• COVID-19

  298 cazuri confirmate 18 cazuri de recuperare 2 decese
 • Deputații PAS și PPDA solicită anularea concursului pentru funcția de director al ANRE

  Deputații PAS și PPDA solicită anularea concursului pentru funcția de director al ANRE
  18 februarie 2020 | 12:13

  Deputații Partidului Acțiune și Solidaritate, Dumitru Alaiba și Stela Macari, solicită anularea și repetarea concursului pentru funcția de director al Consiliului de administrației al Agenției Naționale pentru Reglementare în Energetică. Membrii comisiei economie, buget și finanțe au susținut că alegerea candidatul a fost ales într-un mod netransparent.

  „Caracterul public al concursului la etapa de evaluare a fost clar încălcat. Or, fișele de evaluare au fost colectate de la membrii comisiei fără a se calcula scorul final. Scorurile finale și candidatul câștigător au fost publicate peste o zi, timp în care a existat posibilitatea ca unii membri ai comisiei să își schimbe scorul inițial. Nu afirmăm că asta s-a întâmplat. Afirmăm că asta ar fi putut să se întâmple.

  (…) Solicităm anularea și repetarea concursului pentru funcția de director al ANRE. Așa o să recunoaștem că este o problemă și așa o să facem un pas înainte. Parlamentul nu trebuie să recunoască rezultatele acestui concurs prin confirmarea unui candidat identificat într-un mod netransparent”, a susținut deputatul PAS, Dumitru Alaiba.

  De cealaltă parte, contactat de Ziarul de Gardă, Alexandr Oleinic, membrul Comisiei economie, buget, finanțe, a susținut că nu au fost probleme în desfășurarea concursului.

  „Intervievarea candidaților a fost transmis în direct, a fost un interviu public. Din acest motiv nu pot fi probleme. Referitor la stabilirea punctajelor fiecărui candidat în parte, toți membrii comisiei au notat în funcție de criterii. Eu nu am văzut probleme în desfășurarea concursului. A fost o problemă atunci când datele rezultatelor au fost publicate pe pagina Parlamentului înainte de dicizia comisiei. Ulterior președintele comisiei a recunoscut că a fost o greșeală tehnică. Scorul final arată că Violina Șpac a obținut cu două puncte mai mult”, a susținut Oleinic.

  Potrivit unui comunicat de presă emis de Parlament, candidata pentru funcția de director al Consiliului de administrației al Agenției Naționale pentru Reglementare în Energetică este Violina Șpac, care urmează a fi propusă Legislativului pentru aprobare.

  Violina Șpac și-a încercat și anterior norocul în concursul pentru funcția de director al ANRE, dar și pentru funcția de director-adjunct al CNA. Aceasta este șefă a Departamentului juridic și licențiere din cadrul ANRE.

  Comisia economie, buget și finanțe a organizat, repetat, pe data de 12 februarie, proba de interviu pentru candidații la funcția de Director al Consiliului de administrație al ANRE. La proba de interviu au fost admiși candidații Violina Șpac și Lilian Barcaru, ambii angajați ai ANRE. Anterior, pe 11 decembrie 2019, aceștia au fost admiși la  concursul public pentru funcția respectivă, iar un al treilea candidat și-a retras candidatura din concurs, invocând motive personale.  

  Potrivit Legii cu privire la energetică, Directorul Consiliului de administraţie este numit în funcţie de către Parlament, pe bază de concurs. Concursul este public, fiind organizat de către comisia parlamentară de profil.

  Agenţia Națională pentru Reglementare în Energetică este condusă de un Consiliu de administraţie format din 5 directori. Membrii Consiliului de administrație al ANRE sunt numiți prin hotărâre de Parlament pentru un mandat de șase ani. 

  MAIL AUTOR
  [gs-fb-comments]

  Abonează-te pentru a fi la curent cu toate noutățile!

  Ziarul de Gardă. Singurul ziar de investigații din Republica Moldova. Abonează-te și tu! Abonează-te

  FOTO/ Roma, fără oameni: „Dacă mai înainte se cânta la balcoane, acum se respiră un aer îngrijorător”

  Străzile, altădată aglomerate ale Romei, sunt acum pustii. Localnicii respectă restrictițiile impuse de autorități și stau în autoizolare. Totodată, Victoria Grosu Vremeș, aflată acolo, povestește că oamenii su…
  FOTO/ Roma, fără oameni: „Dacă mai înainte se cânta la balcoane, acum se respiră un aer îngrijorător”

  Moldovenii blocați pe aeroportul de la Paris: „Fiecare și-a găsit un loc prin sală și așteptăm…”

  Cei 220 de moldoveni blocați la Paris au primit aseară alimente și li s-a oferit, de către administrația aeroportului, un spațiu improvizat unde să doarmă. Astăzi, unul dintre pasageri povestește că oamenii s-a…
  Moldovenii blocați pe aeroportul de la Paris: „Fiecare și-a găsit un loc prin sală și așteptăm…”

  Încă un avocat contestă deciziile Comisiei pentru Situații Excepționale: „Își depășește deja competențele”

  La Curtea de Apel Chișinău a fost depusă o nouă sesizare prin care sunt contestate deciziile luate de către Comisia pentru Situații Excepționale (CSE). Contestația a fost depusă de avocatul Dumitru Buliga, care…
  Încă un avocat contestă deciziile Comisiei pentru Situații Excepționale: „Își depășește deja competențele”

  Singurele țari în care nu a fost înregistrat niciun caz de coronavirus

  Infecțiile cu coronavirus s-au răspândit atât de repede încât aproape toate țările lumii au înregistrat cazuri. Există însă și câteva excepții, unde virusul nu a ajuns încă.200 de țări și teritorii au raportat…
  Singurele țari în care nu a fost înregistrat niciun caz de coronavirus

  Căminul UTM plasat în carantină: „Situația este stabilă”

  În căminul nr. 1 al Universității Tehnice din Moldova (UTM) se află în prezent 74 de persoane, care sunt alimentați de trei ori pe zi, ne-a comunicat rectorul instituției, Viorel Bostan. „Încă o zi sau două căm…
  Căminul UTM plasat în carantină: „Situația este stabilă”

  Motivul pentru care fratele lui Viorel Morari a fost scos de sub urmărire penală în dosarul pentru îmbogățire ilicită

  Oleg Morari, fratele șefului suspendat al Procuraturii Anticorupție, a fost scos de sub urmărire penală în dosarul intentat pentru îmbogățire ilicită în care figurează Viorel Morari și mama acestuia. Decizia cu…
  Motivul pentru care fratele lui Viorel Morari a fost scos de sub urmărire penală în dosarul pentru îmbogățire ilicită