Principală  —  Ştiri  —  Politic   —   Igor Dodon, la revenirea din…

Igor Dodon, la revenirea din Federația Rusă: „Totul va fi bine”

Președintele Igor Dodon a scris pe pagina sa de Facebook că s-a întors mai devremele din Sankt Petersburg decât era planificat. În contextul în care expiră termenul de formarea a unei majorități parlamentare, dar și în contextul în care partidele nu au ajuns încă la un numitor comun, șeful statului susține totuși că există șanse pentru evitarea alegerilor anticipate.

„În următoarele două zile, în Moldova, vom avea foarte mult de lucru și există șansa să evităm alegerile anticipate. Totul va fi bine ..”, a scris Igor Dodon.

Totodată, șeful statului a declarat la Sankt Petersburg că speakerul va fi ales sâmbătă, iar de luni se va începe lucrul „într-un alt regim”.

Acum două săptămâni președintele Igor Dodon depunea o sesizarea la Curtea Constituțională pentru a clarifica când expiră cele trei luni în care partidele care au acces în Parlament pot crea o majoritate parlamentară. În acest răstimp Curtea însă nu s-a expus pe marginea acestei chestiuni, iar pe site-ul instituției nu există informații despre data când va fi examinată sesizarea președintelui.

PSRM va convoca astăzi, 7 iunie, ședința Consiliului Republican al partidului, pentru a analiza deciziile Blocului ACUM, dar și propunerile Partidului Democrat.

Anterior, atât socialiștii, cât și Blocul ACUM, insistau ca anume lor să le revină funcția de speaker al Parlamentului, iar negocierile nu evoluau din această cauză. Pe ultima sută de metri înainte de dizolvarea Parlamentului, ACUM a anunțat că cedează funcția de speaker, cu condiția ca PSRM să voteze la prima ședință a Parlamentului pachetul de legi pentru „eliberarea statului”.

Totodată, și democrații sunt disponibili să renunțe la funcția de speaker, cu scopul de a negocia o majoritate parlamentară cu socialiștii. PSRM nu a răspuns însă încă la invitația democraților de a discuta o coaliție.