Principală  —  Ştiri  —  Politic   —   Desemnarea lui Ion Chicu pentru…

Desemnarea lui Ion Chicu pentru funcția de premier nu este o surpriză pentru Maia Sandu

Premierul în exercițiu, Maia Sandu, a declarat, în cadrul ediției din 13 noiembrie a emisiunii „Cutia neagră” de la TV 8, că a auzit încă de luna trecută „semnale” că președintele Republicii Moldova, Igor Dodon, intenționează să schimbe Guvernul și să îl numească pe Ion Chicu prim-ministru, dar nu a crezut că se va întâmpla atât de repede.

Aceasta a menționat că Ion Chicu îi va fi „docil” șefului statului și îi va îndeplini toate dorințele.

„S-a preocupat de cocolirea orgoliului de Dodon și acum a venit să salveze țara de noi. (…) Sunt foarte grăbiți, mă mir că nu a fost votat astăzi”, a afirmat ea, adăugând că ar fi negociat noua componență a Cabinetului de miniștri cu democrații.

Ea a amintit despre o opinie publicată de către consilierul prezidențial pe pagina sa de Facebook privind unii oficiali europeni și a calificat desemnarea lui ca o „sfidare” a comunității europene, „o ofensă la adresa UE”.

Captură: Facebook/Ion Chicu

Anterior, în presă au apărut mai multe zvonuri precum că Ion Chicu ar fi favoritul lui Dodon la funcția de șef de Guvern.

De altfel, aseară, președintele a sugerat la Moldova 1 că Guvernul Sandu oricum ar fi ,,plecat”, invocând drept motiv pentru încercarea de a-l da jos probleme privind ,,economia sau criminalitatea”.

Miercuri, 13 noiembrie, după ce a avut consultări cu reprezentanții fracțiunilor parlamentare, șeful statului a anunțat că nu vede „șanse pentru crearea unei majorități” și, în context, o soluție pentru evitarea alegerilor parlamentare anticipate ar fi învestirea unui guvern minoritar. La scurt timp, socialiștii au precizat că susțin propunerea lui Dodon.

Guvernul Sandu, învestit la 8 iunie de PSRM și ACUM, a fost demis la 12 noiembrie, cu votul a 63 de deputați PSRM și PDM, după ce socialiștii au depus o moțiune de cenzură ca reacție la asumarea răspunderii Executivului asupra proiectului de modificare a Legii Procuraturii, astfel încât premierul să poată înainta candidați Consiliului Superior Procurorilor (CSP), care va alege unul și îl va propune președintelui țării pentru a semna decretul de numire a procurorului general.