Principală  —  Ştiri  —  Politic   —   După contracte de sute de…

După contracte de sute de milioane cu statul, vrea funcţia de primar de Chişinău

Omul de afaceri Vasile Chirtoca, propus de comunişti pentru funcţia de primar al Chişinăului, a beneficiat în ultimii ani de contractele cu statul de aproximativ 300 de milioane de lei. Aceste calcule sunt făcute numai din datele disponibile pe ultimii doi ani de la Agenţia de Achiziţii Publice şi în urma analizării unui raport al Curţii de Conturi de la o singură companie de stat.

Candidatul PCRM la funcţia de primar al capitalei a câştigat în ultimii ani, prin intermdiul firmelor sale, sute de contracte cu instituţiile statului. Holdingul „DAAC Hermes”, controlat de Chirtoca, administrează zeci de firme, însă doar cinci din ele au avut parteneriate de invidiat cu statul.

Datorită unui raport a Curţii de Conturi din anul 2011, ce viza activitatea Moldtelecom pentru anii 2009-2010, deducem că o firmă a candidatului la funcţia de primar al capitalei a câştigat contracte cu sume de opt zerouri. Potrivit raportului, doar în doi ani compania „DAAC System Integrator” a livrat companiei de stat în telecomunicaţii echipamente de peste 180 de milioane de lei. Această sumă reprezentând aproximativ 10% din totalul achiziţiilor pe doi ani ale Moldtelecom-ului. Totodată „DAAC System Integrator” este a doua în lista companiilor cu cele mai mari contracte cu această întreprindere de stat, fiind depăşită doar de compania chineză Huawei Technologies, care a încheiat contracte de aproximativ 300 de milioane de lei. Alte date despre achiziţiile publice ale companiei Moldtelecom în care ar putea figura firma candidatului la primărie nu există.

Din informaţiile de la Achiziţii Publice, care sunt disponibile doar de la începutul anului 2013, putem vedea că firmele din grupul DAAC Hermes au câştigat, doar în ultimii doi ani şi jumătate, peste 300 de licitaţii, valoarea contractelor fiind de zeci de milioane de lei.

Cele mai „grase” contracte din ultimii ani i le-a adus lui Chirtoca aceeaşi firmă, „DAAC System Integrator”, şi licitaţiile cu Casa Naţională de Asigurări Sociale (CNAS). Un singur contract cu această instituţie a adus candidatului la primăria capitalei peste 8 milioane de lei. Este vorba de un contract din decembrie 2013. Un alt contract de peste 6 milioane de lei a fost semnat între CNAS şi „DAAC System Integrator” în vara anului 2013. În ambele cazuri firma lui Chirtoca a livrat acestei companii servicii de suport Hardware şi Software a Sistemului Informaţional CNAS. Dacă e să ne conducem după pagina web a Achiziţiilor Publice, companiile lui Chirtoca au beneficiat de contracte de peste 18 milioane de lei doar cu CNAS. Totodată, aceeaşi pagină web ne arată că la cinci din cele şapte licitaţii cu această instituţie au participat doar companiile lui Vasile Chirtoca.

DAAC System Integrator a mai câştigat şi un contract de peste 4 milioane de lei cu Banca Naţională a Moldovei (BNM). Contractul a fost încheiat la sfârşitul anului 2013 şi presupunea oferirea de soluţii pentru infrastructura hard a BNM.

Totodată, este bine cunoscut faptul că DAAC Hermes şi companiile DAAC Auto, DAAC Autosport reprezintă furnizorii de maşini preferaţi de majoritatea instituţiilor statului. În lista lungă a instituţiilor statului care aleg în mod straniu să procure maşini doar de la firmele lui Chirtoca intră: Parlamentul, Preşedinţia, Curtea de Conturi, Procuratura Generală, Serviciul Vamal, Ministerul Muncii, dar şi multe alte instituţii ale puterii centrale. În total, numai în doi ani, companiile lui Chirtoca au beneficiat de contracte în sumă de aproximativ 120 milioane de lei.

Amintim că, sâmbătă, 25 aprilie, plenara PCRM l-a desemnat pe Chirtoca candidatul formaţiunii la funcţia de primar de Chişinău.

Erată: În numărul tipărit al ZdG s-a strecurat o greşeală. În ziar a apărut suma de 120 de milioane de dolari, în realitate fiind vorba de lei. ZdG îşi cere scuze pentru această eroare care nu a fost una intenţionată.

A.B.