Desființarea Stadionului Republican, votată în Parlament. Ce i-a nemulțumit pe unii deputați – Ziarul de Gardă
 • Desființarea Stadionului Republican, votată în Parlament. Ce i-a nemulțumit pe unii deputați

  Desființarea Stadionului Republican, votată în Parlament. Ce i-a nemulțumit pe unii deputați
  Vladimir US facebook.com/asociatia.oberliht/
  20 iulie 2018 | 16:55

  Vitalie Iurcu, Secretar de Stat în domeniul economic în cadrul Ministerului Economiei și Infrastructurii, a prezentat astăzi, 20 iulie, în fața legislativului, Proiectul de lege prin care  Stadionul Republican se desființează, iar terenul acestuia va fi transmis în gestiunea Ambasadei Statelor Unite în Republica Moldova, pentru construirea unui nou sediu. După mai bine de o oră de dezbateri și după ce deputații socialiști au părăsit în semn de protest sala, Proiectul a fost votat în ambele lecturi.

  Întrebat de Alina Zotea, deputată din partea fracțiunii Partidului Liberal, de ce arena polivalentă „Arena Chișinău” nu este construită pe terenul fostului Stadion Republican, Iurcu a răspuns că un astfel de proiect nu este binevenit în centrul orașului.

  „Este imposibil ca în anul 2018 să plasăm un obiectiv de un astfel de volum în centrul or. Chișinău. Practica internațională arată că în majoritatea țărilor astfel de obiecte se scot în afara orașului”, a menționat Iurcu. „Domnule Iurcu, aceasta este o scuză, pentru că există și Manejul, ar fi putut fi această arenă în centrul Chișinăului, nu cred că era o problemă, mai ales că eu știu că din imposibil, voi faceți posibil, câteodată”, a ripostat deputata Zotea.

  Liderul Partidului Comuniștilor din R. Moldova, Vladimir Voronin, a declarat că zilele trecute s-a întâlnit cu ambasadorul SUA la Chișinău, căruia, susține Voronin, i-a spus direct că „afacerea cu stadionul Republican” este o „mită pentru SUA” din partea R. Moldova.

  „Vzeatca, bolshaia. Și dacă pe acest teren se constriește ambasadă, acesta va fi terenul care ocupă locul doi în lume unde SUA a construit ambasade. Noi, Moldova, oferim așa teren, așa bogăție. SUA a cumpărat toată lumea „za stekleaniye busi”, aduceți-vă aminte istoria SUA. Acei care acum se află la guvernare și se numesc guvernare vin acum cu această mită oferită SUA. Aceasta-i mită. Pentru ce? Pentru ca să nu căutăm miliardul, pentru ca să nu facem alte lucruri în țară? De ce facem noi așa cadouri?”, a declarat în plenul Parlamentului Vladimir Voronin.

  Totodată, acesta a menționat că i-ar fi propus ambasadorului SUA să construiască un spital de Traumatologie și Ortopedie din banii americani, astfel, locul de vis-a-vis de Ambasada Federației Ruse, din centrul Chișinăului, pe bulevardul Ștefan ce Mare și Sfânt unde este amplasat actualmente spitalul, ar fi la dispoziția lor pentru construcția ambasadei.

  Președintele Parlamentului, Andrian Candu, a ironizat pe seama celor spuse de lideurl PCRM: „Să înțelegem că noi v-am stricat înțelegerea, ați avut o înțelegere și Guvernul a venit și v-a stricat înțelegerea”.

  Deputatul liberal, Lilian Carp, l-a întrebat pe Vitalie Iurcu dacă până în prezent a fost sau nu identificat un alt teren unde va fi construit un nou Stadion Republican. „Banii care vor rezulta din vânzarea actualului teren, vor fi un bun început pentru construcție unui nou teren. Da, ați luat decizia de a vinde, dar viziune pentru un nou stadion aveți sau nu?”, a întrebat deputatul PL.

  „Eu văd situația în felul următor: orice bani de la vânzarea a orice avem noi, ajung în bugetul de stat. Ministerul de Finanțe vine cu aprobarea distribuirii bugetului, unde este și componenta de cultură, de sport, pe care o votați toți împreună. Depinde numai de plenul Parlamentului cum vor fi gestionate aceste surse”, a răspuns Iurcu.

  Dumitru Diacov, deputat din partea fracțiunii Partidului Democrat, a propus ca în proiectul de hotărâre să fie indicat că banii de pe urma vânzării terenului să fie rezervați pentru construcția unui stadion pe viitor. Ulterior, deputatul democrat a invocat art. 108 din Regulamentul Parlamentului, solicitând astfel încheierea dezbaterilor la subiect.

   (n.r.: art. 108. Încheierea dezbaterilor. La cererea preşedintelui şedinţei sau a unei fracţiuni parlamentare, dezbaterile asupra problemei luate de Parlament în discuţie pot fi încheiate. Cererea de încheiere a dezbaterii se adoptă cu votul majorităţii deputaţilor prezenţi)

  Comisia parlamentară economie, buget și finanțe, cu majoritatea voturilor, a propus examinarea și aprobarea Proiectului de lege în prima lectură și a doua ca fiind finală.

  Deputatul socialist, Grigore Novac, a întrebat dacă poate să mai pretindă cineva la acest teren, în cazul în care propune un preț mai bun decât Ambasada SUA la Chișinău, spre exemplu, Ucraina.

  „În momentul în care un cumpărător, cum este în cazul dat Ambasada SUA, a făcut o scrisoare de intenție către proprietar, Guvernul R. Moldova, și în urma acestor schimb de scrisori au ajuns la un consens de Memorandum, nimeni altcineva nu poate să pretindă la cumpărarea acestui lot”, a declarat Ștefan Creangă, președintele Comisiei parlamentare economie, buget și finanțe. Creangă a mai menționat, că inițial, Guvernul a oferit Ambasadei SUA două propuneri de teren pentru construcția Ambasadei: Stadionul Republican și un alt teren, pe strada Vasile Lupu.

  Drept răspuns, deputatul Novac a propus ca, în acest caz, pe viitorul teritoriu al Ambasadei SUA să fie construit un stadion, astfel ca toți să rămână împăcați.

  Ffracțiunea PSRM a anunțat că nu vor participa la votarea „rușinoasă” a Proiectului, deoarece în cazul dat „se atentează la interesul statului”, și au părăsit sala.

  De la tribuna Parlamentului, președintele legislativului, Andrian Candu, a încheiat dezbaterile la subiect, printr-un discurs la subiectul Stadionului Republican.

  Aș vrea să mă adresez, deși nu este, doamnei președintă a fracțiunii PSRM, Zinaida Greceanâi, care a fost prim-ministrul R. Moldova, aproape doi ani de zile. Când a fost prim-ministru doi ani de zile, după ce un alt prim-ministru, pe care dumneavoastră, domnule președinte Voronin, l-ați ajutat să desfășoare o activitate foarte interesantă, domnul Tarlev a distrus stadionul, ce s-a făcut doi ani de zile după asta? ce-ați făcut cu acest stadion? L-ați distrus și l-ați lăsat în paragină. (…) Colegii din fracțiunea PL, domnule Carp, dumneavoastră spuneți că lipsește infrastructură, că statul nu face multe lucruri, dar vreau să vă întreb, atunci când PL a condus Primăria or. Chișinău, 7 ani de zile, ați lucrat la un plan de dezvoltare a orașului? La infrastructură ați lucrat? ”, a declarat Candu.

  Candu a subliniat că terenul nu va fi oferit cadou ci va fi vândut Guvernului SUA, care a ajutat R. Moldova cu peste un miliard de dolari în ultimii ani de zile. „Noi blamăm o tranzacție cu un stat prieten și aliat cu care avem un dialog strategic?”, a declarat Candu.

  Foto: Vladimir US
  facebook.com/asociatia.oberliht/

   

   

   

   

   

   

  Ne puteți urmări și pe Telegram, unde publicăm investigații și cele mai importante știri ale zilei, dar și pe YouTube, Facebook, Instagram și TikTok.

  Preluarea textelor de pe pagina www.zdg.md se realizează în limita maximă de 1000 de semne. În mod obligatoriu, în cazul paginilor web, ÎN LEAD, trebuie indicat și linkul direct către articolul preluat, iar în text, minim încă un hyperlink la sursa primară. Instituțiile de presă care preiau articole sau imagini pentru emisiuni TV sau radio, vor cita sursa, iar edițiile tipărite vor indica sursa și autorul informației. Materialele de pe www.zdg.md sunt protejate de Legea 139 privind dreptul de autor și drepturile conexe, inclusiv de Codul Deontologic al Jurnalistului din Republica Moldova. Preluarea integrală a materialelor ZdG se poate realiza doar în condițiile unui acord prealabil cu redacția.

 • TRIMITE ȘTIREA TA
  Cunoști o informație de interes public? Trimite-o la ZdG
  FORMULAR

  Abonează-te pentru a fi la curent cu toate noutățile!

  Ziarul de Gardă. Singurul ziar de investigații din Republica Moldova. Abonează-te și tu! Abonează-te

  Ziua Internațională a Studenților: Student din R. Moldova peste hotare vs student străin în R. Moldova

  Tot mai mulți tineri din R. Moldova aleg să studieze la instituții de învățământ superior de peste hotare. Motivele deciziei de a pleca sunt diverse: de la calitatea precară a studiilor la nerecunoașterea diplo…
  Ziua Internațională a Studenților: Student din R. Moldova peste hotare vs student străin în R. Moldova

  VIDEO/ „Împlinesc 17 ani de când citesc Ziarul de Gardă”. De vorbă cu Ion Boțan, fost profesor de limbă și literatură română în comuna Mingir

  Ion Boțan, cititor fidel al Ziarului de Gardă a fost profesor de limbă și literatură română timp de patru decenii în școala din comuna Mingir. S-a născut în comuna Chiperceni, raionul Orhei, iar la Hâncești a v…
  VIDEO/ „Împlinesc 17 ani de când citesc Ziarul de Gardă”. De vorbă cu Ion Boțan, fost profesor de limbă și literatură română în comuna Mingir

  VIDEO/ „În 25 de ani, am asistat doar la distrugerea justiției”. De vorbă cu magistratul Ion Cotea despre un sfert de secol din viața sa

  După un sfert de secol, pe care l-a dedicat sistemului judecătoresc din R. Moldova, magistratul Ion Cotea constată cu regret că în toți acești ani „a asistat doar la distrugerea justiției”. Judecătorul afirmă c…
  VIDEO/ „În 25 de ani, am asistat doar la distrugerea justiției”. De vorbă cu magistratul Ion Cotea despre un sfert de secol din viața sa

  DOC/ Fostul polițist de frontieră Gheorghe Petic, condamnat anterior la trei ani și șase luni de închisoare pentru viol, a fost achitat

  Fostul polițist de frontieră Gheorghe Petic, condamnat anterior la trei ani și șase luni de închisoare pentru viol, a fost achitat. O decizie în acest sens a fost luată de Judecătoria Orhei, marți, 30 noiembrie…
  DOC/ Fostul polițist de frontieră Gheorghe Petic, condamnat anterior la trei ani și șase luni de închisoare pentru viol, a fost achitat

  Peste 95 de organizații, membre ale Platformei Naționale a Forumului Societății Civile al Parteneriatului Estic cer explicații publice de la Avocata Poporului privind „statutul în cadrul instituției a cetățeanului Dumitru Godorog”

  Organizațiile membre ale Platformei Naționale din R. Moldova a Forumului Societății Civile al Parteneriatului Estic se arată „extrem de îngrijorate de situația descrisă de unele surse media privind încălcările…
  Peste 95 de organizații, membre ale Platformei Naționale a Forumului Societății Civile al Parteneriatului Estic cer explicații publice de la Avocata Poporului privind „statutul în cadrul instituției a cetățeanului Dumitru Godorog”

  Ministra Afacerilor Interne efectuează o vizită de lucru la Geneva, unde va participa la cea de-a 112-a sesiune a Consiliului Organizației Internaționale pentru Migrație

  Ministra Afacerilor Interne, Ana Revenco, efectuează, în perioada 30 noiembrie – 2 decembrie curent, o vizită de lucru la Geneva, unde va participa la cea de-a 112-a sesiune a Consiliului Organizației Int…
  Ministra Afacerilor Interne efectuează o vizită de lucru la Geneva, unde va participa la cea de-a 112-a sesiune a Consiliului Organizației Internaționale pentru Migrație