Principală  —  Ştiri  —  Politic   —   Cine sunt noii ambasadori ai…

Cine sunt noii ambasadori ai R. Moldova în Cipru și Georgia

Cabinetul de miniștri a numit în funcție doi ambasadori ai R. Moldova în străinătate miercuri, 11 ianuarie. Ambasadorul extraordinar și plenipotențiar al R. Moldova în Republica Elenă Andrei Popov a fost numit și Ambasador al R. Moldova în Republica Cipru prin cumul, cu reședința la Atena, iar Ambasadorul R. Moldova în Azerbaidjan Alexandr Esaulenco a fost numit și Ambasador al R. Moldova în Georgia prin cumul, cu reședința la Baku.

Andrei Popov a fost numit Ambasador extraordinar și plenipotențiar al R. Moldova în Republica Elenă de către Guvern pe 18 mai 2022. Andrei Popov deține gradul diplomatic de ambasador, din 2014. În prezent ocupă funcția de director al Direcției Cooperare Multilaterală, din cadrul Ministerul Afacerilor Externe și Integrării Europene (MAEIE). În perioada 2013-2016, el a fost ambasador al R. Moldova în Austria și în Slovacia prin cumul, precum și reprezentant permanent al țării noastre pe lângă OSCE și Biroul ONU de la Viena. În 2009, Popov a aderat la Partidul Democrat din Moldova (PDM), fiind ales deputat în Parlamentul R. Moldova.

Alexandr Esaulenco, este fostul șef al Serviciului de Informații și Securitate (SIS) și a fost desemnat în funcția de ambasador al R. Moldova în Azerbaidjan de către cabinetul miniștri pe 29 septembrie 2022.

La sfârșitul lunii iulie 2022, Esauleanco a fost angajat la Ministerul Afacerilor Externe și Integrării Europene (MAEIE) în funcția de ambasador cu misiuni speciale.