Principală  —  Ştiri  —  Politic   —   Guvernul al cărui mandat a…

Guvernul al cărui mandat a încetat va putea încheia tratate internaționale. Proiectul, aprobat de Parlament

Legislativul a aprobat vineri, 23 aprilie, acordarea unor competențe suplimentare Guvernului a cărui mandat a încetat. Astfel, Executivul aflat în demisie va putea încheia tratate internaționale.

Proiectul de modificare a Legii cu privire la Guvern prevede, în special, excluderea interdicției în ceea ce privește competența încheierii tratatelor internaționale care implică angajamente financiare pentru Republica Moldova. Oferirea acestor competențe unui Guvern a cărui mandat a încetat urmărește scopul evitării pierderilor financiare eminente, menționează autorii inițiativei legislative – deputații Fracțiunii parlamentare PSRM.

Deputații argumentează că Parlamentul a recepționat numeroase scrisori de intenție ale autorităților centrale de specialitate (Ministerul Afacerilor Interne, Ministerul Agriculturii, Dezvoltării Regionale și Mediului), care se confruntă cu impedimentul încheierii tratatelor internaționale cu conținut financiar. Acest fapt determină dificultăți și chiar imposibilitatea de a valorifica  proiecte de asistență financiară externă.

La 4 martie, magistrații Curții Constituționale (CC) au admis parțial sesizarea depusă de președinta Maia Sandu care a cerut să fie verificată constituționalitatea mai multor articole de lege care limitează președintele țării și Guvernul demisionar în exercitarea atribuțiilor.

Atunci CC a declarat inadmisibilă partea din sesizare în care se cerea interpretarea dacă Guvernul poate încheia tratate internaționale care implică angajamente financiare pentru R. Moldova și să își asume angajamente pentru o perioadă nedeterminată sau pentru o perioadă ce depășește un an ori a căror valoare este disproporționată în raport cu cheltuielile necesare pentru administrarea treburilor publice curente sau pentru gestionarea unor situații de urgență.