Principală  —  Ştiri  —  Politic   —   Legea cu privire la organizațiile…

Legea cu privire la organizațiile necomerciale, votată în ultima lectură

După mai multe discuții în contradictoriu și pauze în timpul ședinței Parlamentului, deputații au votat în ultima lectură proiectul care vizează Legea cu privire la organizațiile necomerciale.

Inițial, opoziția parlamentară a menționat că raportul proiectului a fost falsificat, or deputatul Vasile Bolea a prezentat mai multe amendamente care nu au trecut de Comisie. În aceste condiții, opoziția a declarat că amendamentele nu pot fi supusu voturilor.

Vasile Bolea, la rândul său, a spus că amendamentele au parvenit după ședința Comisiei și că Parlamentul trebuie să se expună asupra acestora.

Pe lângă faptul că amendamentele nu au fost discutate în Comisie, deputatul grupului Pro Moldova, Sergiu Sîrbu, a precizat că în sinteză sunt prezente și amendamente la care este trecut ca și autor, deși nu le-a înaintat. De cealaltă parte, Bolea a invocat că amendamentele au parvenit din partea societății civile și au fost împărțite între deputați, iar Sîrbu și-ar fi dat acordul.

Deputații au luat ulterior o pauză și s-au întrunit în ședința Comisiei, convenind asupra amendamentelor.

Proiectul a fost elaborat în primăvara anului 2018, când ministră a Justiției era Victoria Iftodi, fiind aprobat de Guvernul Filip și votat de Parlament în prima lectură.

Mai multe ONG-uri din R. Moldova au salutat inițiativa și au sprijinit public adoptarea acestei legi, menționând că va îmbunătăți substanțial mediul de activitate al sectorului necomercial.

Legea aduce noutăți în ceea ce privește constituirea organizațiilor necomerciale, înregistrarea acestora, transparența, organizarea internă ș.a.