DOC/ Socialiștii au readus în Parlament un proiect respins în 2016

DOC/ Socialiștii au readus în Parlament un proiect respins în 2016
13 vizualizări
20 ianuarie 2020 | 17:39

Deputații socialiști Chiril Tatarlî și Ivan Zabunov au înregistrat un proiect de lege prin care propun ca raionul Taraclia să aibă „statut etnocultural”.

Conform noțiunii înaintate, „statutul raionului etnocultural Taraclia din Republica Moldova este o formă de atutodeterminare etnoculturală a cetățenilor Republicii Moldova care locuiesc în mod compact pe teritoriul raionului Taraclia, se identifică cu comunitatea etnică a bulgarilor în scopul soluționării de sine stătătoare a problemelor de menținere a identității, dezvoltare a limbii, educație și cultură națională”.

Inițiativa prevede că dreptul la statut de raion etnocultural nu este identic cu dreptul la autodeterminare național-teritorială, iar la efectuarea reformei teritorial-administrative Republica Moldova garantează păstrarea, integritatea și funcționarea plenară a raionului în hotarele sale existente.

În proiect mai este scris că raionul etnocultural Taraclia poate crea instituții de învățământ cu predare în limba bulgară, precum și teatre, muzee, biblioteci, iar organele executive ale Republicii Moldova vor acorda asistență în crearea acestora.

„Finanțarea activității legate de realizarea drepturilor raionului etnocultural Taraclia se efectuează din contul mijloacelor raionului, instituțiilor și organizațiilor, persoanelor particulare, precum și din contul altor surse neinterzise de lege. Organele executive pot acorda asistență raionului cu statut etnocultural din contul mijloacelor bugetare, în conformitate cu legislația bugetară a Republicii Moldova”, este menționat în proiect.

„Considerăm că, susținând susținând această inițiativă legislativă și manifestând respect față de drepturile minorităților naționale, cultura, limba tradițiile, autonomia etnoculturală, vom contribui la menținerea păcii și armoniei interetnice în țara noastră”, argumentează deputații socialiști.

Un proiect de lege similar a fost înaintat anterior de către deputații comuniști.

„Prevederile proiectului contravin mai multor norme constituționale. Normele conținute în proiect nicidecum nu se încadrează în scopul promovării proiectului, enunțat de autori ca unul cu caracter social-cultural, ce reglementează probleme de educație, limbă sau cultură. Din contra, desprindem intenția de a crea pe teritoriul Republicii Moldova încă o unitate administrativ teritorială autonomă cu statut special (similar UTA Găgăuzia), dar care este ascunsă sub „statut al raionului etnocultural Taraclia”. Astfel, autorii neglijează prevederile Constituției, care statuează că Republica Moldova este un stat unitar, integru și indivizibil”, transmitea Centrul de Analiză şi Prevenire a Corupţiei într-un raport de expertiză.

În 2016, el a fost respins. Guvernul califica proiectul ca fiind „inoportun”, constatând „lipsa argumentărilor temeinice, convingătoare și concludente”.

MAIL AUTOR

Abonează-te pentru a fi la curent cu toate noutățile!

Fiind abonat la Ziarul de Gardă, vei fi mereu informat de cele mai recente evenimente și noutăți! Abonează-te

Banca Națională a Moldovei: Bancnota de 100 de lei, cea mai des falsificată

Pe parcursul anului 2017 numărul contrafacerilor de monedă națională în sistemul bancar a totalizat 3 960 de bancnote. Potrivit unui raport al Băncii Naționale a Republicii Moldova (BNM), acest număr este în de…
Banca Națională a Moldovei: Bancnota de 100 de lei, cea mai des falsificată

ONG-urile susțin că Parlamentul a procedat ilegal în cazul Sturza

Organizațiile semnatare consideră că declarația de ieri a Președintelui Parlamentului despre eșuarea tentativei de investire a Guvernului ca urmare a lipsei cvorumului este una nefondată și solicită Parlamentul…
ONG-urile susțin că Parlamentul a procedat ilegal în cazul Sturza

Viorel Morari, suspendat din funcția de procuror-șef al PA

Viorel Morari a fost suspendat din funcția de procuror-șef al Procuraturii Anticorupție. La solicitarea procurorului general, CSP a admis demersul cu privire la suspendarea lui Viorel Morari din funcția de proc…
Viorel Morari, suspendat din funcția de procuror-șef al PA

Guvernul va aloca 41 de mii de dolari pentru onorariile avocaților care apără statul în dosarul Energoalians

Guvernul va aloca din fondul de rezervă peste 41 de mii de dolari americani pentru a achita onorariile biroului de avocați Bukh Law Firm, P.C., New York, care reprezintă interesele statului la examinarea litigi…
Guvernul va aloca 41 de mii de dolari pentru onorariile avocaților care apără statul în dosarul Energoalians

Când și cum va fi petrecut pe ultimul drum Regele Mihai?

Casa Regală a anunțat programul funeraliilor Regelui Mihai I al României, care s-a stins din viață la 5 decembrie, la vârsta de 96 de ani, la reședința din Elveția.
Când și cum va fi petrecut pe ultimul drum Regele Mihai?

Reacția unor deputați ACUM la majorările anunțate de Dodon

Deputatul blocului electoral ACUM, Sergiu Litvinenco, susține că banii pe care Guvernul Chicu spune că îi va folosi pentru majorările de pensii, salarii și indemnizații, anunțate, astăzi, 18 noiembrie, de preșe…
Reacția unor deputați ACUM la majorările anunțate de Dodon