• LIVE/ Vlad Filat răspunde acuzațiilor lansate de fostul său avocat, Igor Popa

  LIVE/ Vlad Filat răspunde acuzațiilor lansate de fostul său avocat, Igor Popa
  de
  vizualizări
  25 septembrie 2020 | 13:02

  Liderul Partidului Liberal din R. Moldova(PLDM), Vlad Filat, răspunde în cadrul unei conferințe de presă acuzațiilor lansate de Igor Popa, fostul avocat al său.

  „Doamne, apără-mă de așa un avocat, că de procurori mă voi apăra și singur. Cele declarate și modul în care au fost declarate de către Igor Popa nu face decât sa confirme ce am spus inainte. Eu nu am avut apărare in procesul meu.
  Celor care îl slujesc pe Plahotniuc și încearcă prin diferite metode să mă intimideze, să nu irosească energia, să nu piardă timpul, pentru că decizia mea de a reveni în politică a fost una asumată, una grea si un lucru important, că dacă eu voi reuși, și alți oameni care au fost nedreptățiti vor avea exemplu că se poate”, a declarat Filat.

  Referitor la dosarul său, Filat susine că mersul lucrurilor a fost condus de trei persoane Adrian Popenco, Dorin Damir și de Igor Popa. Acesta spune că procurora Adriana Bețișor doar vocifera deciziile luate de aceste trei persoane.

  Liderul PLDM a menţionat că va proceda în consecinţă, urmând să se adreseze instanţelor naţionale şi apoi la CEDO.

  „Cele declarate la Jurnal TV nu fac decât să confirme că eu, în așa-numitul proces, nu am avut apărare, nu am avut avocat. Procurorul Bețișor a fost mult mai corectă. Vom întreprinde procesual acțiunile care sunt impuse în plan național și la CEDO. Nu mă vizează doar pe mine. Nu este problema doar a lui Filat. Este vorba de crearea unui precedent extrem de periculos. Vizează întreaga profesie de avocat

  Sper că avocații vor lua atitudine. Imaginați-vă că începând cu ziua de azi medicii să vorbească despre diagnoza medicilor, sau cum preoții spun despre spovedirilor oamenilor”
  , declară Filat.

  Liderul PLDM neagă declarațiile lui Popa precum că ar fi cerut-o în căsătorie pe avocata Cristina Bancu cu scopul de a nu-i plăti serviciile juridice și că i-ar dăruit acesteia un inel pe care l-ar fi obținut de la Ilan Șor.

  „Poate Popa de la Plahotniuc primea inele, dar eu de la bărbați n-am primit inele. Pur și simplu m-aș duce și i-aș da un pumn în bot. Așa, bărbătește. Nu pot face acest lucru pentru că sunt eliberat condiționat”, susține Filat.

  Referitor la declarațiile lui Popa precum că Filat ar deține două imobile pe malul lacului Geneva, liderul PLDM susține: „Nu am deținut case pe malul lacului Geneva. Eu sunt la dispoziția instituțiilor să răspund ca să fie clarificată această situație“.

  Despre relația cu Vladimir Plahotniuc

  Filat neagă și declarațiile precum că ar ține până în ziua de astăzi legătura Vladimir Plahotniuc și că vorbesc la telefon.

  „Eu avut o condamnare cu un proces inchis. 50 de luni am fost deținut in celulă. O singură oră pe zi în aer liber. Am ieșit din această celulă cu cancer, nu vreau să mă victimizez. Credeți că eu așa înțelegere am avut cu Plahotniuc? Dacă eu as fi avut un regim de detenție preferențial, acest lucru ar fi fost cunoscut. Faptul că am fost deținut în condiții inumane, a fost demonstrat si la CtEDO“, susține Filat.

  Mai mult, Filat susține că ultima dată s-a văzut cu Plahotniuc în noiembrie 2015.

  „M-am văzut ultima dată în noembrie 2015. Eram în CNA, iar ofițerii m-au dus în cabinetul lui Popenco. Nu știam că va fi și Plahotniuc. Mi-a spus despre plecările din PLDM și PCRM. L-am întrebat de ce a făcut asta, iar el mi-a spus că:,, Dacă nu aș fi făcut-o eu, ai fi făcut-o tu”. Atât, “ a zis Filat.

  „Sunt la dispoziția instituțiilor zi și noapte pentru a clarifica aceste situații. Luni voi depune plângere la UniuneaAvocațiilor in baza declarațiilor facute de Popa. Voi depune demers și la Procuratura Generală“, a mai zis fostul premier.

  În cadrul talk-showului „Secretele Puterii” de la Jurnal TV, Igor Popa, fostul avocat al lui Vlad Filat, a lansat mai multe acuzații la adresa sa. Printre declarații se numără și faptul că Vladimir Plahotniuc și Vlad Filat țin până în ziua de astăzi legătura și vorbesc la telefon. Totodată, Popa mai susține că Plahotniuc, ar fi avut grijă ca Filat să petreacă cu prietenii și să primească cadouri de sărbători în schimbul tăcerii. 

  Avocatul mai susține că Filat îi oferea consultații lui Plahotniuc referitor la comportamentul în public pentru a câștiga capital electoral. Potrivit lui Popa, Filat îi spunea lui Plahotniuc să meargă prin sate pentru a câștiga încredere, că are experiență politică și că îi putea chiar da în scris note informative fostului lider PDM.

  Avocatul a mai spus că  Filat a furat în jur de 100 de milioane de euro și că are și până acum sume considerabile păstrate prin Europa și Africa, iar la Chișinău nu o duce atât de greu după cum a spus-o recent, că se deplasează cu transport public sau cu mașina prietenilor. Popa susține că Filat ar locui într-o casă a cărei chirie lunară este de 6000 de euro și ar avea un Mercedes S-Class de ultimă generație. 

  Tot Popa susține că Filat ar deține două imobile pe malul lacului Geneva care sunt înscrise pe o nepoată de-a sa, dar și de-a Sandei Diviricean(fosta soție a lui Vlad Filat) iar procuratura franceză ar investiga cazul.

  Mai mulți avocați și juriști din R. Moldova condamnă declarațiile făcute miercuri seară, 23 septembrie, de către fostul avocat al fostului premier Vlad Filat, Igor Popa. Solicitat de către ZdG, președintele Uniunii Avocaților din R. Moldova (UAM), Emanoil Ploșnița, ne-a comunicat că instituția va reveni neapărat cu o reacție sau soluție, iar între timp subiectul va fi discutat și în cadrul Comisiei pentru etică și disciplină din cadrul UAM, care urmează să se autosesizeze pe marginea acestui caz.

  Preluarea textelor de pe pagina www.zdg.md se realizează în limita maximă de 1000 de semne. În mod obligatoriu, în cazul paginilor web, ÎN LEAD, trebuie indicat și linkul direct către articolul preluat, iar în text, minim încă un hyperlink la sursa primară. Instituțiile de presă care preiau articole sau imagini pentru emisiuni TV sau radio, vor cita sursa, iar edițiile tipărite vor indica sursa și autorul informației. Materialele de pe www.zdg.md sunt protejate de Legea 139 privind dreptul de autor și drepturile conexe, inclusiv de Codul Deontologic al Jurnalistului din Republica Moldova. Preluarea integrală a materialelor ZdG se poate realiza doar în condițiile unui acord prealabil cu redacția.

 • TRIMITE ȘTIREA TA
  Cunoști o informație de interes public? Trimite-o la ZdG
  FORMULAR

  Abonează-te pentru a fi la curent cu toate noutățile!

  Ziarul de Gardă. Singurul ziar de investigații din Republica Moldova. Abonează-te și tu! Abonează-te

  Agenţia europeană specializată este încrezătoare că până la Crăciun va da un aviz pozitiv pentru vaccinarea împotriva COVID-19

  Agenţia Europeană pentru Medicamente (EMA) este ‘foarte încrezătoare” că va putea da o opinie ştiinţifică pozitivă asupra unor vaccinuri împotriva COVID-19 înainte de Crăciun, a declarat miercuri di…
  Agenţia europeană specializată este încrezătoare că până la Crăciun va da un aviz pozitiv pentru vaccinarea împotriva COVID-19

  Lidera opoziţiei belaruse, Svetlana Tihanovskaia, le promite ajutor financiar victimelor represiunii regimului

  Lidera opoziţiei belaruse Svetlana Tihanovskaia, aflată în exil în Lituania, a declarat miercuri că există o sumă de 150 de milioane de dolari pentru compensaţii, pusă la dispoziţia persoanelor care au suferit…
  Lidera opoziţiei belaruse, Svetlana Tihanovskaia, le promite ajutor financiar victimelor represiunii regimului

  Explozia din portul din Beirut: un judecător cere declanşarea de investigaţii împotriva a trei miniştri

  Judecătorul care conduce ancheta libaneză asupra exploziei sângeroase care a avut loc la data de 4 august în portul din Beirut doreşte să fie efectuate investigaţii împotriva a trei miniştri, pentru presupusa l…
  Explozia din portul din Beirut: un judecător cere declanşarea de investigaţii împotriva a trei miniştri

  România nu va intra în lockdown după alegerile parlamentare. Declarația președintelui român Klaus Iohannis

  Președintele român Klaus Iohannis spune că România nu va intra în carantină totală după alegerile parlamentare din 6 noiembrie, deoarece măsurile de carantină locală au dat rezultate în localitățile în care num…
  România nu va intra în lockdown după alegerile parlamentare. Declarația președintelui român Klaus Iohannis

  Serviciul Fiscal a început selectarea persoanelor pentru efectuarea evaluării bunurilor sechestrate de către instituție

  În conformitate cu prevederile art. 203 alin. (2) din Codul fiscal, Serviciul Fiscal de Stat a anunțat marți, 25 noiembrie, selectarea pentru aprobarea ulterioară a listei persoanelor fizice sau juridice compet…
  Serviciul Fiscal a început selectarea persoanelor pentru efectuarea evaluării bunurilor sechestrate de către instituție

  FOTO/ Clădirea Parlamentului a fost iluminată în oranj, pentru a sensibiliza societatea despre violența împotriva femeilor

  Miercuri seară, 25 noiembrie, clădirea Parlamentului R. Moldova a fost iluminată în culoarea oranj – culoarea campaniei globale, dar și naționale de sensibilizare a societății asupra problemei violenței împotri…
  FOTO/ Clădirea Parlamentului a fost iluminată în oranj, pentru a sensibiliza societatea despre violența împotriva femeilor