Principală  —  Ştiri  —  Politic   —   Controverse şi valori uitate în…

Controverse şi valori uitate în lupta pentru 100 mii de lei

Guvernul a evitat să facă publică lista tuturor celor 45 de persoane nominalizate pentru Premiul Naţional anual, în valoare de 100 mii de lei. ZdG a obţinut însă lista de la membri ai Comisiei pentru decernarea Premiului Naţional. Astfel, am aflat că printre cei care au rămas în afara premianţilor se află personalităţi ca Spiridon Vangheli, Emilian Galaicu-Păun, Petre Neamţu sau Dumitru Blajinu. Totodată, în lista nominalizaţilor se regăsesc şi oameni care nu s-au remarcat prin performanţe notabile în domeniile în care activează.

Cele 10 persoane care vor primi în acest an Premiul Naţional cu ocazia Zilei Independenţei sunt: Constantin Spânu, doctor habilitat în medicină, Anatol Ciobanu, doctor habilitat în filologie, Valeriu Pasat, doctor habilitat în istorie, Vasile Babuc, doctor habilitat în agricultură, poetul Andrei Strâmbeanu, publicistul Constantin Tănase, pictorul, ceramistul şi sculptorul Iurie Platon, Vladimir Curbet, directorul general şi coregraful-şef al Ansamblului de Dansuri Populare “Joc”, Alexandru Grecu, directorul artistic al Teatrului Satiricus “I. L. Caragiale”, şi Nicolae Juravschi, preşedintele Comitetului Naţional Olimpic. Premiile vor fi înmânate duminică, 26 august, în cadrul unei ceremonii la Palatul Naţional “Nicolae Sulac” din Chişinău.

Anexa 1 (Lista persoanelor propuse de către diferite instituţii pentru câştigarea Premiului Naţional – 2012)

Medicină
Constantin Spînu
Pavel Ciobanu
Jana Chihai

Ştiinţe exacte
Mircea Bologa

Istorie
Valentin Tomuleţ
Sergiu Musteaţă
Valeriu Pasat
Gheorghe Avornic
Petru Costin

Filologie
Anatol Ciobanu
Aurelia Racu

Tehnologii
Vasile Babuc
Igor Evtodiev
Cazimir Buzichevici

Cultură şi artă
Mihai Potârniche
Gheorghe Munteanu
Ion Tăbârţă
Iurie Platon

Muzică
Gheorghe Mustea
Vladimir Curbet
Ioana Căpraru
Teodor Zgureanu
Petre Neamţu
Dumitri Blajinu
Nicoleta Stăvilă

Teatru şi Film
Alexandru Grecu
Andrei Strâmbeanu
Vitalie Rusu
Valeriu Jereghi

Literatură
Aurelian Silvestru
Ion Proca
Ion Ciocanu
Emilian Galaicu-Păun
Valeriu Matei
Valeriu Saharneanu
Spiridon Vangheli
Constantin Tănase

Sport
Oleg Sîrghi
Nicolae Juravschi
Vasile Colţa
Dumitru Eşanu
Radu Albot
Serghei Afanasenco
Maxim Dubarenco
Roman Borvanov
Ion Luchianov

Cultura, cei mai mulţi, tehnologia, cei mai puţini

Cei 10 laureaţi au fost desemnaţi prin vot secret, de cei 21 de membri ai Comisiei pentru decernarea Premiului Naţional, comisie condusă de premierul Filat, din care mai făceau parte, printre alţii, 9 membri ai Guvernului. În afară de Filat, cinci miniştri, vicepremierul Mihai Moldovanu, Iurie Bucinschi, şeful Direcţiei dezvoltare socială, Cancelaria de Stat, şi Gheorghe Duca, tot el preşedintele Academiei de Ştiinţe (AŞM). Ceilalţi 12 membri vin din mediul universitar, din societatea civilă, cultură şi sport.

În lista candidaţilor înaintaţi la concursul pentru decernarea Premiului Naţional, ediţia 2012, au fost incluse, în total, 45 de persoane. Pentru examinarea dosarelor au fost create patru subcomisii specializate, care au examinat 11 dosare la categoria Ştiinţă, trei – la Tehnologii, 23 – la Cultură şi Artă şi opt la Sport. Conform regulamentului, înaintarea candidaţilor s-a făcut de către ministerele de resort, AŞM, universităţi, uniunile de creaţie, federaţiile de sport, precum şi de către laureaţi ai Premiului Naţional şi laureaţi ai Premiului de Stat.

Guvernul s-a eschivat de la prezentarea listei

ZdG a încercat să afle lista celor 45 de persoane nominalizate pentru Premiul Naţional de 100 mii de lei de la Guvern. Am fost însă refuzaţi, pe motiv că toată lumea din Guvern este preocupată de vizita cancelarului Angela Merkel. Am fost redirecţionaţi de la un funcţionar la altul. Serviciul de Presă – către vicepremierul Moldovanu, consilierul acestuia către un consultant, iar respectivul către Iuri Bucinschi, care a fost secretarul Comisiei şi care ar fi fost abilitat să ne ofere lista cu nume.

Cu Iuri Bucinschi am “negociat” câteva ore. Deşi i-am spus că vicepremierul Moldovanu, la prima vedere, nu a avut nimic împotrivă să ni se ofere lista, Bucinschi ne-a zis că nu ne-o poate transmite fără aprobarea lui. “L-am sunat pe Mihai Moldovanu, dar mi-a spus că e ocupat cu vizita dnei Merkel”, s-a eschivat Bucinschi, uitând parcă de faptul că, pentru o simplă aprobare, ar fi nevoie doar de un simplu “da”, care i-ar fi luat acestuia doar câteva secunde. În final, Bucinshi ne-a spus să revenim mâine, şi pentru că suna un alt telefon, ne-a închis, fără a ne oferi alte explicaţii.

Marii “învinşi” şi micii “intruşi”

Lista am reuşit să o obţinem de la membrii Comisiei. Astfel, am aflat că, iniţial, au fost depuse 46 de dosare, fiind respins cel al lui Dumitru Eşanu, pe motiv că a fost depus de o persoană care nu avea acest drept.

Într-un final, cei 10 au fost selectaţi din numărul celor 45 de persoane. Cât de corect au fost aleşi premianţii, rămâne de văzut. Cert este că, pe dinafară, au rămas Vitalie Rusu, Valeriu Jereghi, Aurelian Silvestru, Emilian Galaicu-Păun,  Valeriu Matei, Valeriu Saharneanu, Spiridon Vangheli, Gheorghe Mustea, Petre Neamţu, Gheorghe Munteanu, Sergiu Musteaţă sau Dumitru Blajinu. Printre cei 45 de nominalizaţi se regăsesc însă şi persoane care încă nu s-au făcut remarcate prin succese deosebite în domeniile lor de activitate, unii fiind total necunoscuţi. Astfel, Federaţia de Tenis a propus trei tenismeni, pe Radu Albot, Maxim Dubarenco sau Roman Burvanov, Ministerul Muncii – pe atletul Ion Luchianov (locul 10 la Olimpiada de la Londra) şi pe Nicoleta Stăvilă, iar Ministerul Dezvoltării Regionale şi Construcţiilor – pe Cazimir Buzichevici (vezi lista – anexa 1).

Numele controversate din listă

Între timp, au apărut suspiciuni şi vis-a-vis de desemnarea celor 10 câştigători. Analiştii au speculat pe faptul că cel puţin doi laureaţi sunt membri ai PLDM, Sandu Grecu şi Nicolae Juravschi. Dubii au apărut şi în privinţa lui Valeriu Pasat, despre care s-a spus că ar fi în relaţii de prietenie cu premierul, dar şi că ar avea un trecut dubios. În 2010, acesta iniţia o companie pentru predarea obligatorie a ortodoxiei în şcoală, fiind în contradicţie cu Guvernul. S-a mai pus întrebarea cât de necesari erau aceşti bani pentru Pasat, care, conform ultimei sale declaraţii pe avere, din 2010, raporta venituri de 13 mln lei.

Interesant este şi din partea cui au venit nominalizările celor 10 câştigători. Constantin Tănase, de exemplu, a fost nominalizat de Ministerul Educaţiei. Sandu Grecu a fost propus de Uniunea Teatrală, al cărui preşedinte este, iar Andrei Strâmbeanu – de Uniunea Scriitorilor, dar şi de Ministerul Culturii, unde soţia sa, Aliona Baroncea-Strâmbeanu, lucrează de peste 15 ani.

„O parte dintre candidaţi au fost înaintaţi formal”

După ce au apărut suspiciuni la adresa câştigătorilor, premierul Filat a ieşit cu explicaţii. “Constantin Tănase a fost în prima linie în toată această perioadă de eliberare naţională, de transformare a R. Moldova în stat democratic, îşi face meseria într-un domeniu deloc uşor, este un publicist de o valoare incontestabilă”, a spus premierul.

Despre Valeriu Pasat, premierul a  subliniat că premiul este acordat pentru activitatea sa în domeniul istoriei. “A reflectat foarte multe situaţii dramatice care au avut loc în ţara noastră”, a explicat Filat.

Despre colegul său de partid, Nicolae Juravschi, premierul a spus: “Trebuie să vedeţi cum îl întâmpină marii sportivi ai lumii. Am avut ocazia să văd acest lucru la Olimpiada de la Londra. E o personalitate incontestabilă în domeniul sportului nu doar pe plan naţional, dar şi pe plan internaţional”.

Vicepremierul Mihai Moldovanu a exclus varianta desemnării câştigătorilor pe criterii politice. “Ne-am oprit asupra valorii creaţiei pe care au prezentat-o. Pe mine nu m-a interesat dacă Juravschi are opţiuni politice. M-a interesat ce a făcut el pentru R. Moldova. La fel şi în cazul lui Sandu Grecu. Cred că toate cele 45 de persoane merită acest premiu”, a mai spus Moldovanu.

Relativ la faptul că Sandu Grecu, practic, s-a autopropus, iar Strâmbeanu a fost propus de un minister unde activează soţia sa, vicepremierul a precizat că ”nu ministerele sau uniunea au decis câştigătorii, ci comisia. Sigur că dvs. aveţi dreptul să aveţi careva obiecţii, dar de fiecare dată când se oferă premii, cineva e de acord, altcineva – nu. Există peste tot concurenţă”, a conchis Moldovanu.

Ecaterina Mardarovici, membră a Comisiei, a subliniat că a fost un concurs desfăşurat conform regulamentului, precizând, totuşi, că “o parte dintre candidaţi au fost înaintaţi formal. Cred că vreo 80% dintre candidaţi au fost buni. Am discutat şi în cadrul Comisiei. Am convenit ca, pe viitor, să elaborăm un formular de aplicare, pentru ca cei care aplică să ştie mecanismul. Ministerul Culturii şi Academia de Ştiinţe, cu experienţă în a aplica la asemenea concursuri, au fost foarte buni”, a menţionat Mardarovici.

Victor MOŞNEAG