Principală  —  Ştiri  —  Politic   —   Curtea Constituțională examinează sesizarea lui…

Curtea Constituțională examinează sesizarea lui Voronin, Greceanîi și Batrâncea, împotriva limbii române din legislația R. Moldova

Curtea Constituțională examinează sesizarea deputaților Vladimir Voronin, Zinaida Greceanîi și Vlad Batrîncea, împotriva Legii prin care în toată legislația R. Moldova a fost introdusă sintagma „limba română”, în locul așa numitei „limbi moldovenești”.

Potrivit argumentelor deputaților comuniști și socialiști, care nu s-au prezentat în ședință, prin această procedură, de fapt, ar fi fost revizuită Constituția, fapt care nu ar fi legal pe timp de stare de urgență. Legea nr. 52 pentru implementarea considerentelor unor hotărâri ale Curții Constituționale a fost adoptată la 16 martie 2023, atunci când R. Moldova se afla în stare de urgență.

La ședință sunt prezenți doar reprezentanții Parlamentului și Guvernului, care au argumentat că textul legii este unul constituțional și nu modifică textul Constituției.

Potrivit Legii nr.52, în textul actelor normative din Parlament, cuvintele „limba moldovenească”, la orice formă gramaticală, se substituite cu cuvintele „limba română”, la forma gramaticală corespunzătoare; cuvintele „limba de stat”, „limba oficială” și „limba maternă”, la orice formă gramaticală, în cazul în care se are în vedere limba de stat a Republicii Moldova, se substituie cu cuvintele „limba română”, la forma gramaticală corespunzătoare.

Judecătorii Curții Constituționale s-au retras în deliberări. Pronunțarea hotărârii va avea loc la ora 14:00.