Principală  —  Ştiri  —  Politic   —   Iurie Leancă va candida la…

Iurie Leancă va candida la alegerile pentru Parlamentul European

Fostul premier Iurie Leancă, actual vicepremier pentru Integrare Europeană, va candida la europarlamentare pe lista partidului „Pro România”. Anunțul a fost făcut de Victor Ponta, lider al partidului, care a menționat în cadrul unei conferințe de presă că Leancă va ocupa locul patru în listă.

Anterior, în cadrul unei emisiuni televizate, făcând aluzie la Leancă, Ponta a spus că în Parlamentul European trebuie să se regăsească și o persoană cu o pregătire diplomatică, care să zică că România nu e doar până la Prut.

„Pro România” urmează să depună astăzi listele candidaților pentru europarlamentare. Cap de listă va fi Victor Ponta, urmat comisarul european Corina Crețu și fostul premier Mihai Tudose.

Iurie Leancă şi-a început cariera publică în 1989, activând în cadrul Ambasadei Uniunii Sovietice din Bucureşti, iar ulterior la Ministerul Afacerilor Externe şi Integrării Europene (MAEIE). În perioada 2001 — 2005 şi apoi 2007 — 2009 a fost vicepreşedinte al Companiei petroliere Ascom Group, a miliardarului Anatol Stati. Din 2005 până în 2007, a fost consilier superior al Înaltului Comisar OSCE pentru minorităţi naţionale.

A devenit membru al Partidului Liberal Democrat din Moldova (PLDM) şi respectiv, a făcut primii paşi în politică în 2009, fiind prezentat public pe 28 ianuarie, în cadrul unei conferinţe de presă. În acelaşi an, pentru o scurtă perioadă de timp, a fost deputat în Parlamentul R. Moldova, după care şi-a depus mandatul în favoarea funcţiei de ministru al Afacerilor Externe şi Integrării Europene. Din aprilie 2013 până în februarie 2015, a fost şef al Guvernului. După ce nu a reuşit să obţină voturile necesare pentru un nou mandat şi după neînţelegeri cu Vlad Filat, s-a retras din PLDM, iar la scurt timp a fondat Partidul Popular European din Moldova (PPEM), al cărui preşedinte a fost ales.

Alegeri pentru Parlamentul European. Cum pot vota cetățenii români aflați în străinătate