Principală  —  Ştiri  —  Politic   —   Ministrul Justiției o acuză pe…

Ministrul Justiției o acuză pe Maia Sandu de blocaj constituțional: „Asemenea formule le consider ca fiind la limita abuzului de drept și uzurpării puterii”

Ministrul Justiției, Fadei Nagacevschi, o acuză pe președinta R. Moldova, Maia Sandu, de blocaj constituțional.

Nagacevschi susține că „se creează impresia că președinta R. Moldova încearcă să blocheze și să sancționeze cu dizolvarea Parlamentul pentru neînvestirea Guvernului, fără a cere învestirea Guvernului”.

„Urmare a demisiei Guvernului, la 24 decembrie 2020, președintele R. Moldova a avut consultări cu fracțiunile parlamentare. Din informațiile publice, toți s-au expus pentru alegeri parlamentare anticipate care să fie declanșate în strictă conformitate cu Constituția, adică fie prin blocarea procedurii de adoptare a legilor timp de 3 luni fie prin neînvestirea unui nou Guvern timp de 3 luni”, a spus ministrul Justiției într-o postare pe Facebook.

Totodată, acesta susține că blocarea adoptării legilor o poate decide doar Parlamentul ca urmare a acordurilor dintre fracțiunile parlamentare.

„Aici, președintele nu are nici o competență. Cu referire la neînvestirea unui nou Guvern, într-un mod imprevizibil, președintele țării chiar dacă e obligat să înainteze un candidat la funcția de premier, nu o va face. Pentru a justifica această inacțiune a inventat așa-zisa ,,idee” de autodizolvare a Parlamentului și cică se așteaptă soluția Curții Constituționale (…). Nu voi vorbi despre sancțiunile juridice și politice în cazul încălcării grave a Constituției și a jurământului de către președinte, ci doar voi menționa că asemenea formule le consider ca fiind la limita abuzului de drept și uzurpării puterii”, a mai spus ministrul Justiției.

Miercuri, 13 ianuarie, președinta a declarat că cea mai scurtă cale de dizolvare a Parlamentului ar fi ca magistrații Curții Constituționale să se pronunțe pozitiv pe sesizarea deputaților PAS, care vor să știe dacă instituția se poate autodizolva.

„Așa cum spun toate formațiunile, este nevoie de anticipate și noi vom merge la cea mai scurtă și cea mai sigură. Așteptăm că vedem ce spune CC pe propunerea de autodizolvare a Parlamentului, fiind cea mai simplă cale. Dacă CC va spune altceva, vom veni cu o soluție”, a mai spus Sandu.

Președinta Maia Sandu a semnat la 31 decembrie decretul prin care l-a desemnat ca premier interimar pe Ministrul de Externe, Aurel Ciocoi.

„În condițiile în care premierul demisionar Ion Chicu a refuzat să asigure interimatul, până la numirea unui nou Guvern, președintele, conform Constituției, numește premierul interimar, în mod obligatoriu, din rândul miniștrilor”, a explicat președinta.