Principală  —  Ştiri  —  Politic   —   Din Copenhaga la Berlin, din…

Din Copenhaga la Berlin, din Los-Angeles la Sacramento. Eforturile moldovenilor din străinătate pentru a vota

Deși sunt plecați de ani buni din țară, conaționalii noștri spun că sunt cu gândul acasă și urmăresc cu mare interes tot ce se întâmplă în viața politică de la Chișinău, iar duminică vor participa la alegeri indiferent de distanța care îi separă de secțiile de vot.

gheorghe-donciu-danemarca-a-votat-la-berlin-2016-primul-tur-2
Grupul de moldoveni din Copenhaga au călătorit aproape o mie de km pentru a vota la Berlin

Gheorghe Donciu este un tânăr moldovean care locuiește  în orașul danez Copenhaga, acolo unde își face studiile. Pentru al doilea tur al alegerilor, la fel ca și în primul, Gheorghe spune că va merge la Berlin pentru a-și exprima votul. „Merg împreună cu fratele meu și câtiva prieteni. Sunt gata să fac acest drum lung pentru că sunt convins că fiecare vot contează și este datoria fiecăruia dintre noi. Deși nu pot avea așteptări foarte mari de la viitorul președinte, că va schimba acest sistem corupt peste noapte, există totuși o speranță că în viitorii 4 ani de mandat vor veni rând pe rând reforme de succes și președintele se va implica activ în problemele țării. Celor de acasă le transmit să iasă la vot într-un număr cât mai mare pentru că orice vot contează. Urmărind cum diaspora se mobilizează și fiecare parcurge sute sau mii de kilometri, mă motivează și mai mult să merg să-mi exprim votul. Avem nevoie de o schimbare și momentul este acum”, spune tânărul.

Alexandru Urusciuc este un alt conațional de-al nostru plecat departe de casă deja de 3 ani. L-au alungat, spune el, corupția și legile imperfecte care împiedică țara să se dezvolte. Deși acum se află departe de politica de la Chișinău, Alexandru spune că este de datoria fiecărui cetățean să meargă la vot. „În turul doi fiecare vot contează. Noul președinte trebuie să fie un om integru care nu are legături oligarhice și este gata sa lupte cu corupția. Toti nomenclaturiștii si kgb-iștii trebuie sa stea la pușcărie pentru trădare de neam și de patrie. Ei de 25 de ani se gândesc doar la burta lor și la interesele celor care îi finanțează”, declară Alexandru, care, pentru a putea pune ștampila în dreptul candidatului său favorit va trebui să meargă din Los-Angeles, acolo unde locuiește, în Sacramento, la o distanță de peste 600 de km într-o singură direcție. „Vom merge cu 2-3 mașini cu câte 4-5 persoane în fiecare. Celor de acasă le sugerez să voteze cu cap, să facem schimbarea și să împrospătăm clasa politică”, îndeamnă moldoveanul stabilit peste ocean.


Citiți și:

6 mii de km pentru un vot. „Indiferent de distanță vreau sa particip. Este puținul pe care îl pot face”

12 mii de km pentru un vot. Povestea unei moldovence din Dubai care va merge la vot în Italia

Au făcut o mie de km pentru a vota. „Vrem un președinte care să ne facă mândri de locul din care venim”