Interviu cu Veaceslav Platon: Afacerile din Moldova, relațiile cu Plahotniuc, Țopa și Usatîi, miliardul furat și Unirea cu România – Ziarul de Gardă
 • Interviu cu Veaceslav Platon: Afacerile din Moldova, relațiile cu Plahotniuc, Țopa și Usatîi, miliardul furat și Unirea cu România

  Interviu cu Veaceslav Platon: Afacerile din Moldova, relațiile cu Plahotniuc, Țopa și Usatîi, miliardul furat și Unirea cu România
  10 martie 2016 | 06:29

  — Ce credeți despre decizia Băncii Naționale a Moldovei (BNM) de a suspenda dreptul la vot a mai multor acționari ai Moldova-Agroindbank, acuzați că ar acționa concertat?

  — Mai multă lume leagă numele meu de aceste firme și persoane. Îmi pare rău de acești băieți, care au avut de suferit, pur și simplu, pentru nimic. Îi compătimesc. Potrivit acestei logici, pot să afirm că aș fi acționar și la Mobiasbancă, și că mă ascund în spatele Group Société Générale, care e doar formal acolo. Aștept de la BNM să-mi blocheze acțiunile și la Société Générale (ironic, n.r.). Curând, cred că voi începe să cer de la toți tribut să nu mă asocieze cu ei. Moldindconbank deja stă în genunchi, rugându-mă să vând aceste 4,5% de acțiuni. Mă imploră. Le spun: sunt gata, dați-mi cumpărător, dar nimeni nu cumpără. Ei spun: Veaceslav, din cauza ta avem atâtea probleme! Mamă dragă… Probabil, degrabă voi începe să cumpăr pachete mici în toate băncile din Moldova, ca ulterior să cer să fie răscumpărate aceste acțiuni, pentru că văd ca BNM are o reacție nesănătoasă la mine. De ce? Nu știu.

  — Dacă vorbim de BNM. Recent, a fost aruncată o grenadă în casa guvernatorului demisionar, Dorin Drăguțanu. Unele voci afirmau că atentatul s-a produs la comanda dvs. Ce credeți despre asta?

  — În primul rând, am aflat despre aceasta din ziare și, sincer vorbind, nu înțeleg cine ar fi avut nevoie de aceasta, pentru că Drăguțanu deja pleacă, deja nu mai prezintă niciun interes. Să faci presiuni asupra lui, nu are sens, într-o săptămână-două e concediat deja. E decis și toți știu asta. Nu avea niciun sens. Pentru ce era nevoie? Nici nu pot să-mi imaginez.

  — În ce relații sunteți acum cu Vlad Plahotniuc?

  — Greu de spus în ce relații sunt cu oricine. De ce? Pentru că nu știu ce atitudine are omul față de mine. Eu pot să am o atitudine bună față de el, dar sufletul altuia e o taină greu de pătruns și ce atitudine are el față de mine, e greu de spus.

  — Dar ați fost cândva, poate nu chiar prieteni, dar în relații bune?

  — Noi mereu am comunicat normal, calm, ne înțelegeam… Când ne întâlneam, zâmbeam unul altuia, ne strângeam mâna.

  — Acum, însă, oamenii lui Plahotniuc vă critică…

  — Bineînțeles, mă întristează faptul că, uneori, în mass-media, al cărei proprietar este el, sunt preluate unele noutăți mincinoase despre mine și le trolează. Sunteți jurnaliști, vă cunoașteți unii pe alții. Sunteți capabili de orice senzație, pentru orice zvon sunteți gata să vă vindeți sufletul necuratului. Unele lucruri, par stanii deseori, dar când începi să le descoși, înțelegi că sunt accidente sau chiar lucruri inexplicabile. Dar e dificil. Nu totul este unilateral și primitiv, cum pare la început.

  — Cum credeți, Plahotniuc conduce astăzi R. Moldova?

  — Păi, este evident. Toți știu despre asta. Ambasadorul SUA a vorbit și la televizor despre aceasta. Am auzit și eu. Nu am motive să nu-l cred. E o persoană mai mult decât informată.

  — Îl cunoașteți. Cum credeți, de ce și-a dorit să devină prim-ministru?

  — Sincer vorbind, de mult nu ne-am întâlnit. Pentru mine, personal, e o enigmă de ce i-a trebuit această funcție. Chiar e o enigmă.

  — Cine a furat miliardul, care acum e de negăsit?

  — Nu pot să-l găsească pentru că nimeni nu-l caută. În lumea noastră, a tehnologiilor, totul poate fi găsit foarte ușor, foarte repede. Cred că, în cazul unei cercetări bune, maximum, o săptămână-două, și gata. Iar la întrebarea cine a furat, vedeți ce scrie Kroll. Acolo, în principiu, e spus totul. Asta, în primul rând. În al doilea, acolo scrie cine e vinovat, dar complicii… Dacă o persoană competentă calificată ar sublinia cu creionul cine pentru ce a purtat răspundere, ce organe trebuiau să controleze, unde s-au format lacune… Acolo totul se explică. O persoană competentă analitică, într-o oră jumătate, v-ar prezenta cine a participat, fără implicarea cui nu erau posibile acele tranzacții, pe cine și când trebuie de tras de coadă. Din păcate, la noi în Moldova, nimeni nu poate face nici măcar o analiză normală a procedurilor elementare.

  — Despre dosarul lui Filat. El acum se află în izolator după autodenunțul lui Șor. Cum credeți, el e vinovat sau nu? Care este rolul lui în furtul miliardului?

  — Voi spune așa. El a fost implicat, dar într-o măsură mult mai mică decât i se încriminează.

  — Dosarul privind coruperea deputaților, care acum se află în judecată, la fel, este asociat cu numele dvs. Se spunea atunci că CNA încearcă să ajungă la dvs., că ați fi persoana care a oferit acei bani…

  — Absolut neadevărat. O să vă spun așa: despre acest caz eu am aflat din presă. Dar, din câte înțeleg, chiar și deputații care erau învinuiți că au încercat să-i cumpere, chiar și ei afirmau că nu știu nimic despre acest fapt. Erau deputați care spuneau că cineva s-a apropiat de ei să-i cumpere. De ce nimeni nu vorbește despre asta? De ce ei nu spun cine a încercat? Referitor la evenimentele recente, din ianuarie, curent, când o jumătate de Parlament a plecat (zâmbește)Haideți, în așa caz, să nu vorbim despre modesta mea persoană. Sunt o pacoste mică. Chiar dacă ar fi așa… îmi provoacă doar râsul.

  — Circulă zvonuri că ar exista dosare penale pornite pe numele dvs. în Moldova și ați putea fi arestat. Aveți dosare la Chișinău?

  — Moldova este o țară-minune, unde pot fi pornite dosare penale cu date din trecut. Dacă acum nu ai deschis dosar penal, poți să descoperi brusc că, în urmă cu jumătate de an, el a fost deschis.

  — Ce afaceri aveți în Moldova? 

  — Practic nu am. Putem spune că nu am.

  — Dar în Ucraina? 

  — În Ucraina am.

  — Acolo aveți probleme? Presa din Ucraina scria ați avea probleme din cauza „Energoatom”. Vă puteți deplasa pe teritoriul Ucrainei liniștit, fără probleme? 

  — Păi, eu acum sunt în Ucraina.

  — Deci, fără probleme? 

  — Nu am niciun fel de probleme. Știți, în legătură cu persoana mea, mereu apar zvonuri prostești. Mai mult, în Moldova, se crează impresia că nu mai ai despre cine vorbi, că eu am probleme. Își prezintă dorințele drept realitate. E clar că tare vor ca eu să am probleme. Ce să faci? Oamenii vorbesc despre asta, transmit unii altora. Mă numesc în fel și chip. Au început să mă numească raiderul nr. 1 din CSI. Ce am luat eu și de la cine? Dați-mi măcar un exemplu, un fapt. În CSI, în Moldova, oriunde. Nu. Mi-au pus etichetă și o exploatează cum pot. În Moldova nu vin, pentru că e un șuvoi de negativism, invidie, ură, dispreț. Pur și simplu, nu vreau să apar acolo. Oamenii foarte tare s-au schimbat. Au devenit răi.

  — Cei care locuiesc în Moldova sau cei care conduc statul?

  — Cred că și unii, și alții. În Moldova este foarte multă frică. Toți se tem.

  — De cine?

  — De cei care sunt la putere, se tem de oamenii legii. Frică, peste tot frică… Nu-i prea plăcut să te afli într-o astfel de societate, unde toți se tem. Așa era în perioada Voronin. Pe urmă, a fost un dezgheț, vreo trei ani. Acum iarăși a apărut frica. La toate nivelurile.

  — Cu numele dvs. au fost asociate și protestele din centrul Chișinăușui, organizate de Platforma „DA”. Se spunea că ați avea relații cu Victor și Viorel Țopa și că ați susținut financiar protestele. Vă leagă ceva de ei? 

  — Nu am nicio legătură cu ei. Nu am avut niciodată nicio afacere cu ei. Am avut o oarecare comunicare, amicală, cu Viorel Țopa, până în 2009. După asta, nu a mai fost niciun fel de comunicare.

  — Dar cu protestele aveți vreo legătură? Ce credeți despre faptul că oamenii au ieșit să protesteze în PMAN?

  — Oamenii nu ies pur și simplu. Înseamnă că ceva nu le place, că au nevoie de ceva. Este o sărăcie generală în Moldova. Situația e dezastruoasă. La noi, toți pleacă, personalul instruit, oamenii care pot munci, oameni cu inițiativă, tinerii – toți pleacă. Mâine se poate întâmpla astfel că nimeni nu va putea să acorde ajutor medical. De aceea, îi înțeleg pe oameni. Ei sunt indignați și de furtul miliardului, și de inflație, sunt indignați de tot ce se întâmplă. Atunci când, în 2009, ne-au ales, când eram deputat, părea că viitorul va fi fericit că, în sfârșit, vom putea construi din această țărișoară o regiune înfloritoare. Părea că totul e posibil. Până și eu, care sunt destul de critic la orice, credeam că e posibil, că, în sfârșit, au venit vremuri mai bune. Chiar și eu am căzut în plasa unor oameni precum Urecheanu, Filat și alții. Credeam că sunt oameni normali, integri. Dar s-a adeverit să lucrurile stau altfel.

  — Vă gândiți să reveniți în politica din Moldova?

  — Sincer vorbind, mă gândesc la asta și nu exclud această posibilitate. În ce mod se va face acest fapt? Cum? Vom vedea.

  — Îl cunoașteți pe Renato Usaîi? Sunt oameni de la Moldindconbank, apropiați dvs., care l-au sponsorizat în campaniile electorale trecute.

  — Da, îl cunosc.

  — Poate aderați la partidul său? 

  — El își are propriul drum în viață, eu – pe al meu. El are un temperament, o realitate, eu – altul. Suntem foarte diferiți. Noi nu ne potrivim nici la caractere, nici la temperament. Îl stimez, este un om care debordează de idei, este spontan, dar eu sunt altfel de om. Ni-i dificil unul cu altul.

  — Astăzi, în R. Moldova, se vorbește despre două căi: Uniunea Europeană sau Uniunea Euroasiatică. Încotro ar trebui să meargă Moldova?

  — Astăzi, nu văd o altă posibilitate de a ieși din această situație dezastruoasă decât Unirea cu România. Cred că e singura variantă viabilă, reală, ca Moldova să iasă din criză.

  — Vorbiți serios?

  — Foarte serios.

  — În Moldova sunt puțini vorbitori de rusă care-și doresc Unirea cu România…

  — Știți, eu, în primul rând, sunt o persoană rațională, și doar apoi vorbitor de rusă, și nu invers.

  — Credeți că e posibil? Puțin probabil că politicienii moldoveni își doresc să scape din mâini puterea.

  — Haideți să analizăm. Toți vor în UE. Toți vor să trăiască bine. Dar Unirea cu România sub formă de federație sau sub formă de transfer a unor anumite împuterniciri, astăzi este cea mai rapidă cale ca R. Moldova să-și îmbunătățească viața. Haideți să vedem câți copii mor astăzi din cauza faptului că nu primesc ajutor medical calificat? Socotiți câți oameni mor din cauza sărăciei. Dacă putem să-i salvăm prin acțiuni concrete rapide, oare nu trebuie să întreprindem aceste acțiuni?

  — Va fi atunci Unirea cu România unul dintre scopurile dvs. în cazul în care reveniți în politică?

  — V-am spus părerea mea. Dar, nu sunt gata să duc o luptă politică pentru aceasta. Dar dacă vorbim din punct de vedere logic, dacă analizăm ce se întâmplă astăzi în Moldova, dacă vezi că nu există nici o perspectivă pentru această țară, ajung la concluzia că poate nu e cea mai bună, dar singura soluție pentru situația creată.

  — Vă mulțumim!


  Pentru conformitate, Victor MOȘNEAG
  Traducere, Olga BULAT

   

  Citește și: Ucraineni „platonici”, cu afaceri la Chişinău — un articol despre legăturile lui Veaceslav Platon cu mai multe persoane și firme din Ucraina, implicate în afaceri și în R. Moldova

   

  Ne puteți urmări și pe Telegram, unde publicăm investigații și cele mai importante știri ale zilei, dar și pe YouTube, Facebook, Instagram și TikTok.

  Preluarea textelor de pe pagina www.zdg.md se realizează în limita maximă de 1000 de semne. În mod obligatoriu, în cazul paginilor web, ÎN LEAD, trebuie indicat și linkul direct către articolul preluat, iar în text, minim încă un hyperlink la sursa primară. Instituțiile de presă care preiau articole sau imagini pentru emisiuni TV sau radio, vor cita sursa, iar edițiile tipărite vor indica sursa și autorul informației. Materialele de pe www.zdg.md sunt protejate de Legea 139 privind dreptul de autor și drepturile conexe, inclusiv de Codul Deontologic al Jurnalistului din Republica Moldova. Preluarea integrală a materialelor ZdG se poate realiza doar în condițiile unui acord prealabil cu redacția.

 • TRIMITE ȘTIREA TA
  Cunoști o informație de interes public? Trimite-o la ZdG
  FORMULAR

  Abonează-te pentru a fi la curent cu toate noutățile!

  Ziarul de Gardă. Singurul ziar de investigații din Republica Moldova. Abonează-te și tu! Abonează-te

  Ziua Internațională a Studenților: Student din R. Moldova peste hotare vs student străin în R. Moldova

  Tot mai mulți tineri din R. Moldova aleg să studieze la instituții de învățământ superior de peste hotare. Motivele deciziei de a pleca sunt diverse: de la calitatea precară a studiilor la nerecunoașterea diplo…
  Ziua Internațională a Studenților: Student din R. Moldova peste hotare vs student străin în R. Moldova

  VIDEO/ „Împlinesc 17 ani de când citesc Ziarul de Gardă”. De vorbă cu Ion Boțan, fost profesor de limbă și literatură română în comuna Mingir

  Ion Boțan, cititor fidel al Ziarului de Gardă a fost profesor de limbă și literatură română timp de patru decenii în școala din comuna Mingir. S-a născut în comuna Chiperceni, raionul Orhei, iar la Hâncești a v…
  VIDEO/ „Împlinesc 17 ani de când citesc Ziarul de Gardă”. De vorbă cu Ion Boțan, fost profesor de limbă și literatură română în comuna Mingir

  VIDEO/ „În 25 de ani, am asistat doar la distrugerea justiției”. De vorbă cu magistratul Ion Cotea despre un sfert de secol din viața sa

  După un sfert de secol, pe care l-a dedicat sistemului judecătoresc din R. Moldova, magistratul Ion Cotea constată cu regret că în toți acești ani „a asistat doar la distrugerea justiției”. Judecătorul afirmă c…
  VIDEO/ „În 25 de ani, am asistat doar la distrugerea justiției”. De vorbă cu magistratul Ion Cotea despre un sfert de secol din viața sa

  Varianta Omicron: Cazuri confirmate în Italia, Olanda și Germania

  Tot mai multe țări europene raportează primele cazuri suspecte sau chiar confirmate cu noua variantă sud-africană a coronavirusului – Omicron, notează digi24.ro Astfel, cazuri cu noua variantă a virusului…
  Varianta Omicron: Cazuri confirmate în Italia, Olanda și Germania

  România: Condițiile în care se va putea intra la parada de 1 Decembrie

  Șeful Departamentului Situații de Urgență (DSU) din România, Raed Arafat, a declarat că interdicția de intrare la parada de 1 Decembrie pentru cei nevaccinați este valabilă doar pentru zona oficială. Pentru cel…
  România: Condițiile în care se va putea intra la parada de 1 Decembrie

  Inițiativa „The Red Box” a ajuns la Asociația „Casa Mărioarei”: „Trebuie să insistăm ca instituțiile din R. Moldova să fie dotate cu produse de igienă”

  La sfârșitul lunii noiembrie curent, proiectul „Red Box” a ajuns la Asociatia Impotriva Violentei “Casa Marioarei”, care oferă gratuit servicii de asistenţă, cazare şi reabilitare, siguranţă şi…
  Inițiativa „The Red Box” a ajuns la Asociația „Casa Mărioarei”: „Trebuie să insistăm ca instituțiile din R. Moldova să fie dotate cu produse de igienă”