Principală  —  Ştiri  —  Politic   —   Deputat: Moldova poate pierde un…

Deputat: Moldova poate pierde un credit foarte avantajos oferit de Japonia pentru domeniul agricol. Reacția ministrului Agriculturii

diez.md

Vicepreședintele Parlamentului, Alexandru Slusari, susține că Republica Moldova ar putea poate pierde un credit avantajos oferit de Japonia pentru domeniul agricol și acuză Ministerul Agriculturii, Dezvoltării Regionale și Mediului că ar tergiversa întreg procesul. De de altă parte, ministrul Agriculturii, Ion Perju, neagă cele spuse de Slusari și-i recomandă să consulte actele împrumutului.

„Procesul a fost pornit încă în 2019. Dar, din câte cunosc, negocierile erau tergiversate chiar de Ministerul Agriculturii și Dezvoltării Regionale. Japonezii nu puteau înțelege de ce este blocat ajutorul pentru fermieri și de ce se discută despre credite mult mai scumpe. În rezultat, nu s-a reușit semnarea notelor de schimb până la 31 martie, cand se incheie anul financiar japonez. Oricum partea niponă a acceptat sa ne acorde creditul deja din bugetul 2020, dar procesul negocierilor a stagnat în continuare”, susține deputatul Platformei DA, Alexandru Slusari.

În reacție, ministrul Agriculturii, Dezvoltării Regionale și Mediului, Ion Perju, a punctat că instituția pe care o conduce a îndeplinit toate obligațiunile și rămâne ca notele de schimb să fie semnate de către ambasadorul Republicii Moldova în Japonia.

,,Într-adevăr este un acord în care discuțiile au început din decembrie, iar pe data de 25 martie curent au fost aprobate două hotărâri de Guvern, unul dintre pașii finali pentru semnarea acordului. Într-adevăr, acordul trebuia să fie semnat până la data de 31 martie, deoarece la 1 aprilie se începe un alt an bugetar pentru Guvernul japonez. Aceasta era condiția: până la 31 martie acest acord trebuia să fie semnat.

Din cauza pandemiei în care suntem, în urma discuțiilor cu partea japoneze s-a spus că nu este o problemă și acest acord poate fi semnat mai târziu. Probabil, domnul deputat a fost rău informat sau poate materialele pe care le-a citit nu au fost în limba de stat, dar poate în japoneză”, a declarat ministrul Agriculturii, Ion Perju.

Acordul prevede un împrumut în valoare de 18 647 283 dolari pentru procurarea tehnicii și echipamentului agricol pentru agricultura post-recoltare.