Principală  —  Ştiri  —  Politic   —   Flash-mob la Președinție: PAS cere…

Flash-mob la Președinție: PAS cere declararea stării de urgență în agricultură și alocarea a cel puțin 1 miliard de lei pentru a salva sectorul agricol de la colaps

Deputații PAS, alături de mai mulți reprezentanți și susținători ai Partidului Acțiune și Solidaritate (PAS), au organizat vineri, 6 august, un flash-mob în fața Președinției și au cerut convocarea de urgență a ședinței Parlamentului, declararea stării de urgență în agricultură, rectificarea bugetului și alocarea a cel puțin un miliard de lei pentru a salva sectorul agricol de la colaps.

Participanții la protest au scandat: „Salvăm agricultorii!ˮ, exprimându-și solidaritatea cu agricultorii din țară.

Lidera PAS, Maia Sandu, a vorbit despre „situația catastrofală din agricultură” și a cerut guvernării implementarea acțiunilor urgente pentru a salva sectorul agricol.

În timp ce personajul din spatele acestui gard se plimbă cu mașini de lux pe arătura oamenilor, agricultorii se confruntă cu cea mai cumplită secetă din ultima jumătate de secol. De la nord la sud, de la vest la est, speranțele oamenilor se topesc.

Toată lumea se plânge pe situația catastrofală din agricultură. Toți au pierderi foarte mari, din cauza secetei și a altor calamități cu care s-au confruntat în acest an. Gospodăriile conduse de agricultori cinstiți trebuie să concureze cu companiile unor funcționari, care prin interpuși, au pus mâna pe pământuri și mănâncă din subvenții. Agricultorii cinstiți nu pot supraviețui, din cauza monopolurilor.

Oamenii ne spun că toate investițiile lor, în semințe, combustibil, lucrări, au ars, împreună cu plantele care au ars din cauza secetei. Ei nu vor avea ce să semene la toamnă, nici la primăvară, dacă statul nu va interveni să îi ajute. Acești oameni nu au cu ce să-și întoarcă creditele, nu au cu ce să plătească salariile angajaților din sectorul agricol. Fermierii ne spun că nu au ce să le dea bătrânilor de la care au închiriat pământurile. Sunt sute de mii de oameni, care sunt afectați de această secetă”, a subliniat președinta PAS.

Astfel, Maia Sandu a expus solicitările PAS către Parlament și Guvern și a propus tuturor forțelor politice din Parlamentul Republicii Moldova să se întrunească de urgență, să discute împreună cu reprezentanții fermierilor și agricultorilor, să analizeze soluțiile propuse de PAS, să identifice și alte soluții și să ceară guvernului implementarea cât mai rapidă a soluțiilor identificate pentru a salva domeniul agricol.

Solicitările PAS sunt:

  • – Convocarea de urgență a ședinței Parlamentului;
  • – Rectificarea bugetului;
  • – Alocare a cel puțin un miliard de lei pentru a ajuta sectorul agricol;
  • – Declararea stării de urgență în agricultură;
  • – Prelungirea termenilor de achitare a creditelor;
  • – Moratoriu pe procedura de insolvabilitate în agricultură;
  • – Să se ia măsuri urgente de susținere a sectorului zootehnic, care este pe cale de dispariție în Republica Moldova.

În acest context, membrii PAS au anunțat că, dacă săptămâna viitoare nu va fi un răspuns responsabil din parte autorităților statului, atunci pe 16 august vor fi chemați oamenii la protest pentru a susține cerințele din sectorul agricol.