Principală  —  Ştiri  —  Politic   —   Cum comentează Maia Sandu numirea…

Cum comentează Maia Sandu numirea cumătrului lui Năstase în funcția de șef interimar al IGP

Gheorghe Balan a fost numit, după schimbarea guvernării, în funcția de șef interimar al Inspectoratului General al Poliției

Noul șef interimar al Inspectoratului General al Poliției, Gheorghe Balan, recunoaște că este cumătrul noului ministru al Afacerilor Interne, Andrei Năstase. Niciunul dintre cei doi nu au făcut însă până acum vreo declarație publică în care să clarifice un eventual conflict de interese, iar prim-ministra Maia Sandu a declarat în cadrul unei conferințe de presă că această problemă va fi rezolvată.

În ultimele zile, mai multe instituții de presă au scris despre faptul că Andrei Năstase și Gheorghe Balan sunt cumetri, însă o poziție oficială a celor doi nu a fost făcută publică.

Întrebată astăzi în cadrul unei conferințe de presă cum explică decizia de numire în funcție al șefului interimar al IGP, Maia Sandu a declarat: „Am vorbit în spațiul public. Acolo unde se vor depista conflicte de interese, vor fi corectate. A fost o situație de criză, acum că am depășit criza, această problemă va fi rezolvată. Dacă există conflict de interese, va trebui să fie anulată decizia prin care a fost numit domnul Bălan”.

Contactat de Ziarul de Gardă, Gheorghe Balan a recunoscut că este cumătrul lui Andrei Năstase și a menționat că o clarificare la situația creată ar fi mai bine să ne-o ofere noul ministru al MAI. Andrei Năstase nu a răspuns însă la apelurile telefonice pentru a ne oferi o explicație. Anterior acesta le-a declarat jurnaliștilor că „afinitatea pe care o are cu domnul Balan nu a avut nimic în comun cu numirea acestuia în funcția de șef interimar al IGP”.

Într-un comunicat de presă emis astăzi, 17 iunie, Partidul Democrat solicită „demiterea sau demisia imediată” a lui Gheorghe Balan, menționând că numirea acestuia în funcția de șef interimar al IGP reprezintă un evident conflict de interese.

Gheorghe Balan este judecător din 1996 şi a activat în toată cariera sa doar la Judecătoria sect. Botanica din Chişinău. În ultimii ani, acesta s-a remarcat prin discursuri critice la adresa şefilor justiţiei. „Am ajuns un sistem de laşi şi incompetenţi cu funcţii, care caută nod în papură oricui este diferit”, zicea Balan, la Adunarea Generală a Judecătorilor din martie 2017. Ulterior, acesta a depus şi o plângere penală pe numele unor membri ai CSM, acuzându-i că, ilegal, i-au intentat o procedură disciplinară în 2014.

Conform profilului realizat în cadrul inițiativei civice „Pentru un Parlament Curat”, în aprilie 2018, Colegiul Disciplinar al CSM a examinat o nouă cauză în privința lui Gheorghe Balan, în baza unei sesizări a SIS, dar și a unei plângeri semnate de autoritățile satului Puhăceni, raionul Anenii Noi. Colegiul a decis demiterea din funcție a magistratului pe motiv că ar fi oferit consultații juridice locuitorilor din Puhăceni, pe o cauză aflată în proces de examinare la Judecătoria Anenii Noi, contrar prevederilor Legii cu privire la statutul judecătorului, și pentru implicare în activități politice, după ce a asistat, de pe scenă, la un discurs al politicianului Andrei Năstase, pe care l-a și aplaudat, în octombrie 2016. CSM a menținut decizia Colegiului Disciplinar, iar Balan a contestat decizia la Curtea Supremă de Justiție.

În declarația de avere și interese personale pentru 2017 – 2018, Balan indică un salariu de 279 de mii de lei. Judecătorul deține cota-parte dintr-un teren, dar și un apartament de 65 m2, procurat în 2001. Balan are în proprietate și un automobil de model Mazda 3, procurat în 2008 cu trei mii de euro.