Principală  —  Ştiri  —  Politic   —   DOC/ Apelul Delegației R. Moldova…

DOC Apelul Delegației R. Moldova în Comisia Unificată de Control: Partea transnistreană încearcă într-un mod cinic să profite de starea de urgență stabilită

promo-LEX

Delegația Republicii Moldova în Comisia Unificată de Control (CUC) condamnă acțiunile cu caracter unilateral ale exponenților de la Tiraspol, care, sub pretextul gestionării regimului stării de urgență, au fortificat ilegal infrastructura ,,posturilor de control” în perimetrul Zonei de Securitate.

CUC a formulat un apel, prin care a solicitat componentei transnistrene să dispună măsuri imediate în vederea deblocării activității observatorilor militari și a eliminării necondiționate a barierelor instalate neautorizat și abuziv, cu informarea în termeni restrânși a conducătorilor delegațiilor în CUC și a reprezentanților Ucrainei și ai OSCE în CUC.  

,,Cu regret constatăm că partea transnistreană încearcă într-un mod cinic să profite de starea de urgență stabilită pe ambele maluri ale Nistrului în legătură cu lupta împotriva virusului COVID-19 pentru a consolida propria „frontieră” și a-și impune „regulile” în zona de responsabilitate a comunității Forțele de menținere a păcii”, se menționează în apelul CUC.

Totodată, delegația moldovenească a intervenit în adresa tuturor participanților în CUC cu solicitarea de a fi depuse toate eforturile posibile în vederea lichidării încălcărilor fixate, neadmiterii acestora pe viitor, precum și a stabilirii unor mecanisme de conlucrare efective a Forțelor Mixte de Pacificare, în strictă conformitate cu prevederile documentelor-cadru ale misiunii de menţinere a păcii de pe râul Nistru.

Apelul Delegației Republicii Moldova în Comisia Unificată de Control by Alina Frunza on Scribd

Odată cu instituirea stării de urgență în stânga Nistrului la data de 17 martie, în localitățile Cocieri și Corjova din raionul Dubăsari au fost blocate o mare parte a drumurilor ce fac legătură între satele comunelor Cocieri și Corjova.

În acest sens, asociația „Promo-LEX” a adresat un apel public autorităților R. Moldova în care menționează că pe drumurile principale, aceste blocaje sunt constituite din reprezentanți ai „serviciului de grăniceri”, care circulă liber și monitorizează, iar pe drumurile adiacente, blocajele sunt formate din blocuri de beton, grămezi de pământ sau alte impedimente create artificial pentru a nu admite circulația.