Principală  —  Ştiri  —  Politic   —   Guvernul Greceanâi a împărţit mobila…

Guvernul Greceanâi a împărţit mobila de la Parlament

264-mobila2Mai multe covoare de culoare roşie, perdele şi mobilă de birou de la Parlament şi Preşedinţie, care nu au fost distruse complet în urma evenimentelor din aprilie, au fost repartizate de Guvernul Greceanâi pe criterii politice. De aceste obiecte au beneficiat primarii comunişti din localităţile R. Moldova. Administratorul Parlamentului nu ştie cum putea să ajungă mobilierul în teritoriu. Totodată, o altă parte din mobilier se află în depozite şi urmează să fie distribuită la finalizarea investigaţiilor făcute de Procuratură.

Ex-deputata Valentina Cuşnir susţine că în zilele imediat următoare datei de 7 aprilie 2009 mobila veche din Parlament şi Preşedinţie a fost încărcată în camioane şi dusă în direcţii necunoscute. „Comuniştii au luat mobila şi au dus-o undeva. Voronin a dat ordin preşedintelui unei organizaţii de combatanţi să dirijeze încărcarea mobilei”, afirmă Cuşnir.

„Banii publici” – aruncaţi pe fereastră

Deputata a mai spus că, în aprilie 2009, era necesar ca speakerul Marian Lupu să formeze o comisie care să constate toate obiectele de mobilier care nu au fost distruse. O astfel de procedură ar fi fost transparentă şi conformă situaţiei. „În aprilie, trebuia formată o comisie care să stabilească cantitatea şi starea mobilierului. Însă, atunci când evacuau mobilierul din Parlament, ei aruncau scaunele şi mesele pe fereastră. Aşa a fost distrusă o mare parte din mobilă. Să nu uităm că e vorba despre bani publici. Am întrebat responsabilii din Parlament unde a fost dus parchetul. Răspunsul a fost că nu era bun de nimic, pentru că fusese montat pe smoală. Dar, cel puţin, cineva putea să facă focul şi să se încălzească”, afirmă Cuşnir.

Potrivit administratorului Parlamentului, o parte din mobila veche de la Parlament şi Preşedinţie care n-a fost devastată în urma incidentelor din aprilie este depozitată la o unitate militară din capitală şi la un depozit de la Stadionul Republican.

ZdG a relatat anterior că o altă cantitate de mobilier a fost transmisă de Guvernul Greceanâi în teritoriu. Mai exact, beneficiarii sunt primarii care au candidat la alegerile locale din 2007 din partea fracţiunii comuniste. Unul dintre liderii locali este Ion Zloi, primarul satului Donduşeni, r. Donduşeni, membru al PCRM. El a beneficiat de trei camioane cu mobilă. „Noi am fost de trei ori la Parlament şi am adus trei maşini cu mobilă.”

Primarul satului Donduşeni ne-a spus că, în luna aprilie, a trimis o scrisoare la Guvern prin care solicita să i se transmită mobilă pentru amenajarea Casei de Cultură din localitate. Astfel, Guvernul i-a transmis mai multe bunuri. „Am adus 14 covoare, câteva mese, scaune, un frigider şi un condiţioner, dar este de acela vechi, noi am încercat să-l instalăm, dar n-am reuşit”.

264-mobilaLa nivel ofcial, nu s-a dat nicio dispoziţie de repartizare

De altfel, Constantin Stratan, şeful Direcţiei General-Administrative a Aparatului Parlamentului, spune că, în luna aprilie, s-a făcut o comisie de inventariere a tuturor bunurilor. Acesta mai spune că documentele ce vizează cantitatea de mobilă ce nu a fost distrusă se află la Procuratura Generală, unde sunt examinate. Fiind întrebat dacă s-a luat o decizie ca mobilierul să fie repartizat unor instituţii publice care au nevoie de aceste bunuri, Stratan a răspuns că, doar după ce vor finaliza investigaţiile Procuraturii, va fi adoptată o decizie de repartizare. Funcţionarul a mai subliniat că, la nivel oficial, nu a primit nicio dispoziţie de distribuire a mobilei şi nu cunoaşte cum anume mobila putea fi transmisă în teritoriu. „Procuratura trebuie să se pronunţe şi în această situaţie”, a spus el.

„Constatarea consecinţelor materiale ale evenimentelor din aprilie, inclusiv distrugerea mobilierului, face parte din dosarul penal de bază. Noi nu avem informaţii că mobila evacuată din Parlament a fost transmisă în teritoriu”, susţine Igor Popa, şef al Şecţiei exercitare a urmăririi penale în cauze excepţionale din cadrul Procuraturii Generale. Acesta a mai precizat că ancheta se află la etapa cercetării, fără a ne oferi mai multe informaţii.

Direcţia anchetei parlamentare

După 7 aprilie 2009, a fost formată prima Comisie Parlamentară care avea să stabilească consecinţele şi modul de desfăşurare a evenimentelor din aprilie. Potrivit unui membru al comisiei respective, această structură nu a luat în calcul situaţia mobilierului de la cele două instituţii de stat. „Comisia parlamentară nu a avut nicio atribuţie la soarta mobilei. Scopul anchetei era altul”, ne-a spus ex-speaker-ul Vladimir Ţurcanu.

Totodată, în calitate de vicepreşedinte al Parlamentului, el a dat indicaţii de a se face inventarierea mobilierului şi de a-l depozita. „Mobila care a fost utilă cât de cât am depozitat-o. Nu sunt la curent că a fost dusă în teritoriu”, afirmă Ţurcanu.

După scrutinul din 29 iulie 2009, a fost constituită o altă comisie parlamentară, care urma să investigheze aceleaşi evenimente. Preşedintele comisiei, Vitalie Nagacevschi, fiind întrebat dacă comisia analizează ce cantitate de mobilă a fost distribuită în teritoriu de Guvernul Greceanâi pe baza criteriilor politice, a răspuns că este prea devreme să vorbim despre constatările comisiei. „Nu pot să vorbesc la acest moment despre constatările comisiei, atâta timp cât raportul nu a fost finalizat definitiv.” Sursa a precizat că, „într-o hotărâre parlamentară, este indicat drept obligatoriu faptul că ancheta ar trebui finalizată până pe 20 aprilie 2010, dar eu sper ca ea să fie realizată până la sfârşitul lunii martie”, a conchis Nagacevschi.

Amintim că, în urma evenimentelor din 7 aprilie 2009, după ce au fost devastate şi incendiate cele două instituţii de stat, a fost evacuat mobilierul vechi. Astfel, pe 9 aprilie, mai multe camioane transportau obiectele rămase către două depozite. Se pare, însă, că printre camioane, la indicaţia unor demnitari, au fost strecurate şi alte unităţi de transport, care aveau să expedieze bunurile în teritoriu.

Iurie SANDUŢA