Principală  —  Ştiri  —  Politic   —   Experții comentează „atacurile” lui Dodon…

Experții comentează „atacurile” lui Dodon la adresa ambasadorilor străini: „Merge pe căile lui Plahotniuc”

Președintele R. Moldova, Igor Dodon, consideră că unii ambasadori acreditați în țara noastră „încearcă să blocheze dialogul noului Guvern cu Bruxellesul”. Experții precizează că asemenea declarații nu se încadrează în cutuma relațiilor internaționale.

Șeful statului, care se declară lider informal al PSRM, susține că „cel puțin 3-4 ambasadori dezinformează capitalele europene”.

„Am discuții permanent cu dânșii, le-am dat un mesaj. Noi vedem că unii dintre ei încearcă să blocheze dialogul noului Guvern cu Bruxellesul. Blochează. Dezinformează Bruxellesul. Eu nu voi da nume, pentru că ei se cunosc, cel puțin 3-4 ambasadori care se ocupă de relațiile bilaterale RM-UE merg pe la diferite instituții, blochează proicte care sunt deja lansate, spun că nu trebuie de dat bani la acest Guvern ș.a.m.d.”, a afirmat acesta în cadrul ediției publicate vineri, 14 februarie, a rubricii sale „Președintele răspunde”.

Mai mult, Dodon, le-a spus diplomaților că el consideră că „sarcina unui ambasador este să dezvolte relațiile bilaterale” și i-a asociat cu partide politice de opoziție.

„Dacă dumneavoastră sunteți tare îndrăgostiți de vreun partid politic, că unii dintre voi mi se pare că deja sunteți membri ai PAS cu DA… Vreți să fiți membri de partid? Bine, probabil, primiți cetățenia R. Moldova, faceți politică în R. Moldova, dar eu vă rog foate mult: haideți să ne ocupăm de dezvoltarea relațiilor bilaterale, ci nu de promovarea imaginii unui partid sau altuia”, a continuat președintele.

Expertul în politică externă și politică europeană Iulian Groza menționează că declarațiile lui Dodon îi amintesc de cele ale lui Filip făcute în 2018, „când a venit cu mesaje destul de categorice și dure la adresa ambasadorilor UE, după ce a fost suspendată asistența macrofinanciară pentru R. Moldova”.

„Același limbaj, dar de această dată chiar și mai categoric. Cu siguranță, asemenea declarații nu se înscriu în cutuma diplomatică și a relațiilor internaționale, nu-i face față unui președinte. Sunt niște speculații și atacuri la adresa întregului corp diplomatic acreditat în R. Moldova. Nu am auzit vreodată un președinte care să se pronunțe în așa fel”, a conchis Groza pentru ZdG.

Analistul politic Veaceslav Berbeca a explicat pentru ZdG că Dodon a transformat astfel corpul diplomatic în „țap ispășitor” pentru electoratul său, motivul fiind faptul că nu sunt bani și nu sunt inițiate proiectele promise.

„Relațiile RM-UE oricum sunt proaste, fiindcă Igor Dodon este considerat un partener neserios, față de care nu poți să ai încredere: spune una și face altceva”, a comentat expertul.

El îl îndeamnă pe liderul informal al socialiștilor să dea numele ambasadorilor la care se referă „dacă este așa îndrăzneț”, ci nu să utilizeze politica sa doar pentru a arunca fumigene.

Totodată, acesta susține că trebie să fie luate în considerare și faptul că PSRM este un partid prorus, dar și că Dodon nu este primit de liderii străini.

„Chiar dacă ambasadorii la care se referă ar vorbi de bine R. Moldova, situația nu s-ar schimba, fiindcă dumnealui merge pe căile pe care a mers și Plahotniuc: concentrarea mass-mediei, controlul instituțiilor de stat. Pe lângă ambasadori mai sunt și alți oameni care discută cu instituțiile UE. Mesajul ar trebui perceput ca o frustrare a lui Igor Dodon. El este izolat, nu are posibilitatea să se întâlnească cu liderii internaționali decât pe holuri, unde să-și facă niște fotografii și să le publice pe Facebook. Atitudinea UE, a statelor ocidentale este că până nu demonstrează că reforme nu se fac, atunci nici relațiile nu vor fi foarte bune. El este responsabil în R. Moldova când vorbim despre prevenirea corupției și alte chestii. (…) Relațiile cu statele occidentale nu vor fi afectate, cum a spus, de exemplu, România: colaborarea va continua prin intermediul autorităților publice locale, nu centrale. Partenerii deja s-au obișnuit cu ceea ce spune Dodon. El e lider compromis pentru Occident. Am impresia că îl sfătuiesc aceiași oameni care erau la Plahotniuc”, a subliniat Berbeca pentru ZdG.

Acum câteva zile, Dodon a atransmis un mesaj și către ambasadorii R. Moldova.