinut Mogherini în cadrul dezbaterilor din PE.

Parteneriatul estic a fost lansat în 2009 ca inițiativă comună între: UE şi șase țări partenere din Europa de Est și Caucazul de Sud: Armenia, Azerbaidjan, Belarus, Georgia, Republica Moldova și Ucraina.