Principală  —  Ştiri  —  Politic   —   Deputații PAS și PPDA solicită…

Deputații PAS și PPDA solicită anularea concursului pentru funcția de director al ANRE

Deputații Partidului Acțiune și Solidaritate, Dumitru Alaiba și Stela Macari, solicită anularea și repetarea concursului pentru funcția de director al Consiliului de administrației al Agenției Naționale pentru Reglementare în Energetică. Membrii comisiei economie, buget și finanțe au susținut că alegerea candidatul a fost ales într-un mod netransparent.

„Caracterul public al concursului la etapa de evaluare a fost clar încălcat. Or, fișele de evaluare au fost colectate de la membrii comisiei fără a se calcula scorul final. Scorurile finale și candidatul câștigător au fost publicate peste o zi, timp în care a existat posibilitatea ca unii membri ai comisiei să își schimbe scorul inițial. Nu afirmăm că asta s-a întâmplat. Afirmăm că asta ar fi putut să se întâmple.

(…) Solicităm anularea și repetarea concursului pentru funcția de director al ANRE. Așa o să recunoaștem că este o problemă și așa o să facem un pas înainte. Parlamentul nu trebuie să recunoască rezultatele acestui concurs prin confirmarea unui candidat identificat într-un mod netransparent”, a susținut deputatul PAS, Dumitru Alaiba.

De cealaltă parte, contactat de Ziarul de Gardă, Alexandr Oleinic, membrul Comisiei economie, buget, finanțe, a susținut că nu au fost probleme în desfășurarea concursului.

„Intervievarea candidaților a fost transmis în direct, a fost un interviu public. Din acest motiv nu pot fi probleme. Referitor la stabilirea punctajelor fiecărui candidat în parte, toți membrii comisiei au notat în funcție de criterii. Eu nu am văzut probleme în desfășurarea concursului. A fost o problemă atunci când datele rezultatelor au fost publicate pe pagina Parlamentului înainte de dicizia comisiei. Ulterior președintele comisiei a recunoscut că a fost o greșeală tehnică. Scorul final arată că Violina Șpac a obținut cu două puncte mai mult”, a susținut Oleinic.

Potrivit unui comunicat de presă emis de Parlament, candidata pentru funcția de director al Consiliului de administrației al Agenției Naționale pentru Reglementare în Energetică este Violina Șpac, care urmează a fi propusă Legislativului pentru aprobare.

Violina Șpac și-a încercat și anterior norocul în concursul pentru funcția de director al ANRE, dar și pentru funcția de director-adjunct al CNA. Aceasta este șefă a Departamentului juridic și licențiere din cadrul ANRE.

Comisia economie, buget și finanțe a organizat, repetat, pe data de 12 februarie, proba de interviu pentru candidații la funcția de Director al Consiliului de administrație al ANRE. La proba de interviu au fost admiși candidații Violina Șpac și Lilian Barcaru, ambii angajați ai ANRE. Anterior, pe 11 decembrie 2019, aceștia au fost admiși la  concursul public pentru funcția respectivă, iar un al treilea candidat și-a retras candidatura din concurs, invocând motive personale.  

Potrivit Legii cu privire la energetică, Directorul Consiliului de administraţie este numit în funcţie de către Parlament, pe bază de concurs. Concursul este public, fiind organizat de către comisia parlamentară de profil.

Agenţia Națională pentru Reglementare în Energetică este condusă de un Consiliu de administraţie format din 5 directori. Membrii Consiliului de administrație al ANRE sunt numiți prin hotărâre de Parlament pentru un mandat de șase ani.