Principală  —  Ştiri  —  Politic   —   PUN sesizează Curtea Constituțională cu…

PUN sesizează Curtea Constituțională cu privire la victimele deportărilor sovietice

Partidul Unității Naționale (PUN) sesizează Curtea Constituțională (CC) cu privire la victimele deportărilor staliniste. Autorii sesizării solicită declararea neconstituționalității sintagmei „copiii persoanelor supuse represiunilor care s-au născut în locurile de represiune sau în drum către ele se consideră copii proveniți din căsătoria încheiată până la represiune”.

Este vorba despre o categorie de aproximativ 300 de persoane cărora li s-au luat drepturile elemenatre de a beneficia de statutul se victime ale represiunilor regimului totalitar comunist”, a declarat președintele PUN, Octavian Țîcu.

Autorii sesizării susțin că sintagma „copiii persoanelor supuse represiunilor care s-au născut în locurile de represiune sau în drum către ele se consideră copii proveniți din căsătoria încheiată până la represiune” este contrară prevederilor articolului 1 din Constituție, articolului 4 și articolului 16 alin.1 și 2, care stabilește principiul egalității și care menționează că „toți cetățenii R. Moldova sunt egali în fața legii și autorităților publice fără deosebire de rasă, naționalitate, origine etnică, religie, sex, apartenență politică, avere sau aparteneță socială”.