• Controverse şi valori uitate în lupta pentru 100 mii de lei

  Controverse şi valori uitate în lupta pentru 100 mii de lei
  de
  vizualizări
  23 august 2012 | 12:08

  Guvernul a evitat să facă publică lista tuturor celor 45 de persoane nominalizate pentru Premiul Naţional anual, în valoare de 100 mii de lei. ZdG a obţinut însă lista de la membri ai Comisiei pentru decernarea Premiului Naţional. Astfel, am aflat că printre cei care au rămas în afara premianţilor se află personalităţi ca Spiridon Vangheli, Emilian Galaicu-Păun, Petre Neamţu sau Dumitru Blajinu. Totodată, în lista nominalizaţilor se regăsesc şi oameni care nu s-au remarcat prin performanţe notabile în domeniile în care activează.

  Cele 10 persoane care vor primi în acest an Premiul Naţional cu ocazia Zilei Independenţei sunt: Constantin Spânu, doctor habilitat în medicină, Anatol Ciobanu, doctor habilitat în filologie, Valeriu Pasat, doctor habilitat în istorie, Vasile Babuc, doctor habilitat în agricultură, poetul Andrei Strâmbeanu, publicistul Constantin Tănase, pictorul, ceramistul şi sculptorul Iurie Platon, Vladimir Curbet, directorul general şi coregraful-şef al Ansamblului de Dansuri Populare “Joc”, Alexandru Grecu, directorul artistic al Teatrului Satiricus “I. L. Caragiale”, şi Nicolae Juravschi, preşedintele Comitetului Naţional Olimpic. Premiile vor fi înmânate duminică, 26 august, în cadrul unei ceremonii la Palatul Naţional “Nicolae Sulac” din Chişinău.

  Anexa 1 (Lista persoanelor propuse de către diferite instituţii pentru câştigarea Premiului Naţional – 2012)

  Medicină
  Constantin Spînu
  Pavel Ciobanu
  Jana Chihai

  Ştiinţe exacte
  Mircea Bologa

  Istorie
  Valentin Tomuleţ
  Sergiu Musteaţă
  Valeriu Pasat
  Gheorghe Avornic
  Petru Costin

  Filologie
  Anatol Ciobanu
  Aurelia Racu

  Tehnologii
  Vasile Babuc
  Igor Evtodiev
  Cazimir Buzichevici

  Cultură şi artă
  Mihai Potârniche
  Gheorghe Munteanu
  Ion Tăbârţă
  Iurie Platon

  Muzică
  Gheorghe Mustea
  Vladimir Curbet
  Ioana Căpraru
  Teodor Zgureanu
  Petre Neamţu
  Dumitri Blajinu
  Nicoleta Stăvilă

  Teatru şi Film
  Alexandru Grecu
  Andrei Strâmbeanu
  Vitalie Rusu
  Valeriu Jereghi

  Literatură
  Aurelian Silvestru
  Ion Proca
  Ion Ciocanu
  Emilian Galaicu-Păun
  Valeriu Matei
  Valeriu Saharneanu
  Spiridon Vangheli
  Constantin Tănase

  Sport
  Oleg Sîrghi
  Nicolae Juravschi
  Vasile Colţa
  Dumitru Eşanu
  Radu Albot
  Serghei Afanasenco
  Maxim Dubarenco
  Roman Borvanov
  Ion Luchianov

  Cultura, cei mai mulţi, tehnologia, cei mai puţini

  Cei 10 laureaţi au fost desemnaţi prin vot secret, de cei 21 de membri ai Comisiei pentru decernarea Premiului Naţional, comisie condusă de premierul Filat, din care mai făceau parte, printre alţii, 9 membri ai Guvernului. În afară de Filat, cinci miniştri, vicepremierul Mihai Moldovanu, Iurie Bucinschi, şeful Direcţiei dezvoltare socială, Cancelaria de Stat, şi Gheorghe Duca, tot el preşedintele Academiei de Ştiinţe (AŞM). Ceilalţi 12 membri vin din mediul universitar, din societatea civilă, cultură şi sport.

  În lista candidaţilor înaintaţi la concursul pentru decernarea Premiului Naţional, ediţia 2012, au fost incluse, în total, 45 de persoane. Pentru examinarea dosarelor au fost create patru subcomisii specializate, care au examinat 11 dosare la categoria Ştiinţă, trei – la Tehnologii, 23 – la Cultură şi Artă şi opt la Sport. Conform regulamentului, înaintarea candidaţilor s-a făcut de către ministerele de resort, AŞM, universităţi, uniunile de creaţie, federaţiile de sport, precum şi de către laureaţi ai Premiului Naţional şi laureaţi ai Premiului de Stat.

  Guvernul s-a eschivat de la prezentarea listei

  ZdG a încercat să afle lista celor 45 de persoane nominalizate pentru Premiul Naţional de 100 mii de lei de la Guvern. Am fost însă refuzaţi, pe motiv că toată lumea din Guvern este preocupată de vizita cancelarului Angela Merkel. Am fost redirecţionaţi de la un funcţionar la altul. Serviciul de Presă – către vicepremierul Moldovanu, consilierul acestuia către un consultant, iar respectivul către Iuri Bucinschi, care a fost secretarul Comisiei şi care ar fi fost abilitat să ne ofere lista cu nume.

  Cu Iuri Bucinschi am “negociat” câteva ore. Deşi i-am spus că vicepremierul Moldovanu, la prima vedere, nu a avut nimic împotrivă să ni se ofere lista, Bucinschi ne-a zis că nu ne-o poate transmite fără aprobarea lui. “L-am sunat pe Mihai Moldovanu, dar mi-a spus că e ocupat cu vizita dnei Merkel”, s-a eschivat Bucinschi, uitând parcă de faptul că, pentru o simplă aprobare, ar fi nevoie doar de un simplu “da”, care i-ar fi luat acestuia doar câteva secunde. În final, Bucinshi ne-a spus să revenim mâine, şi pentru că suna un alt telefon, ne-a închis, fără a ne oferi alte explicaţii.

  Marii “învinşi” şi micii “intruşi”

  Lista am reuşit să o obţinem de la membrii Comisiei. Astfel, am aflat că, iniţial, au fost depuse 46 de dosare, fiind respins cel al lui Dumitru Eşanu, pe motiv că a fost depus de o persoană care nu avea acest drept.

  Într-un final, cei 10 au fost selectaţi din numărul celor 45 de persoane. Cât de corect au fost aleşi premianţii, rămâne de văzut. Cert este că, pe dinafară, au rămas Vitalie Rusu, Valeriu Jereghi, Aurelian Silvestru, Emilian Galaicu-Păun,  Valeriu Matei, Valeriu Saharneanu, Spiridon Vangheli, Gheorghe Mustea, Petre Neamţu, Gheorghe Munteanu, Sergiu Musteaţă sau Dumitru Blajinu. Printre cei 45 de nominalizaţi se regăsesc însă şi persoane care încă nu s-au făcut remarcate prin succese deosebite în domeniile lor de activitate, unii fiind total necunoscuţi. Astfel, Federaţia de Tenis a propus trei tenismeni, pe Radu Albot, Maxim Dubarenco sau Roman Burvanov, Ministerul Muncii – pe atletul Ion Luchianov (locul 10 la Olimpiada de la Londra) şi pe Nicoleta Stăvilă, iar Ministerul Dezvoltării Regionale şi Construcţiilor – pe Cazimir Buzichevici (vezi lista – anexa 1).

  Numele controversate din listă

  Între timp, au apărut suspiciuni şi vis-a-vis de desemnarea celor 10 câştigători. Analiştii au speculat pe faptul că cel puţin doi laureaţi sunt membri ai PLDM, Sandu Grecu şi Nicolae Juravschi. Dubii au apărut şi în privinţa lui Valeriu Pasat, despre care s-a spus că ar fi în relaţii de prietenie cu premierul, dar şi că ar avea un trecut dubios. În 2010, acesta iniţia o companie pentru predarea obligatorie a ortodoxiei în şcoală, fiind în contradicţie cu Guvernul. S-a mai pus întrebarea cât de necesari erau aceşti bani pentru Pasat, care, conform ultimei sale declaraţii pe avere, din 2010, raporta venituri de 13 mln lei.

  Interesant este şi din partea cui au venit nominalizările celor 10 câştigători. Constantin Tănase, de exemplu, a fost nominalizat de Ministerul Educaţiei. Sandu Grecu a fost propus de Uniunea Teatrală, al cărui preşedinte este, iar Andrei Strâmbeanu – de Uniunea Scriitorilor, dar şi de Ministerul Culturii, unde soţia sa, Aliona Baroncea-Strâmbeanu, lucrează de peste 15 ani.

  “O parte dintre candidaţi au fost înaintaţi formal”

  După ce au apărut suspiciuni la adresa câştigătorilor, premierul Filat a ieşit cu explicaţii. “Constantin Tănase a fost în prima linie în toată această perioadă de eliberare naţională, de transformare a R. Moldova în stat democratic, îşi face meseria într-un domeniu deloc uşor, este un publicist de o valoare incontestabilă”, a spus premierul.

  Despre Valeriu Pasat, premierul a  subliniat că premiul este acordat pentru activitatea sa în domeniul istoriei. “A reflectat foarte multe situaţii dramatice care au avut loc în ţara noastră”, a explicat Filat.

  Despre colegul său de partid, Nicolae Juravschi, premierul a spus: “Trebuie să vedeţi cum îl întâmpină marii sportivi ai lumii. Am avut ocazia să văd acest lucru la Olimpiada de la Londra. E o personalitate incontestabilă în domeniul sportului nu doar pe plan naţional, dar şi pe plan internaţional”.

  Vicepremierul Mihai Moldovanu a exclus varianta desemnării câştigătorilor pe criterii politice. “Ne-am oprit asupra valorii creaţiei pe care au prezentat-o. Pe mine nu m-a interesat dacă Juravschi are opţiuni politice. M-a interesat ce a făcut el pentru R. Moldova. La fel şi în cazul lui Sandu Grecu. Cred că toate cele 45 de persoane merită acest premiu”, a mai spus Moldovanu.

  Relativ la faptul că Sandu Grecu, practic, s-a autopropus, iar Strâmbeanu a fost propus de un minister unde activează soţia sa, vicepremierul a precizat că ”nu ministerele sau uniunea au decis câştigătorii, ci comisia. Sigur că dvs. aveţi dreptul să aveţi careva obiecţii, dar de fiecare dată când se oferă premii, cineva e de acord, altcineva – nu. Există peste tot concurenţă”, a conchis Moldovanu.

  Ecaterina Mardarovici, membră a Comisiei, a subliniat că a fost un concurs desfăşurat conform regulamentului, precizând, totuşi, că “o parte dintre candidaţi au fost înaintaţi formal. Cred că vreo 80% dintre candidaţi au fost buni. Am discutat şi în cadrul Comisiei. Am convenit ca, pe viitor, să elaborăm un formular de aplicare, pentru ca cei care aplică să ştie mecanismul. Ministerul Culturii şi Academia de Ştiinţe, cu experienţă în a aplica la asemenea concursuri, au fost foarte buni”, a menţionat Mardarovici.

  Victor MOŞNEAG

  Preluarea textelor de pe pagina www.zdg.md se realizează în limita maximă de 1000 de semne. În mod obligatoriu, în cazul paginilor web, ÎN LEAD, trebuie indicat și linkul direct către articolul preluat, iar în text, minim încă un hyperlink la sursa primară. Instituțiile de presă care preiau articole sau imagini pentru emisiuni TV sau radio, vor cita sursa, iar edițiile tipărite vor indica sursa și autorul informației. Materialele de pe www.zdg.md sunt protejate de Legea 139 privind dreptul de autor și drepturile conexe, inclusiv de Codul Deontologic al Jurnalistului din Republica Moldova. Preluarea integrală a materialelor ZdG se poate realiza doar în condițiile unui acord prealabil cu redacția.

 • TRIMITE ȘTIREA TA
  Cunoști o informație de interes public? Trimite-o la ZdG
  FORMULAR

  Abonează-te pentru a fi la curent cu toate noutățile!

  Ziarul de Gardă. Singurul ziar de investigații din Republica Moldova. Abonează-te și tu! Abonează-te

  Usatîi susține că Dodon l-a convins pe Chicu ca să-și dea demisia până la protestul anunțat de președinta aleasă a R. Moldova: „Este un plan ca să oprească protestatarii”

  Liderul Partidului Nostru, Renato Usatîi, care a anunțat că va participa și și-a îndemnat și susținătorii ca să participe la protestul de duminică, 6 decembrie, anunțat de președinta aleasă a R. Moldova, Maia S…
  Usatîi susține că Dodon l-a convins pe Chicu ca să-și dea demisia până la protestul anunțat de președinta aleasă a R. Moldova: „Este un plan ca să oprească protestatarii”

  Marea Britanie, prima țară care a aprobat vaccinul anti-COVID produs de Pfizer, anunță când va începe campania de vaccinare

  Serviciul naţional de asistenţă medicală din Marea Britanie (NHS) va începe campania de vaccinare împotriva noului coronavirus marţi, 8 decembrie, după sosirea în ţară a primelor doze de vaccinuri, a anunţat di…
  Marea Britanie, prima țară care a aprobat vaccinul anti-COVID produs de Pfizer, anunță când va începe campania de vaccinare

  România menține R. Moldova în afara listei țărilor cu risc epidemiologic ridicat

  Guvernul român a actualizat lista țărilor cu risc epidemiologic ridicat pentru care este necesară carantina de 14 zile la întoarcerea în România. R. Moldova se menține în afara listei. Pe listă intră, din nou,…
  România menține R. Moldova în afara listei țărilor cu risc epidemiologic ridicat

  Președinta aleasă a R. Moldova a avut o întrevedere cu Mitropolitul Vladimir. Darul primit de Maia Sandu de la Înaltul prelat

  Președinta aleasă a R. Moldova, Maia Sandu, a anunțat vineri, 4 decembrie, că a avut o întrevedere cu Mitropolitul Vladimir. Într-un mesaj postat pe Facebook, Maia Sandu menționează că în cadrul întrevederii i-…
  Președinta aleasă a R. Moldova a avut o întrevedere cu Mitropolitul Vladimir. Darul primit de Maia Sandu de la Înaltul prelat

  DOC/ Autoritățile au actualizat lista statelor pentru care se impune regimul de autoizolare la intrarea în R. Moldova, începând cu 7 decembrie

  Ministerul Sănătății, Muncii și Protecției Sociale a aprobat lista statelor pentru care se impune regimul de autoizolare la intrarea persoanelor pe teritoriul Republicii Moldova, care intră în vigoare din 07 de…
  DOC/ Autoritățile au actualizat lista statelor pentru care se impune regimul de autoizolare la intrarea în R. Moldova, începând cu 7 decembrie

  Deputat PDM îndeamnă deputații din opoziție ca, împreună cu democrații, să înainteze moțiune de cenzură împotriva Guvernului Chicu

  Deputatul Partidul Democrat (PDM), Nicolae Ciubuc, i-a îndemnat vineri, printr-un mesaj postat pe Facebook, pe deputații din Parlamentul de la Chișinău ca, împreună cu democrații, să semneze și să înainteze o m…
  Deputat PDM îndeamnă deputații din opoziție ca, împreună cu democrații, să înainteze moțiune de cenzură împotriva Guvernului Chicu