Principală  —  Ştiri  —  Politic   —   Fostul premier al României, Dacian…

Fostul premier al României, Dacian Cioloș, cere o reprezentare mai mare în Parlament pentru românii din diaspora

Europarlamentarul USR-PLUS, Dacian Cioloș, a susţinut după prezentarea numărului de voturi din străinătate pentru alegerile prezidenţiale 2019, că este nevoie să crească numărul parlamentarilor care îi reprezintă pe românii din diaspora.

„Salut participarea-record la vot a românilor din Diaspora. Consider că este o urgență amendarea legii electorale, astfel încât aceștia să fie reprezentați de un număr de parlamentari proporțional cel puțin cu participarea lor la vot”, a scris Cioloş pe pagina sa de Facebook.

Potrivit fostului premier al României, „astăzi, voturile din Diaspora înseamnă aproximativ 10% din totalul voturilor, dar Diaspora are doar 1,5% din locurile din parlament”. Cioloş susţine că acest lucru „este o încălcare flagrantă a principiului egalității cetățenilor și, implicit, cu cel al egalității între voturile acestora. Or, ce fel de vot egal este acesta? Românii, oriunde s-ar afla, trebuie încurajați să voteze, pentru că astfel ei păstrează legătura cu țara, iar țara păstrează speranța că într-o zi se vor întoarce”.

„Dar dincolo de modificarea legislației electorale, îmi doresc să văd un număr cât mai mare de români plecați din țară întorcându-se pentru a se implica direct, chiar prin candidaturi, la alegerile locale de anul viitor”, a conchis președintele PLUS.

Potrivit DIGI 24, în prezent, în urma alegerilor parlamentare din România, în 2016, românii din străinătate sunt reprezentați de patru deputați și doi senatori, de la USR, PNL și PMP.

Potrivit ultimelor date ale Biroului Electoral Central, în diasporă au votat 944.077 de alegători. Este cea mai mare prezență înregistrată la alegerile prezidențiale de după 1989, în ceea ce privește votul românilor din străinătate. Numărul românilor din străinătate care au votat în turul 2 a fost cu peste 300.000 mai mare decât cel înregistrat în primul tur. La alegerile prezidențiale din 2014, votaseră doar 379.000 de români.

Cei mai mulți români au votat în Italia – 190.328 de voturi înregistrate, urmați de cei din Marea Britanie – 170.763 și Germania – 154.419. Peste o sută de mii de voturi au fost înregistrate și în Spania, unde au votat 131.618 de români. Topul este urmat de R. Moldova unde şi-au exprimat opţiunea de vot peste 52.000 şi Franţa peste 45.000.

Klaus Iohannis câştigă alegerile prezidenţiale 2019, cu un scor total de 66,5 la sută din voturi, în timp Viorica Dăncilă a acumulat doar 33,95% de voturi.