Principală  —  Ştiri  —  Politic   —   „Denigrarea imaginii Maiei Sandu”: Procuratura…

„Denigrarea imaginii Maiei Sandu”: Procuratura a început în 2021 urmărirea penală privind pozele în care „o persona asemănătoare la exterior cu Maia Sandu ar săruta în stradă o persoană de gen feminin” (presa)

Un grup format din foști angajați ai Inspectoratului General al Poliției, în special din cadrul Direcției nr. 5, ar fi pus la cale, în anii 2016-2019, denigrarea imaginii Maiei Sandu, în perioada în care era lider al Partidului Acțiune și Solidaritate (PAS).

Postul de televiziune Jurnal TV relatează că a intrat în posesia unei ordonanțe de începere a urmăririi penale, emisă pe 30 septembrie 2021, de către procurori. Potrivit sursei citate, acțiunile erau coordonate de către Gheorghe Cavcaliuc, pe atunci șef adjunct al IGP.

Ordonanța de începere a urmăririi penale a fost semnată de către Dumitru Răileanu, procurorul în cadrul Procuraturii pentru Combaterea Criminalității Organizate și Cauze Speciale. Acesta a constatat că un grup de persoane condus de Vladimir Plahotniuc a cauzat prejudicii Maiei Sandu.

„În perioada 2016-2019, funcționari publici cu statut special din cadrul MAI au achiziționat cu mijloace bănești acumulate legal un autovehicul similar celui deținut de către Maia Sandu, „Toyota RAV-4”, căruia i-au fost atașate numere de înmatriculare identice cu cele ale automobilului numitei. Ulterior, au fost filmate și montate mai multe situații, în care o persona asemănătoare la exterior cu Maia Sandu ar coborî dintr-un automobil ce ar aparține omului de afaceri Ilan Șor, care era atunci unul dintre principalii figuranți în cauzele penale pe fapte infracționale în domeniul bancar, numit generic furtul miliardului.

Pe parcursul lunii martie 2018, funcționari publici cu statut special din cadrul MAI au asigurat procurarea biletelor de avion și deplasarea în orașul Munchen a mai multor persoane, dintre care unele în exercitarea funcției publice, unde au filmat și montat imagini, în care o persona asemănătoare la exterior cu Maia Sandu ar săruta în stradă o persoană de gen feminin”, se menționează în ordonanța de începere a urmăririi penale.

Potrivit Jurnal TV, Cavcaliuc a publicat un mesaj pe canalul său de Telegram în care afirmă că a depus o cerere care ar conține probe ce i-ar demonstra nevinovăția și a solicitat scoaterea sa de sub urmărire penală. Mai mult, el cere clasarea cauzei penale și susține că dosarul ar fi fabricat.

Dosarul nu a fost trimis în judecată, pentru că se află la etapa de urmărire penală. Procuratura va emite un comunicat când dosarul va ajunge pe masa magistraților”, a declarat ofițerul de presă al PCCOCS, Emil Gaitur.